dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 31 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Статия
  Изкуството на пътуването със самолет
  Публикувана на 21 Август 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4925 пъти, рейтинг: 3.40

  

    Пак по пътищата и пак извън България. И понеже от няколко дни ме наболява една стара травма в дясното коляно, днес ще споделя няколко хитринки за често летящите напред - назад като мен. В началото, когато тъкмо започвах да откривам чудесата на авиацията и не мислех за пилотите като за шофьори на автобуси, все гледах да си поискам място до прозореца на check-in.
   

С времето станах по-внимателен. Първо, в някои самолети стените стават адски студени (нормално при минус 60 градуса външна температура) и само като се докоснеш до тях и хващаш висулки. Топличкият въздух, който духа наоколо обикновено не помага. Тоя ефект го наблюдавам при различни самолети, не при всички е така и може би зависи от изолацията или кой знае от какво. Стоенето от към пътеката, освен че пази от студ има и някои много основни предимства. Първо, можеш да си опънеш десния крак покрай предната седалка. Второ, можеш да си ставаш спокойно и колкото често си искаш и никой не мрънка. Трето и най-важно - в момента в който стюардесите кажат “boarding completed” това означава, че повече хора няма да се качват на самолета. В такъв момент човек може да се изправи и да се огледа светкавично и ако види свободен ред от 2-ни или 3-ни седалки да се премести там и да се шири като бей. Ако си от към прозореца обаче има вероятност другите до теб вече да са се окопчали с колани и ако решиш да ги вдигаш, притичва някоя стюардеса да ти каже, че самолетът почва да рулира и да си сядаш на мястото. Открил съм, че девойките по check-in desk-овете масово не реагират на думички като path, track, walk и т.н. Ако решите да си искате място до пътеката, ползвайте aisle. Това работи, но все още не ми е ясно толкова ли е трудно да се сетят какво иска човек, ако използва някоя от другите думички.
   
    Друга хитрост, която с времето открих е да си искам място на т.н. “exit row”. Това е редът седалки, до които се намират аварийните изходи (обикновено над крилата). Номерът е, че там има допълнително място оствено между предния ред с идеята да може по-лесно да минават хората между двата реда към изходите. Разликата от увеличеното пространство в сравнение с обикновеното разстояние от 30 инча е огромна (само за сравнение, еднопосочно подредените седалки във влаковете са на 51 инча). Друга полза е, че ако наистина се наложи човек да се изнизнва през аварийния изход, то той ще е първи на опашката. Предполагам ако се стигне до там ще бързам и няма да ми се ще да съм в мелето назад. Бил съм свидетел, когато чекиращите девойки са отказвали да дават места на този ред. С времето разбрах, че им е забранено да настаняват непълнолетни там, както и хора с уврежедания или такива дето не изглеждат достатъчно силни да отворят аварийния изход (той е капак и се вдига целия, след което се изхвърля навън. Тежък изглежда, няма майтап) Аз обаче с моите 194 см, редовен фитнес и кик-бокс никога не съм имал проблем в това отношение :)
   
    Последното, което ми хрумва в момента е свързано с излизането от gate-а. Е не мога да разбера тия хора къде се бутат? Няма никакъв смисъл, особено ако от gate-a в последствие извозват с говедовоз (автобус). Който се бута най-напред на gate-а, влиза първи в говедовоза и после чака половин час на затворено и гадно, докато се натоварят останалите и докато се изчакат закъснелите (винаги има такива и обикновено са някакви неориентирани кретени, помъкнали по 10 торбички от безмитните магазини). Другият номер е, че който се качи последен в говедовоза, обикновено е точно до вратите и после слиза първи. Та такива работи. С времето човек осъзнава, че и пътуването си е изкуство. За багажа, престоя по летищата, безмитния магазин на борда, директива 261/2004 и други хитринки ще пиша по-нататък.
   
    Автор: Николай Манчев

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Международни екскурзии | Изкуството на пътуването със самолет
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com