dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Карта   Австралия и Океания
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Епопеята на Тур Хейердал
  Публикувана на 27 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 32973 пъти, рейтинг: 4.05

  

    През 1947 г. на построения по образец на саловете в древно Перу от балсови трупи "Кон Тики", с платно от рогозка Тур Хейердал заедно с петима спътници изминава около 8000 км за 101 дни и преминава разстоянието от Калао до архипелага Туамото. Така той се опитва да докаже възможността за заселване на Полинезия от Америка, т.е. от изток, противно на съществуващото убеждение, че това е ставало от запад. През този месец, т.е. април 2005 г. с точно копие на "Кон Тики" неговият внук Олаф Хейердал ще се опита да повтори великото пътешествие на дядо си със сала "Тангароа", наречен така в чест на полинезийския бог на Слънцето. Екипажът планира да мине през Тихия океан от Перу до Таити. Цел на експедицията е изследване на екологичните проблеми на Тихия океан.
   
    Тур Хейердал без съмнение е най-изтъкнатия норвежки пътешественик, етнограф и археолог. Роден е на 6 октомври 1914 г. в градчето Ларвиг, недалеч от Осло, през 1933 г. Хейердал постъпва в зоологическия факултет на столичния университет. След три години заедно с жена си отпътува за Маркизките острови в Тихия океан, където няколко месеца изучава местната флора и фауна. Изследванията му са прекъснати от Втората световна война. В армията Хейердал бива обучен за радист диверсант, сражава за освобождаването на Норвегия от нацистите и е удостоен с орден за храброст.
   
    Той е убеден привърженик на теорията за заселването на островите на Тихия океан с мигранти от Южна Америка. През 1947 г. Хейердал и петимата му съратници построяват от балсово дърво сала Кон Тики, и без каквато и да е подкрепа от други морски съдове преодоляват океана от Перу до Полинезия. Тур Хейердал не е богат, "Пътешествието на Кон Тики", както той нарича книгата си - пътепис за това пътуване, става бестселър и дава средства за реализация на по-нататъчните му проекти. Успешното плаване на Кон Тики, заедно със сериозните научни изследвания на Хейердал доказва, че осровните архипелази на Тихия океан са заселени не само от Азия, но и от Южна Америка. През 1969 - 1970 г. Хейердал с папирусните лодки "Ра" и "Ра 2" пресича Атлантическия океан и демонстрира възможността за проникване на египтяните на американския континент 2000 години преди Христофор Колумб. През 1977 г. осъществява плаването през персийския залив на "Тигрис", което свързва Индия с библейските земи и завършва с изгарянето на кораба в знак на протест срещу войните на планетата. През 80-те години Хейердал отново се връща в Перу, където открива цяла долина от древни пирамиди. През 1993 г. на Канарските острови той разкопава няколко хълма и открива пирамиди, построени от гуанчите - древния загадъчен народ, изтребен от испанците през XV в. През пролетта на 2001 г. Тур Хейердал организира и оглавява археологическа експедиция в Русия във връзка със своята хипотеза за това, че предците на съвременните норвежци са дошли от бреговете на Азовско море. Над корабите и лагерите на Хейердал винаги се е развявал флага на ООН.
   
    Тур Хейердал приключва земните си пътешествия на 18 април 2002 г., след като е узнал за окончателната си диагноза - рак на главния мозък, и е отказал медицинска помощ. Прекарва последните си часове в кръга на своите близки в дома си в Италия.
    Редом с Роал Амундсен и Фритьоф Нансен, Хенрих Ибсен и Едуард Григ Тур Хейердал влиза в плеядата най-изтъкнати норвежци в историята на световната цивилизация.
   


    Още преди Втората световна война младия Тур Хейердал, който по това време имал намерение да стане зоолог, заедно с жена си бродел по дивото крайбрежие на остров Фатухива в центъра на Тихия океан, и там именно е вдъхновен от разказите на възрастен туземец за боговете и героите от стари времена. Далечните предци на съвременните островитяни дошли до този бряг, водени от богоподобния си вожд Тики. По-рано те живеели в голяма страна отвъд морето. Скоро Хейердал се убеждава, че разядените от времето статуи в джунглите на Фатухива приличат на каменните изваяния в Перу, а най-почитаното божество на Южна Америка носи името Тики. След няколко години се ражда и замисълът да бъде доказано, че именно от Новия свят през Тихия океан е бил заселен зеления рай тропическите острови. По същото време се предлагат хипотези за произхода на островитяните от Индия и Китай, от Арабия, Япония, Египет и дори от потъналата Атлантида. Хейердал намира свидетелства за това, че в района на езерото Титикака в Андите индиански племена са унищожили древната цивилизация на светлокожи и брадати хора, които били под властта на върховен жрец на име Кон Тики. Победените побягнали към океана и изчезнали в морето в западно направление. Това се случило преди повече от хиляда години. Може би част от тези бегълци са стигнали до знаметия остров Рапануи, наричан Пасха, където започнали да издигат загадъчните гигантски каменни изваяния, но какви плавателни средства са използвали хората на Кон Тики, като тогава не са имали нито кораби, нито лодки? Отговорът на Тур Хейердал е, че планинците пуснали във водата множество салове от дебели, практически непотопяеми трупи от балсово дърво.
   
