dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 25 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Карта   Европа
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Най-обидният туристически справочник в историята
  Публикувана на 10 Ноември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 1918 пъти, рейтинг: 4.00

  

    В средата на 19 век англичанка на име Фейвъл Мортимър се нагърбила с амбициозната задача да напише туристически справочник на “най-важните държави в света”. Имало само един проблем – мисис Мортимър никога през живота си не била излизала извън малкото графство Шропшър, където била родена. Въпреки това справочникът е издаден и предизвикал скандал заради описанията на различните нации и страни. Днес те са достатъчно актуални, за да предизвикат смях. Точно затова през 2005 г. част от тях са били включени в специален сборник, който ще бъде преиздаден във Великобритания тия дни. Английският в. “Индепендънт” публикува части от него:
   
    england-flag.gif
    Англия
    Какви са англичаните по характер? Какви хора са те? Не са много приятни за компания, защото не харесват непознати, нито пък да си създават неприятности. Най-много им харесва да си стоят вкъщи. Много се страхуват да не бъдат измамени, затова са внимателни и благоразумни и не се доверяват на хората, докато не ги опознаят. Имат хладни маниери, но понякога се държат мило. Много са запалени по парите, както и по доброто хапване и пийване. Често са в лошо настроение, склонни са да се мръщят и им се иска да са по-богати, отколкото са. Въпреки всичко са може би най-щастливите хора в света, защото няма друга страна, в която да има повече Библии.
    Приятен град ли е Лондон? Не, защото в него има много мъгла и дим. Това го прави мрачен и черен. Но улиците, на които живеят богаташите, се поддържат чисти и икономката на всяка къща чисти стълбите всяка сутрин.
    Красив град ли е Лондон? Не, защото не е построен в близост до морето или на някой висок хълм. Въпреки това в него има две красиви църкви – “Свети Павел” и Уестминстърското абатство. Има и няколко хубави паркове, в които дамите и господата се разхождат и където дори бедните деца могат да си играят под сянката на дърветата.
   
    wales-flag.gif
    Уелс
    Въпреки че уелсците не са много чисти, те строят къщите си така, че да изглеждат чисти и ги боядисват в бяло всяка година. Понякога боядисват в бяло и кочините на прасетата.
   
    scotland-flag.gif
    Шотландия
    Прилича ли Шотландия на Англия? Не, по-красива е. В нея няма толкова дървета, колкото в Англия, но има високи хълмове, по-високи от всички хълмове в Англия, и по-големи езера, и повече потоци и водопади.
    Един от големите недостатъци на шотландците е любовта им към уискито. Друг техен недостатък е любовта им към парите. Често искат повече, отколкото трябва, и не обичат да харчат. Трудолюбиви са, но са пренебрежителни. Не си дават много труд, за да доставят радост на чужденците. Не са толкова чисти, колкото англичаните, и оставят книгите им да се покриват с прах и дори да почерняват от сажди.
   
    Много са сериозни и не харесват шегите, обаче харесват музиката и могат да пеят много хубави песни, но няма да харесате звука на техните гайди. Той е почти толкова ужасен, колкото скърцане на врата или мяукане на много котки.
    Главният град на Шотландия е Единбург. Това е най-красивият град в света. Какво го прави толкова красив? Неговият зелен хълм със замък на върха. Когато се разхождате из хубавите широки улици на Единбург, накъдето и да погледнете, виждате този хълм и замъка и им се възхищавате и казвате: “Колко огромно, колко красиво!”
   
    ireland-flag.gif
    Ирландия
    В Ирландия богатите хора не са много. Тези, които са богати, предпочитат да живеят в Англия и това е една от причините бедните хора там да са толкова бедни. Но има някои дами и господа, които се опитват да направят бедните хора щастливи и които имат училища за децата.
    Ирландците казват, че са християни, но повечето от тях не четат Библията. Това не е ли странно? Защо не я четат, щом са християни? Защото техните управници им казват да не я четат. Защо? Защото техните управници и свещеници им говорят много грешни неща, които не са написани в Библията, и не искат хората да открият истината. Религията, на която ги учат, се нарича римокатолическа. Това е вид християнска религия, но е много лош вид.
    Ако влезете в римокатолическа църква, ще видите леген с вода близо до вратата. За какво служи? Нарича се светена вода, защото свещеникът я е благословил. Всеки потапя ръката си в тази вода и се пръска с нея и си мисли, че като прави това, ще се предпази от Сатаната. О, колко глупаво!
   
    france-flag.gif
    Франция
    Френските родители искат да направят децата си малки мъже и жени. Взимат ги навсякъде, позволяват им да си лягат късно, да ядат вредна храна, да говорят преди възрастните и да показват колко са умни. Децата на 5 или 6 години често вечерят с гостите, а е редно да го правят само с майките и бащите си.
   
