dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 27 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Гренландия и Вавилон са едни от местата, които са изложени на най-голяма опасност
  Публикувана на 19 Януари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 3338 пъти, рейтинг: 3.80

  

    Независимо дали поради екологични причини, свръх-туризъм или някакъв конфликт, има списък на древни и ценни места, които са на ръба на разрушението и са застрашени от изчезване. Предлагаме ви 10 места, които да посетите и разгледате, преди те да са изчезнали напълно.
   
    1. Скалният художествен комплекс Dampier, Murujuga, Австралия
   
    Най-голямата колекция от скално изкуство в света се смяташе, че датира от 10 000 преди новата ера. Индустриалното развитие вече е повредило 7,2% до 24,4% праисторически резби по скали и скорошното откриване на естествен газ в областта е следващата заплаха.
   
    2. Град Sonargaon-Panam, Бангладеш
   
    В този древен град е регистрирана архитектура от султаната, монголски и колониални периоди на Бангладеш, датиращи от ХV до ХІХ век. Много монголски и колониални паметници също се откриват тук. Провокиран от редица проблеми, включително наводнение, покачващо се морско равнище, земетресения, нелегално развитие и окупация, както и вандализъм, Sonargaon е в сериозна опасност от изчезване.
   
    3. Джамията Чингуети (Chinguetti), Мавритания, Западна Африка
   
    Открита в един от седемте свещени града на исляма, средновековната джамия Чингуети в Мавритания, Западна Африка, е била построена през ХІІІ век и е била спирка за търговци от Сахара. Промените в това изложено на опасност място, плюс внезапните наводнения, крайните температури и ерозията на почвата, представляват постоянни заплахи за обявеното от ЮНЕСКО място от световното наследство.
   
    4. Панамският канал, град Панама, река Chagres
   
    Едно от най-внушителните съвременни постижения в машиностроенето, Панамският канал продължава да бъде използван от общността за международен транспорт. До 40 кораба на ден преминават през този канал, но исканията за използване на канала се увеличават, а средното количество на водата в езерото Гатун намалява. До голяма степен като резултат на обезлесяване, нарастващо количество на наноса е на дъното на езерото, което намалява броя на корабите, който преминават.
   
    5. Dhangkar Gompa, Himachal Pradesh, Индия
   
    Част от комплекса Dhangkar и един от петте главни будистки монашески центрове, този храм, изграден около хиляда години по-рано, е открит в далечен район на границата между Индия и Тибет. Като резултат от занемаряването в допълнение към ерозията на хълма, на който храмът е построен, това важно и древно място се разпада.
   
    6. Старият град на Дамаск, Сирия
   
    Един от най-старите населени градове на света, Старият град на Дамаск, бавно се разрушава oт съвременна конструкция. Областта е дом на богатство от древни места, включително осем градски порти и много места, които са цитирани от текстове на християнската и ислямската религии. Напоследък, Баб Тума (портата на Свети Томас), която води до стария християнски квартал от Стария град на Дамаск, е застрашена от разруха и изоставяне.
   
    7. Вавилон, Ирак
   
    Лежейки на 80 километра на юг от Багдад, Вавилон е бил първоначално град в Месопотамия, район, който е смятан от много за една от люлките на цивилизацията. От 2300 години преди новата ера, много са смятали също Вавилон за свещен град. Това древно място безспорно е значимо в човешката история и е едно от многото исторически места в Ирак, което е повредено от настоящия конфликт.
   
    8. Старият град Лех, Ладак, Индия
   
    Древната столица на кралството Ладак, Старият град Лех, е непокътнат и рядък средновековен град в Хималаите, известен със своите туристически пътувания между манастири и богатото разнообразие на дивата природа, като застрашения снежен леопард. Промените на времето, които включват тежък дъжд, повреждат града, докато балансът на развитието и поддържането на традиционната архитектура е трудно.
   
    9. Кораловият триъгълник, моретата Сулу и Сулавеси
   
    В моретата между Индонезия, Малайзия и Филипините, Кораловият триъгълник има най-богатото разнообразие на коралов риф, растителен и животински свят, с над 450 вида корали. Скорошно проучване от университета „Джонс Хопкинс" откри, че близо 70% от коралови рифове в моретата на югоизточна Азия са застрашени. Виновници за това са рибарите, които използват цианид и динамит, както и кораловото избелване, седиментация и замърсяване.
   
    10. Гренландия
   


    Тънкият леден пласт на Гренландия покрива близо 81% от острова и обхваща 1/20 от всичкия лед в света. Ако се стопи, страната ще се раздели и ще стане архипелаг и известните глетчери на района няма вече да бъдат туристическа атракция. Полярните мечки ще изгубят естествената си среда, а бързо топящият се лед може да предизвика масивно наводнение в районите на САЩ, включително Лос Анджелис.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Екотуризъм | Гренландия и Вавилон са едни от местата, които са изложени на най-голяма опасност
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com