dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 10 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Кои са най-добрите ваканции за авантюристично настроените туристи?
  Публикувана на 10 Март 2008 г.
  Тази статия е прочетена 1991 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Забравете шоколадовия тен, снимките, на които казвате „Сирене“ и сувенирите. Туристите вече искат да рискуват, да излязат извън курортите и да изпитат нещо по-различно от това, което предлагат ресторантите в хотела или в круизния кораб. Те искат да предприемат пешеходен туризъм, да изкачват планини и да се спускат с каяк надолу по течението на някоя река. Туристите търсят приключения, които могат да направят ваканцията им по-смислена.
   
    "В едно пътуване хората все повече търсят автентични и уникални преживявания, които предизвикват въображението и създават такива моменти, които се помнят цял живот", казва Крис Дойл, вицепрезидент на Adventure Travel Trade Association (ATTA). Според организацията, приключенското пътуване е най-бързо нарастващият сегмент на туристическата промишленост през свободното време.
   
    Разбира се, приключението зависи от разбиранията на туриста и варира от пешеходен туризъм до рафтинг в плитките води на някоя река.
   
    „Именно заради това, приключенският туризъм остава относително незасегнат oт икономическите спадове", казва Дейвид Ларкин, завеждащ директор на adventureus.com, социална мрежа и директория, предназначена за авантюристични туристи.
   
    Експертите класифицираха някои от последните тенденции за приключенски туризъм. Ето ги и тях:
   
    „Бягства" с приятелки
   
    Повечето жени оставят мъжете си вкъщи. Повече от 50% от туристите, които се отправят на авантюристични пътувания, са жени и повечето са на възраст от 41 до 60 години, според изследване на ATTA от 2006 г. "Свикнали сме да мислим за активни почивки като сме на 20 и няколко години. Сега не е необичайно хора на по 50-60 години да отидат да карат каяк, да изкачват планини или да карат сърфинг", казва Евелин Ханън, създател на сайта journeywoman.com, онлайн съветник за жените-туристи.
   
    Ваканция като доброволец
   
    Комбинирането на ваканцията с доброволното помагане на хора и природата продължава да бъде нарастваща тенденция. Доброволците по света са се увеличили с 30% през миналата година. Бейби бумърите (поколението родено 1947-1966 г.) все още доминират сред доброволците, но през изминалите 18 месеца е наблюдавано, че към инициативите са присъединяват и хора под 20 години. Много вероятно е по-възрастните хора да водят и децата си на подобен вид ваканции, казват от компанията Global Volunteers.
   
    Експедиционно пътуване
   
    Повечето хора помагат на изследователи чрез Института за наблюдение на Земята, международна организация, която подкрепя науката. Експедициите включват проучване на коралови рифове на някой далечен Бахамски остров или хранене и грижи за читите (вид дребен леопард) в Намибия. Повечето от пътуванията продължават две седмици и не се изискват никакви специални подготовки. Изключения могат да бъдат пътувания, които имат нужда от гмуркане с акваланг, сертификат или отлично здравословно състояние. Други примери включват обиколки за консервативно мислещите туристи, които да наблюдават как огромните морски костенурки снасят яйцата си на югоизточните крайбрежия на САЩ, Мексико и Коста Рика.
   
    Пътуване с благотворителна цел
   
    Пътуването с благотворителна цел е нещо като екстремна версия на пешеходен маратон. Venture Expeditions, базирана на християнството организация, спонсорира пътуванията, за да набере средства за различните организации. При такъв тип ваканция ще карате велосипед през Тайланд, за да наберете пари за сиропиталище. Туристите плащат за пътуването и правят минимално дарение за благотворителност.
   
    Ваканция, включваща пакет от няколко екстремни дейности
   
    Някои хора наричат тези ваканции "The Bucket List" - на името на филм от 2007 г. с участието на Джак Никълсън и Морган Фриймън, който разказва за двама тежко болни пациенти, които тръгват на пътуване със списък от неща, които да направят преди да умрат.
   
    Компанията Ultimate 5 Lifetime Adventures предлага пакет от това, което се нарича най-добрите приключения в света, събрани в една седмица: състезателен военен курс, парашутизъм, автомобилно състезание, спускане с въже и пилотиране на учебен самолет.
   
    Приключенски ваканции за семейства
   
    Някои семейства предпочитат "автентични, природни, културни, образователни и предлагащи обучение екскурзии," казва Дойл. Той приписва това отчасти на хората, които имат средства за пътуване по двойки или отиват на екскурзия с целите си семейства. Gordonsguide.com, уеб сайт за приключенски пътувания, казва, че най-добрите ваканции, които са достъпни за цялото семейство, са отсядане в ранчо, ваканция на голяма лодка, приспособена за живеене, каране на сал в плитки води и езда.
   
    „Леки" приключенски ваканции
   
    Повечето хора избират ваканции, които се съсредоточават около някаква тема, каквито са кулинарните обиколки в Азия или винените ваканции в Израел. Йога ваканциите също се включват към тази група. Някои компании, които предлагат основно авантюристични пътувания за жени, като Best of Both Women`s Adventures, включват йогата във всичките си екскурзии. Предлагат също йога и сърф ваканции в Пуерто Рико. „Сърфингът е една от най-предпочитаните дейности, които жените искат да правят", казва Дез Бартелт, съосновател на компанията Best of Both Women`s Adventures. Други комбинации включват йога и каране на ски или йога и дегустация на вино.
   
    Експедиция с круиз (пътуване по море)
   
    Все повече хора предприемат експедиция до Антарктика, Галапагос и Аляска с кораб. Това са все места, които трудно могат да се видят без да се плава до тях. Това казва Керълин Спенсър Браун, главен редактор на сайта cruisecritic.com. Експедиционните круизи, за разлика от тези с големите кораби, включват лекции и презентации за мястото. "На експедиционните круизи всичко се върти наистина около това, което виждате извън кораба, " казва Браун.
   
    Ваканции в търсене на корените
   
    Все повече хора искат да открият корените си. Някои дори отиват до родината на своите баби и дядовци. Компанията Discover Natural Ancestry не само предлага ДНК-анализ и проследяване на родословие, но и свързва хората с тур оператори, които планират пътуването за тях.
   
    "Ако те дишат, тогава имат генетична история скрита в тях самите и ние им помагаме да открият и изследват неизвестните тайни за тяхното наследство," казва Ивон Уолкър, маркетинг директор в Discover Natural Ancestry.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - Черен петък в Берлин
Черен петък в Берлин

   Цена: 780 лв.

www.OkoloSveta.com - Статия | | Почивен туризъм | Кои са най-добрите ваканции за авантюристично настроените туристи?
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com