    Има ли във Франция крал? Последният крал е напуснал двореца си доста прибързано. Имало е тълпи под прозорците му и той се е страхувал, че ще нахлуят вътре. Затова е оставил вечерята си неизядена на масата и дори без да опакова дрехите си е побягнал под ръка със своята кралица из улиците, качил се е на каретата и е избягал. Къде е отишъл? В Англия. Това е безопасно място за френските крале.
   
    spain-flag.gif
    Испания
    Испанците са доста ниски и слаби. Косите и очите им са черни, кожата им е тъмна, бузите им са бледи, а изражението им е сериозно и тъжно. Те ходят много бавно и държат главите си изправени високо. Техните жени са много елегантни.
    Испанците не са жизнерадостни и разговорливи като французите, а са сериозни и мълчаливи. Не са активни като шотландците, а са студени и дистанцирани, не са привързани към дома като англичаните, а към гостите. Въпреки това са жестоки, враждебни и отмъстителни. Много са високомерни. Бедните са толкова високомерни, колкото и богатите. Те мислят, че нито един народ или език не е като техния. Вярно е, че техният език е най-добрият в Европа, но има много малко мъдри книги, написани на него.
   
    portugal-flag.gif
    Португалия
    Въпреки че португалците са мързеливи като испанците, не са толкова сериозни, тъжни и мълчаливи. Те са високомерни като испанците, но са по-коварни. Имат черни очи и коси и тъмен тен като испанците, но са с по-бели зъби, защото никога не пушат, а точно цигарите развалят зъбите на испанците. Но въпреки че португалците не пушат, те имат друг лош навик – смъркат емфие постоянно, бедните и богатите, младите и старите.
    Португалският език не е толкова хубав, колкото испанският, има повече съскащи звуци и се говори рязко и пискливо.
    Няма хора в Европа, които да са толкова несръчни и неловки в ръцете като португалците. Любопитно е да наблюдаваш колко зле дърводелците правят кутии, а ковачите – ключове. Каруците са много лошо направени - теглени са от два вола и когато се движат, колелата им издават силен скърцащ звук, който направо смайва чужденците. Но португалците нямат нищо против шума и казват, че от него има полза, защото няма опасност да се сблъскат две каруци по тесните пътища.
    Португалия, като Испания, е пълна с разбойници, законите не се спазват и злите хора често се измъкват без наказание.
   
    russia-flag.gif
    Русия
    Богатите хора много обичат гости. Устройват си хубави забави, говорят и се смеят, пеят и танцуват от сутрин до здрач. На децата им е позволено да играят колкото си искат, затова растат невежи. Момчетата не учат латински или гръцки, защото са толкова глупави, че си мислят, че няма нужда да се учи език, който вече никой не говори. Руснаците са много запалени по музиката и танците и децата много бързо се научават да танцуват и пеят, но танците и песните няма да ги направят мъдри.
    Бедните руснаци не са черни, а руси и със светли коси. Защо ги наричат черни? Защото са много мръсни. Богатите хора са несправедливи и често не си плащат данъците. Харесват им празненствата и гостите, но не ги е грижа за техните прислужници и бедни съседи. Бедните са възпитани, но хитри, непочтени, лениви и запалени по алкохола.
   
    italy-flag.gif
    Италия
    Рим е столицата на Италия и някога е бил столица на света. Тогава е бил порочен град, пълен с идоли и жестокост, но сега също е порочен град. Тук живее Папата. Той е шефът на всички свещеници от римокатолическата религия. Неапол е много по-красив от Рим. Построен е близо до морето, където земята е във формата на полумесец. Това се нарича залив.
    Неапол е весел град. Хората там винаги се движат и говорят бързо. Улиците са пълни с каруци и каляски, натоварени с хора – отпред, отзад, дори отдолу, защото и бедните хора обичат да се возят. В Рим хората са сериозни и мълчаливи, но в Неапол са весели и шумни. Кой град ще ви се хареса повече?
   
    germany-flag.gif
    Германия
    Германците са много мили и любезни с членовете на семействата си. Те са предани. Те са внимателни и разсъдливи. Би било добре да бяха малко по-спретнати и чисти, особено бедните.
   
    hungary-flag.gif
    Унгария
    Унгарците са много по-диви хора от германците. Не са трудолюбиви и не знаят как да правят нещата. Повечето от тях не могат да четат и пишат.
   
