dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 21 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Закуска на тревата
  Публикувана на 22 Май 2008 г.
  Тази статия е прочетена 1783 пъти, рейтинг: 4.00

  

    Пикникът у дома може да се превърне в ежедневие, ако проектирате дома си така, че да разполагате с пространство за сутрешното кафе на открито. Или пък за романтична вечеря под звуците на щурците. Така де, вечерите пред телевизора са си зимно занимание. Привилегията на лятото е близостта до природата.
   
    Добре, но къде
   
    За домакинята най-предпочитаното място е близо до кухнята. А приятелите, които често ви идват на гости, не ги свърта в затворените пространства. Затова е добре площадката да е свързана с гостната и да отвежда в градината. Стига гледката да е приятна и да не сте на показ пред всички съседи. Важно е обаче мястото да не е плътно засенчено, тъй като пролетта и късната есен става усойно. Ако пък е изложено на постоянен пек, лятото ще е трудно поносимо. Ако площадката е отделена от къщата дори с метър-два тревна лента, ще имате усещането, че сте навън, но и у дома. В случай че я прилепите към къщата, стените ще ви създават завет и във ветровити дни. В първия вариант трябва да мислите за заслон, който да ви спести неудобството да прибирате мебелите всеки път, когато се заоблачи. Сянка може да ви осигури шатра, сенник или пергула, по която да пуснете лозница. Добър избор поне в единия край е катереща роза. Тези хибриди растат бързо и след 3 години ще имате триметров цветен водопад, макар и с бодли. Близо до къщата можете да засенчите с тента, прикрепена към стената. Или също да предпочетете шарената сянка на лозницата.
   
    Размерът има значение
   
    Построяването на площадка за свободното време не е трудна задача и е любим проект от раздела ""направи си сам". Не се изисква ел. инсталация, водопровод и други комуникации. За вечерните часове е достатъчна една лампа, подпомогната от соларните си аналози. Конструкциите също са максимално опростени без прозорци и врата. Това обаче не спестява прецизното планиране. Размерът има значение и той се определя от обитателите на това макар отворено пространство. Ако искате да ви е уютно, не ви трябва голяма площ. Осигурете достатъчно място за конфигурация от градински мебели и дори люлка. Но ако мислите тук да посрещате по-многолюдни компании, значи трябва да проектирате две в едно - постоянно разположение, което при нужда може да се разгърне по-мащабно - да речем към тревната площ. Няма нужда да изравнявате нивата, терасовидното разположение също е много сполучливо. За 10-ина човека ви трябва площ около 20 кв.м. По време на купона на различните тераси може да се обособят места за напитки и хранене, за танци и дори за зрители. Когато всички си отидат, връщате мястото за отдих към обичайните му размери.
   
    Добра основа
   
    Най-често площадката за отдих се прави от бетон с каменна настилка. Създава близост до природата, но пък събира листа и пясък и се поддържа по-трудно от теракота или гранитогрес. Монолитният вариант обаче изпълнява и ролята на акумулираща печка посред лято - постоянно изложен на слънцето, той отдава топлина вечер и през нощта.
   


    Почти на същата цена, но с неповторима атмосфера ще е площадка от дърво. Прилича на палуба, на веранда, на... уютно място. В търговската мрежа има различни размери, но теренът не би бил устойчив, ако ширината им е по-малка от 20 см. Важното е дървесината да е плътна и да се обработи с изкуствени разтвори за импрегниране, за да се отблъсква водата ефективно. У нас вече се продават специални дъски за площадки на открито. Това са дъски, които са добре обработени за устойчивост на атмосферните условия. Най-евтиният вариант е материалът, съставен от 70% дървесни влакна, към който са добавени полиолефини. Но дървените палуби трудно могат да останат непокътнати повече от 15 години. Трайността на скъпите материали като махагон е от 15 до 20 години, а на кедъра - до 30 години.
   
    Детайлът преди всичко
   
    Макар и последни по време, дребните детайли от интериора трябва да бъдат обмислени още в първите етапи на проекта. Трябва да се предвидят местата за стълби, парапети и други елементи, които ще ограждат пространството. Добър елемент от интериора са вградените пейки и цветните кашпи, които ще дадат завършен облик на всекидневната ви на открито. При проектирането трябва да сте наясно с каква растителност мислите я да обградите, така че зеленината и багрите да и придават прелест през всички сезони.
   
    Източник: Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...
Оферта - Апартамент Серена
Апартамент Серена

   Цена: 80 лв.

www.OkoloSveta.com - Статия | | Уикенд | Закуска на тревата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com