    При цялата си убеденост и решителност Тур Хейердал не може еднозначно да докаже, че полинезийците са доплували до островите от Южна Америка. И до днес в научния свят се смята, че островитяните са смесена етническа група, в създаването на която са участвали и предци от Южна Азия, в частност древните индонезийци. Но викингът на XX в. успява да утвърди друга истина, вероятно много по-важна от победата в този спор между етнографи и антрополози. Народите в дълбока древност не са били изолирани една от друг, цивилизациите не са се развивали обособено. Не на кръвната група, не на формата на черепа народите са задължени за своите духовни постижения, а на умението си да общуват и да заимстват едни от други най-доброто. Всички високи култури са полиетнически. Така крехкият "Кон Тики", люлейки се над солените бездни, нанася забележителен удар на всички привърженици на опасното разделяне на човечеството на елитни и непълноценни народи.
   
    Строго погледнато нито един от научните изводи, направени от Хейердал по време на неговите поразителни пътувания е потвърден еднозначно, и все пак всяко негово пътешествие е събитие на века. Никой не знае дали наистина египтяните от времето на фараоните са плавали на папирусни ладии от Африка до Централна Америка и дали е съществувала в незапомнена древност толкова здрава връзка между Стария и Новия свят. Достатъчно обосновани са теориите, според които пирамидите от Гиза и теокалите на американските средновековни държави имат независим произход, както породените от сходно религиозно съзнание модели на свещената световна планина; че обичаят за мумифициране на покойницте в Мемфис и в Куско също е възникнал благодарение на сходни, но самостоятелни представи на египтяните и на инките за задгробния живот.
   
    Но плаванията на лодките на Хейердал Ра и Ра1 са свидетелства за това, че и преди много хиляди години планетата не е била разделена на някакви автономни светове. Земята е съществувала като единно цяло, тясно споено от връзките на далечните морски и керванни пътища и всички легенди за пътниците, които откриват отвъд края на света чудесни страни и райски острови се оказват научна реалност. Нещо повече - символични и многозначителни са дори съставите на тези изключителни кораби на Хейердал. Оказва се, че напълно свободно заедно работят, дружат и се борят със стихията норвежецът Бем, американецът Бейкър, италианецът Маури, датчанинът Тамхус, немецът Зойтцек, мексиканецът Фрайку, японецът Тору Сузуки, руснакът Юрий Сенкевич. Този екипаж е миниатюрен модел на дружното човечество на бъдещето, което, отървало се от кошмарните кървави разпри рано или късно ще заплува на своя уютен звезден кораб през галактическите бури към прекрасни далечни цели. Оплетеният от тръстика "Тигрис" е точно копие на древношумерските съдове, едно от които може би е преживяло Великия потоп, носейки на борда си семейството и добитъка на любимеца на боговете Ут Напищим. Наследниците на шумерския Ной отплуват през 1977 г. от иракския порт Ел Курна към устието на Инд и след това към пределите на Арабия, като утвърждават единството на хората не само с факта на своята международна съвместимост. Когато "Тигрис" се оказва в зоната на военните действия, които тогава обхващат Близкия Изток, и е задържан от военните, неговите команда в знак на протест срещу войната изгаря кораба.
   
    Разбира се, можем по различен начин да се отнасяме към смелите и доста критикувани опити на великия Тур Хейердал на остров Пасха. След като решава да изпита късмета си на сушата ученият проверява верността на старинната легенда за това, че моаи, колосалните статуи на островните вождове и аристократите на дългоухите от каменоломните, където са изсечени от късоухите работници, до местата на вечното си стоене на брега са дошли сами. Наистина статуите не могат да бъдат влачени по земята - това би ги повредило, не могат да бъдат преместени и с дървени шейни, които трябва да бъдат пригодени за превозване на разстояние до 16 км на скулптури, които тежат стотици тонове. По невероятен начин преданието е потвърдено. Островитяните, ободрявани от "сеньор Кон Тики" възпроизвеждат метода на своите предци -онзи начин на придвижване, който хамалите наричат с думата "кантоване" - да се движат статуите изправени, като се завъртат ту на една, ту на друга страна, тъй както се придвижват бъчви или тежки шкафове. Точно това се получава по блестящ начин. Невероятна е гледката, когато малка група потомци на късоухите под ръководството на вече възрастния европеец принуждава гигантската статуя "бодро да закрачи". Разбира се, по време на опита има напрегнати моменти, идолът се опитва да се изскубне от не твърде почтителните ръце, но Хейердал остава невъзмутимо спокоен. Историческата ценност на експеримента може да бъде оценявана всякак, но от тогава за "мана", тайствената сила на магьосниците от Великденския остров, които според легендата съживявали статуите, или за придвижването им с помощта на другопланетни пришълци и други измишльотини вече не се говори и пише толкова често.
   
    Автор: кап. Васил СЕРДАРОВ
    сп. Усури

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
цанка
Нерегистриран
2012-03-03 13:20:10
  браво

maringodinov
Нерегистриран
2014-08-03 19:12:30
  това е много интересно

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Статия | Австралия и Океания | | Екстремен туризъм | Епопеята на Тур Хейердал
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com