dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 10 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Почивка в ада
  Публикувана на 22 Март 2009 г.
  Тази статия е прочетена 1881 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Пристрастен си към адреналина? Търсиш си белята? Забавляваш се от флирта със смъртта? Ако е така, чети внимателно, защото е много вероятно да откриеш следващата си ваканционна дестинация в този текст.
    Често гледаш по новините как разни полу или пълни идиоти си разбиват носове, крайници и глави в разни странни и общо взето безсмислени дейности, които обаче непрекъснато генерират туристически поток, за който Слънчев бряг и Златните взети заедно могат само да мечтаят. И макар да отнемат дори живота на особено екстремните авантюристи, никой и не мисли да ги забранява или да ги ограничава.
    Забавлявай се... ако ти стиска.

10. Мятане над бебета
    Къде: Кастрийо де Мурсия, Испания
    Кога: четвъртъкът след Св. Троиц)
    Мислил си, че малките градчета са спокойни. Не и Кастрийо де Мурсия, не и през май. Тогава там могат да се видят натръшкани по земята ревящи малчугани, над които без много много да му мислят, се мятат облечени странно мъже. И всичкото това със съгласието на родителите на нещастните бебета. Причината за цялата нелепа ситуация е, че според местните вярвания, ако бебетата се прескачат от облечени като дяволи мъже, това ще ги спаси от изкушенията на сатаната.
    Странният ритуал се празнува в градчето още от 1620 година, макар че на кой му е хрумнала гениалната идея да спасява бебетата от дявола, подлагайки ги на смъртна опасност, си остава загадка.
   
    9. Борбите в Кирикпинар
    Къде: Кирикпинар, Турция
    Кога: Края на юни и началото на юли
    Турците са известни със страстта си към пехливанските истории. Всичко това обаче ескалира на фестивала в Кирикпинар. През 14 век двама борци така се счепкали пред очите на султанския син, че и двамата умрели от изтощение. В памет на това явно славно според турците събитие, те организирали битките в Кирикпинар.
    В турнира има всякакви видове борба. Общото между тях е, че долу-горе няма никакви правила. Правят и дуети и цели масови боеве. Кечистите пасти да ядат. Има ги и така познатите от Северна България мазни борби, при които единственият шанс да добиеш някакво предимство е да хванеш съперника за кожената препаска, т.нар. кисбет.
   
    8.Търкаляне на сирене по хълмовете Купър
    Къде: Глочестър, Англия
    Кога: Последният понеделник на май
    Търкалянето на сирене по хълмовете може да ви се струва несериозно работа, но в Глочестър го приемат безкрайно сериозно. Сиренотъркалянето датира поне от две столетия. Целта е някой да дотъркаля питата до края, стига да е склонен да рискува здравината на всичките си крайници. Ако целта е да се натрошат обаче, явно най-забавно е било през 1997 година, когато 18 от участниците си чупят разни ценни части на тялото или получават сериозни наранявания по главите, които обаче явно и преди това не са били наред, щом гонят пита сирене по хълма без да им пука за подробности като гравитацията например.
   
    7.Обяздване на бикове
    Къда: Калгари, Канада
    Кога: Средата на юли
    Всички знаем, че каубойската работа е за истински мъже, но трябва ли всичко да изглежда толкова болезнено. Хич не е рядко участниците, сред които и доста жени, да бъдат метнати като парцалени кукли в праха на земята и от там пътят към болницата с отпечатъци от копита по цялото тяло въобще не е дълъг. Каубоите могат да се държат за едно малко въже, а средната продължителност на подобни обяздвания е около 5 секунди, след тях няма нищо сигурно. За да бъдат признати за победители обаче, те трябва да издържат върху гърба на подивялото животно поне 8 секунди.
   
