dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 26 Март 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:142
  Новини:822
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3783
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
  Дългият край на ваканцията
  Публикувана на 17 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 1993 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Тъга по свободата или зареждане за ново начало - зависи само от вас
   
    Чувството е познато. Завръщаш се след отпуск, дълго пътуване, екзотична, или просто училищна ваканция. Винаги трудно напасваш. Трябва ти време. Защото си бил като изстрелян в Космоса. Или направо на друга планета. Там си живял сгъстено, по идеалната си, мечтана от месеци програма, прелитал си от кеф на кеф без всякаква мисъл за край. Тичал си бос по връхчетата на тревата, летният бриз се е утаявал в чашата ти, далечен речитатив на Боб Марли е затварял нощта ти. Е, и? Всеки край боли, но когато свършват силно обичаните неща, боли двойно.
   


Фотограф: Shutterstock


    Утехата е, че не си сам в това чувство, общовалидно е. Като при космонавтите, обикаляли дълго в безтегловност над земните проблеми, когато излизат от спускаемия апарат и ги удря силата на гравитацията. В нашия случай е завръщането при познатото бреме, старите грижи, мелницата на рутината. При прозата - досадно разопаковане, седмица в пране, празен хладилник, натрупани сметки. Вероятно така се чувстват и алпинистите на слизане от лелеян връх. Или маратонците след бягането на живота си. След него - какво? Защо...?
   
    Има го, разбира се, и обратния случай, макар че е рядък. Когато не обичаш ваканциите, мразиш или отлагаш отпуските си, защото те разделят от неща (или хора!), които обичаш, без които не се представяш. Тогава просто обявяваш лятото за пропуснато време, запечатваш го в плик, който адресираш го сам до себе си, и го отваряш с наслаждение през любимия септември. Съвсем като в старото парче Sealed With a Kiss на Джейсън Донован, крепен от надеждата за meet you in September.
   
    Учудващо е за колко неща е в сила тъгата post- , че нещо е свършило, отлетяло е завинаги. Оставяме настрана за най-старата (post coitum triste), която лекуваме с вглъбена цигара в мълчание до другото голо рамо и вероятно същия Боб Марли (може и стария Майлс). Вездесъщата Wikipedia подсказва за съвсем реална post-travel депресия (PTD) със съответните й препоръчителни лечения. Разбира се, най-сигурният лек е времето, правилото се изразявало в число - 1.5. Умножаваш дните на отсъствието си по него и... ти минава. Така след 8-дневен трип в Карибите ти трябват поне 12 дни, за да закърпиш наранената си душа. Всезнаещият нет е пълен и с крайни случаи, изискващи екстремни лечения като запой до забрава и подобни. Споменават се Post Las Vegas Syndrome (PLVS) или съвсем крайната клиника на PHPDHD (Post - Harry Potter and the Deathly Hallows Depression). Когато си затворил последната страница на мадам Роулинг и знаеш, че няма следваща книга, няма го вече онова обратно броене по медиите, лишен си от висенето пред нощните книжарници до заветния час.
   
    Виждаме как простият край на една ваканция (отпуска, пътуване, летуване) може да набъбне до екзистенциална криза. Започваш да се чувстваш като в онова стихотворение на Валери Петров, когато, завърнал се, разбираш, че нещата са се случвали и без тебе - че фикусът е растял, бутнал е вазата и пр. В ушите ти се появява грозният грак на стария познайник, Гарвана на По - NEVERMORE!
   
    Ако върнем все пак нещата на земята, ще ви кажа как ние с моя малък ученик борим датата 15 септември. Просто я обявяваме не за първи учебен ден, а за последния ден на ваканцията. На него, първо, се обличаме безкрайно неофициално за разлика от останалите празнуващи в училищния двор. После бързаме да си подарим, сгъстено и телеграфно, нещата, които най-сме обичали да вършим заедно през ваканцията - бърза партия снукър в Sky-я на "Гео Милев", късо мачле (виенска) в някой от околните училищни дворове, партия пинг-понг в близкия парк, поза от местата с хубава наливна бира... Е, да - не е същото. Бързането смалява удоволствието. Но като терапия за безболезнена раздяла със свободата работи. Казвам го от опит.
   
    Иначе професионално за излизането от стреса на прехода почивка/работа се допитахме до специалист (на стр. 26), потърсихме и мнението на най-пряко засегнатите от проблема - учениците (на стр. 28). Колкото до личното ми преборване, то се уповава на старото правило на Дъг Адамс (Don`t Panic!) и принципа, ако не можеш да пребориш неизбежното, заобичай го.
   
    През ваканцията (отпуската, пътуването) са ти се случили толкова нови неща - вкарай ги в действие. Приготви си сам онова ястие от екзотичния ресторант, което толкова ти харесваше след уморителния плаж. Опитай от онази реколта на любимото ти розе, която старият италиански келнер така деликатно разбиращо ти натрапи... Е, ще е без премиерния чар на супата от калкан или хрупкавите панирани филенца от градинския ресторант край морето, утехата е, че удоволствието ще е резултат от собственото ти усилие. Което все пак е нещо.
   
    Въобще номерът на ваканцията е да излезеш от нея отпочинал и щастлив. Колкото до щастието, за него рецепти няма - всеки си го прави сам. Важно е и да се да се завърнеш зад бюрото със съхранена (защо не и подсилена!) мотивация да продължиш. Какво? Ти си знаеш. Докога? До следващото бягство.
   
    Автор: Янко Терзиев
    в.Капитал

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Обучение | Дългият край на ваканцията
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com