    Прусия
    Прусия не е красива страна. Пълна е с прашни равнини, грозни блата и ниски ели. Не е и здравословна страна. Източният вятър духа много силно, а земята е много влажна. Въпреки това в едно отношение това е хубава страна, защото религията е протестантска. Също така има много добри закони, а бедните хора знаят да четат. Жалко само, че има толкова много войници.
   
    poland-flag.gif
    Полша
    Всички деца, които са чели Библията, знаят, че евреите някога са били наричани израилтяни и са живели в Ханаан. Къде живеят сега? Из всички земи, но в Полша има повече евреи, отколкото в която и да е страна. Те имат очи като на ястреб и носове като клюнове. Изглеждат добре – така както бихте си представили Давид и Соломон. Богатите евреи носят ярки тюрбани, украсени с диаманти и рубини. Но не всички евреи са богати. Някои са крайно бедни.
    Евреите са голяма беда за Полша. Те преследват пътниците, предлагайки да им помогнат и не се махат, когато някой ги пъди. Поляците разговарят много грубо с евреите и се мислят за много по-добри от тях, но евреите понасят грубостите с голямо търпение, защото са свикнали да се отнасят зле с тях. Поляците обичат да разговарят и говорят толкова високо, че почти крещят. И са горди с това и казват, че германците за тъпи.
   
    netherland-flag.gif
    Холандия
    Няма други хора в Европа, които да са толкова чисти, колкото холандците. Ако не изтъркат и излъскат всичко добре, влагата ще покрие всичките им тигани с ръжда. Дори бедните деца са по-чисти от английските деца.
   
    Холандците са много работливи. Кралят не позволява големите момчета да стоят по улиците без да вършат нищо. Полицаите хващат мързеливите момчета и ги изпращат в провинцията да отводняват блатистите земи. Затова има много малко крадци и почти никакви просяци. Холандските деца не са толкова шумни в училище като нашите. Извън сградите на училищата не се чува никакъв шум и когато дойде време за игра, учениците излизат навън съвсем тихо. Издават шум само с краката си, защото носят дървени обувки.
   
    norway-flag.gif
    Норвегия
    Мъжете са високи и силни, жените са красиви. Обикновени хора са – мили, добри по душа и честни. През летните нощи, които са доста светли и много горещи, хората оставят вратите отворени и не влизат никакви крадци, дори и в градовете. В Норвегия решетки и резета не се използват.
    Най-голямата вина на норвежците е пиянството. Много са запалени по напитка, която прилича на джин, само че се прави от картофи. Във всяка малка ферма има казан за приготвянето на тази напитка. Кой ли може да каже колко вреда са причинили тези казани!
    Бедните хора са необразовани и не са запалени по четенето, въпреки че могат да четат. Те не са като исландците, които пият малко и четат повече.
   
    turkey-flag.gif
    Турция
    Кралят на Турция се нарича султан. Той има дворец близо до водата и там живеят неговите жени. Всички те са робини, докарани от различни части на света и избрани заради красотата си.
    Султанът прави каквото му харесва. Той заповядва всеки, който го е обидил, да бъде убит. Друг навик на този зъл господар е да убива бебетата момчета на своите братя. Причината за това е, че, когато пораснат, те ще се опитат да станат султани.
   
    greece-flag.gif
    Гърция
    Гърците не знаят как да възпитават децата си. Веднъж една английска лейди се возила на кораб близо до Атина. Когато се стъмнило, тя слязла долу в каютата си. Там видяла гъркиня да лежи на пода, да се държи с ръце за главата и да плаче, повтаряйки: “Ако корабът не се върне в Атина веднага, не знам какво ще правя!” “Какво има”, попитала англичанката. “О – казала гъркинята – имам дъщеря на 7 години и тя иска да се прибере вкъщи. Когато й казахме, че не може, тя започна да крещи ужасно и все още крещи толкова силно, че се страхувам да не припадне.
   
    Английската дама се опитала да усмири непослушното дете, като му дала сладкиши и плодове. Планът й успял. Ако детето не е било глезено още от раждането си, нямаше да бъде толкова своенравно и избухливо на 7 години.
   
