dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 23 Септември 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:515
  Оферти:272
  Новини:851
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3769
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Карта   Азия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  "Зелени" сгради и пространства от Сингапур до Бейрут
  Публикувана на 12 Септември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 3117 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Три проекта се отличават със своя "зелен" привкус сред отличените с тазгодишната авторитетна награда з архитектура "Ага Хан". Това са жилищният блок "Мулмейн" в Сингапур, Технологичният университет "Петронас" в Малайзия и площад "Самир Касир" в ливанската столица Бейрут. Макар да са много различни като предназначение, те са обединени от това, че прилагат в градска среда неща, взети от природата и вековните традиции на човека да живее в хармония със заобикалящото го пространство.
   
    На пръв поглед завършената през 2003 г. кула "Мулмейн" е обикновен жилищен блок. В действителност в нея са приложени ниско енергийни умения на тропическата архитектура с цел намаляване зависимостта от климатични инсталации. Например традиционният "мусонен" прозорец с хоризонтално отваряне позволява навлизане на въздух, но не и на дъжд. Ориентирането на сградата, вътрешното планиране и вентилация, засенчването с щори и тавански прозорци само подсилва "зеления" ефект.
   


"Зелената" жилищна сграда "Мулмейн" в Сингапур

Политехниката "Петронас" е дело на прочутия британски архитект Норман Фостър в партньорство с малайзийското бюро GDP Architects Sdn Bhd. Той е завършен през 2004 г. и се откроява с друга идея, взета от тропиците - ефектът на чадъра. Сложният комплекс с изисквания за голям образователен център на бързо развиваща се нация отговаря и на климата на Малайзийския полуостров. Обширни публични пространства са разположени под огромни арки и покривни конструкции, осигуряващи едновременно въздух и защита от слънцето и пороите.
   


Името на прочутия Норман Фостър стои зад комплекса на политехниката "Петронас" в Малазия. Спокойствието на бейрутския площад "Самир Касир" също бе отличено


    Площад "Самир Касир" пък е бейрутският оазис. "Не можеш да проектираш каквото и да било, докато не отидеш да видиш мястото, където ще работиш." Това обяснява Владимир Джурович, отличен с тазгодишната награда "Ага Хан" заради проектирането на площада, кръстен на известен ливански журналист, застрелян на това място.
   
    Джурович обяснява, че винаги подхожда на три стъпки към проектите си. Няма значение дали става дума за луксозни частни резиденции високо в планината, паркове, свързващи индустриални зони с града, или обществени пространства като "Самир Касир", елегантно вплетен в тъканта на Бейрут.
   
    Първата стъпка е срещата с клиента. Ако между архитект и поръчител възникне химия, продължават. Ако двете страни не се разберат, Джурович учтиво отказва на възложителя. "Химията наистина е номер едно по важност и без нея нищо не се получава", казва той пред бейрутското издание "Дейли стар".
   
    После следва оглед на мястото - първо с клиента, а после самостоятелно. Целта е "да го вмъкна в себе си", описва Джурович.
   
    Накрая идва още един разговор с възложителя и ако има общо разбиране за проекта, архитектът се оттегля в ателието си в Брумана да работи. Следва обмисляне, проектиране, представяне и преработка.
   
    Днес Джурович може да си позволи да подбира къде и какво да работи. Призът "Ага Хан", който той подели с още осем проекта от Азия и Африка, е апотеозът на кариерата му. Но той е и напълно заслужен. Защото зад него стоят поне 12 години усилен труд.
   
    Една от отличителните черти на "Ага Хан" е, че тя се връчва на проекти, а не на архитектите зад тях. Това е включено в самата идея на създателите на наградата - да отличи постижения, които имат голям ефект върху ислямските общности, съхраняват или пресъздават ислямските ценности и естетика и в същото време имат част, свързана с включването на местното население. Затова комисията на "Ага Хан" не приема да работи с чертежи, проекти и компютърна анимация - по-важен е не оригиналният дизайн, а реалните връзки между изграденото и обкръжаващата го среда. Тази година в деветчленното жури участва теоретикът на постколониалната архитектура и градоустройство Хоми Баба, кураторът на съвременно изкуство Окуи Енвезор, йорданският архитект Сахел ал Хияри, иранският скулптор Ширазех Хушиари и писателят и учен Рашид Халиди. От 343 номинации бяха подбрани 27 финалисти, сред които и победителите - два проекта за възстановяване на йеменски комплекси на 500 години (Шибам и Амирия), централният пазар Кудугу в Буркина Фасо и едно скромно училище от кирпич и бамбук, построено със съветите на германски и австрийски архитекти доброволци в бангладешкото село Динаджпур. Има, разбира се, и модерни решения като Технологичния университет "Петронас" в Малайзия на световноизвестния британски архитект Норман Фостър, както и холандското посолство в Адис Абеба, открито през 2005 г.
   


Централният пазар Кудугу в Буркина Фасо съчетава традиционни черти с модерна функционалност

В случая с площад "Самир Касир" журито отличава грациозната двойственост на това публично пространство. От една страна, площадът може да бъде разчетен като сбор от различни елементи, създадени в различно време. От друга, на него може да се гледа като умело изграден комплексен градски артефакт, умело вплетен в обкръжаващия го градски живот. "Този проект изтъква как едно открито пространство може да изглежда като пауза в градския ритъм", се казва в решението.
   
    Наистина с каменните си пейки, дървени крайбрежни площи и малки водопади към езерото, отразяващо две огромни фикусови дървета - вероятно сред най-старите в Бейрут, "Самир Касир" е едновременно жизнен и успокояващ. Площадът някак принуждава лудия ритъм на ливанската столица да се забави. И всичко това е постигнато с елегантен и минималистичен дизайн. Трябва да се отбележи също, че когато Джурович прави проекта за възложителя "Солидер", той се нарича просто "Площад четири" и на него още не е била издигната скулптурата на загиналия журналист, т.е. днешният мемориален и символичен смисъл още не е съществувал.
   
    Макар да израства в Бейрут и продължава да нарича Ливан своя дом, официално той все още е чужденец. Майка му е ливанка, а баща му е сърбин и понеже националността се определя по строго патриархални принципи, архитектът все още няма ливански паспорт.
   
    Джурович учи урбанистика във Великобритания и САЩ в продължение на 11 години. "Когато дойдох в Ливан, хората тук не бяха чували този термин и мислеха, че се занимават с това да се засади едно дърво или храст тук или там, което не е вярно." Днес работи с 15 души и 90% от поръчките му идват от Йордания, Катар, Дубай, Тайланд, Маями, Кан и дори от индийските Делхи, Бангалор и Торонто в Канада. Но в Ливан Джурович продължава да издига символични обекти като мемориалната градина за убития бивш премиер Рафик Харири. "Винаги се опитваме да направим нещо, което хората не са виждали досега - няма смисъл да повтаряме."
   
    Източник: dnevnik.bg, [Reuters]

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - Нова година в Прага
Нова година в Прага

   Цена: 1120 лв.

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | | Недвижими имоти | "Зелени" сгради и пространства от Сингапур до Бейрут
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com