dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 28 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:75
  Новини:816
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Йемен
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Необикновеният свят на Сокотра, Йемен
  Публикувана на 02 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4898 пъти, рейтинг: 4.08

  

    Островната група Сокотра в Индийския океан събира едни от най-необичайните колекции от организми в света. Флората и фауната на едноименния остров са уникални в цял свят. Повече от 70% от остров Сокотра е национален парк.
   
    Сокотра е островна група в Индийски океан, принадлежаща на Република Йемен. От природогеографска гледна точка островите принадлежат към Африка.
   


    Разположен на 400 километра до крайбрежието на Йемен, Сокотра е най-големият член на архипелага със същото име, елипса от четири острова, която се разпростира на Африканския рог към залива Аден. Смесица от древни гранитни планински масиви, варовикови скали и плата от червен пясъчник, островът е обграден от блестящо тюркоазено море.
    Около 250 милиона години по-рано, когато всички главни големи пространства от суша на планетата са се съединили и повечето най-значителни форми на живот са били само блед лъч в еволюцията, Сокотра вече е съществувала като остров. След това островът е събирал птици, семена и насекоми благодарение на ветровете и култивира едни от най-необичайните колекции от организми в света.
   
    Сокотра притежава гори от тамянови дървета. Ако попадните в такава гора, ще сте заобиколени от малки дървета – къси и чворести. Капките от дървото са есенцията за тамяна.
   
    Може би сте нямали никаква ясна идея за това какво точно представлява тамянът, нито че се получава от сока на дърво, нито че Сокотра е дом на девет вида дърво и всички са уникални на острова.
   
    Освен тамяна, Сокотра е дом на дърветата смирна и няколко редки птици. Морският му живот е уникален хибрид от видове от Червено море, Индийския океан и западния Тих океан. През 90-те години на ХХ век екип от биолози от ООН е ръководел изследване на флората и фауната на архипелага. Те са преброили близо 700 ендемични вида, които не са открити никъде другаде на Земята. Само Хавай и островите Галапагос имат по-внушителни цифри.
   
    Напоследък Сокотра е започнала да привлича нови и изцяло чужди видове - туристите. От 1999 г. островът вече има летище. Преди това Сокотра можеше да бъде достигнат само чрез товарни кораби. От май до септември, когато мусоновите ветрове се ширят над морето, островът може да бъде напълно изолиран.
   
    През 1999 г. 140 пътници са посетили Сокотра. Годишната цифра сега превишава 2500. Това е незначително число в сравнение с Галапагос, но на острова има само четири хотела, две газ станции и шепа тоалетни.
   
    Насърчен от план за развитие на ООН, Сокотра е избрал да избегне масовия туризъм: няма луксозни курорти, вместо това има малки местни хотели и къмпинги. И отплатата за това са екотуристите: тези, които идват нетърпеливи да видят пойната птичка на Сокотра, голямата морска костенурка, драконовото дърво.
   
    Въпреки че островът е малък по размер, той не може да бъде разгледан без нает водач заради елементарната причина, че има само няколко правилни пътя, по-малко пътни знаци и никакви карти.
   
    Първите павирани пътища бяха изградени от йеменското правителство само преди две години: по широките пътища през острова няма почти никакъв трафик.
   
    Според проучване, наполовина от туристите на Сокотра са италианци, които изглежда са заинтересувани главно от плажовете. Италианци пътуват до там, защото земята е непозната, там е евтино, а не защото мястото е специално.
   
    Французите и германците обаче пътуват, защото мястото е специално: те отиват там на екскурзия, посещават природните резервати на острова, наемат си камили и прекарват няколко дни пътешествайки в група през планината в центъра на острова.
   
    Американците също не са много. Консервативната арабска страна изглежда като добър първи избор за ваканция. Всеки, когото виждаш, е разговорлив и свободен.
   
    Хората обичат да пътуват до Сокотра заради удивлението от това да видят нещо ново, естествено, и самоувереността, че присъствието им би променило нещо.
   
    В своите планове за екотуризъм Сокотра следва стъпките на Галапагос. За разлика от Галапагос обаче Сокотра е била значително обитавана в продължение на около 2000 години. Повече от 40 000 души живеят там сега: много в основния град на острова с Хадибу, останалите са разпръснати в малки каменни села, работейки като рибари и полу-номадски бедуински пастири. Природата и културата на острова са дългогодишни съседи.
   
    Планът на ООН за опазване през 2000 г. раздели Сокотра на зони. Повече от 70 процента от острова е национален парк.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Йемен
Цени на билети до Йемен
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Йемен | Международни екскурзии | Необикновеният свят на Сокотра, Йемен
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com