    Кюрдистан
    Най-жестоки от всички хора в Азия за кюрдите. Те тормозят всички, които живеят в близост до тях. Домовете им се намират в планините. Там живеят в села, в черни палатки или в здраво укрепени замъци. През нощта се спускат от планината към хората, които живеят в долините, надавайки диви крясъци и размахвайки мечовете си. Влизат в къщите и започват да грабят нещата, които намерят, и да ги товарят върху гърбовете на мулета и магаретата си. Ако някой се опита да се възпротиви, го убиват.
    Причината арменците да живеят в дупки, изкопани в земята, е, че се надяват кюрдите да не ги открият там. Кюрдите имат слаби тъмни лица, криви носове и черни очи, израженията им са диви и злобни.
   
    persia-flag.gif
    Персия (днешен Иран)
    Много често може да срещнете голяма група пътници – някои пеша, други на камили, коне и магарета. Те се връщат от Мека – родното място на Мохамед. Какво хубаво получават от своето странстване? Абсолютно нищо. Мислят, че живеят по свят начин, но правят такива неразбории по хановете, когато пътуват, че никой не може да търпи да бъде близо до тях.
   
    china-flag.gif
    Китай
    Ако седнете до часовник и китайците започнат да минават покрай вас, а вие започнете да броите по един китаец с всяко тиктакане на часовника, никога на няма да спрете да броите. Колко време мислите, че ще мине преди да преброите всички китайци? 12 години. О, какъв огромен брой хора трябва да има в Китай! Като цяло има 360 милиона души.
   
    Ако всички хора по света се съберат на едно място, един от трима ще бъде китаец. Колко тъжно е, когато се замислиш, че този огромен народ не познава нито Бог, нито Неговия славен Син!
    Всички религии в Китай са лоши, но най-малко глупава е религията на Конфуций.
    Религията на Тао учи хората да се държат като луди.
    Религията на Буда ги учи да се държат като идиоти.
    Религията на Конфуций ги учи да се държат като мъдри хора, но без душа.
    Трябва да признаем, че китайците са много умни. Те са открили печатарството, барута и магнита. Китайците са открили тези три неща преди ние в Европа да ги открием. Но не са ни научили на тях, ние сами сме ги открили.
    Обичайно нещо е, когато се разхождаш по улиците, да се препъваш в телата на мъртви бебета. В Англия убийството на бебе се смята за престъпление, но в Китай не се приема като нещо лошо.
   
    japan-flag.gif
    Япония
    Японците са много учтиви хора, много по-учтиви от китайците, но много високомерни. Те са образован народ, защото могат да четат и пишат и разбират от география, аритметика и астрономия.
   
    Но Япония е изложена на много опасности: от вятър, от вода и от огън – три ужасни врагове. Вълните се удрят яростно в скалистите брегове. Понякога вятърът донася страховити урагани, а земетресенията и потоците гореща лава от планините изпълват хората с ужас.
    Но най-ужасно от всичко е злобата на японците, те спазват много странни обичаи. Ако някой обиди императора, трябва веднага да прободе тялото си с меч. Още от съвсем малки момчетата започват да се учат как да се бият. Показват им как могат да се самоубият по елегантен начин. Колко ужасно!
   
    australia-flag.gif
    Австралия
    Това е най-големият остров в света. Голям е колкото Европа (която не е остров, а континент). Но колко е различна Австралия от Европа! Тя не се състои от отделни кралства като Европа, а има само един крал. Не е пренаселена с хора, а по-голямата й част е пустиня или гора, в която се разхождат няколко полуоблечени диваци.
    Австралия няма толкова хубава земя като Европа, защото няма толкова реки, а точно реките правят земята хубава. Повечето реки в Австралия не заслужават да бъдат наричани реки. Те приличат повече на дупки с вода и често пресъхват през лятото.
    Жените са най-презрените същества в Австралия. Мъжете ги бият по главите, когато си поискат и ги покриват с рани. Нещастните жени не само са бити, ами и не се хранят достатъчно, защото мъжете им не им дават храна и те – горките същества – не могат да ловят риба, да ловуват и да стрелят. Не ядат нищо друго освен корените, които изкопават от земята, и червеи, гущери и змии.
    Тези диваци убиват много от децата си, за да не се налага да се грижат за тях. Убиват и възрастните хора. Едно от най-ужасните неща е, че си правят чаши от черепите на своите приятели и смятат, че така показват любовта си към тях. Те дори ядат малки парчета от телата на мъртъвците като знак на любов към тях. Но иначе ядат само враговете си.
   
    egypt-flag.gif
    Египет
    Пирамидите са големи купчини камъни. Има една, която е по-голяма от другите. Възможно е да се качиш на върха, защото камъните отстрани не са равни и са като стъпала. Тези стъпала обаче са толкова високо, че за англичаните е много трудно да ги изкачват. Но някой египтяни могат да скачат от един камък на друг като кози и помагат на чужденците да се качват и да слизат.
    Не се ли питате каква е ползата от тези пирамиди? Дълго време хората са се чудили над това. После бил намерен отвор в една от пирамидите и били открити тесни и ниски коридори. Накъде водят коридорите? Към мрачни зали. В най-голямата от тях бил намерен каменен сандък. Той нямал капак и в него имало само боклуци. Какво разочарование за онези, които се надявали да открият съкровища или поне костите на древни владетели!
   
    usa-flag.gif
    САЩ
    Ню Йорк е главният град. В него не живеят толкова хора, колкото в Лондон, но е по-красив, защото няма нито дим, нито мъгла, а се радва на ярка слънчева светлина. При топло време е като Испания и Италия.
    В Ню Йорк има една широка улица, която се нарича Бродуей. Тя е дълга две мили и около нея са засадени дървета. Препълнена е с красиви карети и елегантно облечени хора.
    Това е най-веселият град в Америка, а също и най-безбожният. Има много малко църкви, но има забавления от всякакъв вид. Може да бъде наречен град на странниците, защото в него идват хора от всички части на Америка, за да прекарат зимата.
    Няма друго място в целия свят, където да има толкова много кораби, събрани на едно място, като в пристанището на Ню Орлиънс. Но реката е проклятието на града. Бреговете са толкова ниски, че изпаренията на водата се разстилат над целия град. Жълтата треска често покосява хиляди. Ню Орлиънс е опасно място за живеене - и за тялото, и за душата.
    Вашингтон е един от най-безлюдните градове в света. Но не защото е в руини, а точно обратното – защото не е завършен. Има места, където е отбелязано, че трябва да се строят къщи, но това сигурно няма да стане.
    Децата се отглеждат по много неподходящ начин. На масата за вечеря се слагат всякакви лакомства и децата имат право да ядат горещи кейкове, конфитюри, сладолед и стриди, когато би трябвало да се хранят с каша, мляко, хляб и масло. Последиците от това са, че много деца умират, а другите са бледи и болнави.
   
    На юг има много роби и белите хора се отдават на мързел и лукс. Децата от най-ранна възраст имат на разположение черни хора да им угаждат и така се учат да не правят нищо сами. Растейки, те оставят цялата работа на робите и само се излежават, четейки романи или забавлявайки се с компания.
    Хората на север са много работливи. Нямат много прислужници и се грижат сами за себе си. Децата помагат на родителите си. Може да им се възложи да предадат съобщение на някого, да правят покупки и дори да отидат сами на зъболекар.
    Американците са великодушни. Обичат да правят добро и имат приюти за слепите, болници за болните и убежища за бедняците. Те създават удобства дори за затворниците, може би прекалено много удобства.
   
    mexico-flag.gif
    Мексико
    Мексико е страната на разбойниците. Те върлуват предимно в провинцията, защото там имат по-голям успех. Би било хубаво да се живее в Мексико, ако не бяха разбойниците. Там не се счита за нещо лошо да си престъпник. Дори джентълмените, ако загубят много пари на хазарт, се превръщат за малко в разбойници и не се срамуват от това. Понякога някой престъпник се залавя и се обесва, а тялото му се окачва на загражденията около пътя.
    Най-честните хора в Мексико са разносвачите на писма. Само надежден човек може да бъде назначен да прави това. На какви опасности са изложени тези разносвачи от страна на разбойниците! Те дори могат да ограбят църква.
   
    new-zeland-flag.gif
    Нова Зеландия
    Тази страна е известна с това, че се намира точно срещу Великобритания. Ако се прокопае прав тунел от нашата земя, ще стигне до Нова Зеландия. Такъв тунел обаче не може да бъде прокопан никога. Той ще бъде дълбок 8 хиляди мили. Въпреки че не можем да стигнем до Нова Зеландия чрез тунел, знаем, че се намира точно срещу нас, така че краката на хората там са срещу нашите крака.
   
    Всички сезони в Нова Зеландия са обратни на нашите. Когато там е лято, тук е зима, а когато тук е зима, там е лято. Сезоните там са като нашите тук, но са по различно време. Дните са дълги колкото нашите, но също се появяват по различно време.
   
    Източник: e-vestnik.bg (по в. “Индипендънт”)

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | | Международни екскурзии | Най-обидният туристически справочник в историята
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com