    6. Такеучи матсури
    Къде: Рокуго, Япония
    Кога: 15 февруари
    Нещо средно между махленска кавга и война. Общо взето Такеучи матсури е оправданието на развилнелите се японци да хулиганстват цял ден без особени последствия от иначе подредената им правна система. Ден след като американци и европейци са се отдали на любовни трепети покрай Св. Валентин, японците от Рокуго се разделят на два отбора Севера и Юга и превръщат улиците на града си в бойно поле. Единственото предпазно средство са доста примитивни каски, а оръжието е дълга и тежка бамбукова сопа. И всеки гледа да забие по някоя пръчка в главата на съперниците. Такива дълги пръчки обаче трудно се управляват и много бойци стават жертва на „приятелски огън". Нараняванията по телата, главите и крайниците са трудни за описване, а измъкналите се от тях са малцина. Към края на битката повечето воини са и солидно почерпени и не им пука особено. Цялото събитие слага в джоба си действията на английските футболни хулигани, правейки ги да изглеждат като примерни второкласници. Поверието гласи, че за да има добра реколта трябва да спечели Севера.
   
    5. Фойерверките в Яншу
    Къде: Яншу, Тайван
    Кога: Краят на китайската Нова година
    Принципно фойерверките се изстрелват във въздуха. Да, но не и в Яншу. Там местните явно са изпуснали тази малка подробност и пращат зарята сред насъбралите се за шоуто тълпи. Сам може да си прецениш каква е вероятността римска свещ да се забие със свистене в главата ти. Оправданието за налудничавата идея да се гърми по живи хора с доста сериозно натъпкани с барут изделия е, че така се плашели злите духове. Желаещите да се подложат на обстрела обличат специално облекло, но то хич не им помага и ранените винаги са десетки. Рядко някой от туристите остава до края на шоуто в Яншу. Повечето си тръгват потресени.
   
    4. Теемиди
    Къде: Сингапур
    Кога: В края на октомври
    Най-после нещо познато и на родните туристи - т.нар. ходене по огън в Теемиди. Сингапурското нестинарство е възникнало в памет на индийска богиня, която доказала правотата си чрез ходете в огън. Процесията на поклонниците изминава четириметрово разстояние по живи въглени и макар да са многократно предупреждавани, че не трябва да го правят, туристите също тръгват по стъпките на огнените професионалисти. Само за да открият, че, о каква изненада, въглените парят и то доста. Иначе ние българите можем да дръпнем сериозен спор със сингапурците къде първо се е появило ходенето по огън и кой всъщност го прави по-добре. Аматьори.
   
    3. Данжири
    Къде: Осака, Япония
    Кога: 14-15 септември
    Представи си група пияни японци качени на върха на огромна тежка и практически неуправляема каруца. Какво друго може да последва от това освен катастрофа със сериозни наранявания. 30 квартала в Осака цяла година трескаво строят причудливи талиги и на 14 септември с всеобщи усилия ги довлачват на главния площад. После с цялата си японска лудост ги пускат по тесните градски улички. Ясно ти е, че не са си дали труд да ги направят особено управляеми. Тези, които са на каруците хвърчат във всички посоки, тези които са на улицата често завършват под колелетата. Въобще голям купон. Ако им се стори, че поразиите, които са натворили не са достатъчни, участниците забравят да се състезават и слизат от каруците и си спретват масов бой. Все пак са солидно почерпени от преди това. Счупванията и мозъчните сътресения ги нямат за нищо. Рядко минава фестивал без смъртни случаи.
   
    2. Онбашира
    Къде: Нагано, Япония
    Кога: На всеки 7 години, в годината на Тигъра и на Маймуната, през април и май
    Още една призова позиция за японците и може би най-кървавата. Онбашира продължава цял месец. Като дойде време за празненството, местните плъзват из гората, отсичайки всяко дърво над 10 тона, което им попадне пред очите. След това, за да ги докарат до т.нар. олтар, където става целият екшън, ги пускат по реката. Веднъж дотърили ги до мястото, японците ги нагласяват на върха на стръмен склон, мятат се върху тях и се пускат надолу с главата. Смъртните случаи са неизбежни и не се минава само с 1-2. Твърдят, че го правят, за да докажат смелостта си.
   
    1. Надбягване с бикове
    Къде: Памплона, Испания
    Кога: 6-14 юли
    Съвсем очаквано класацията за най-кървави забавления се оглавява от фестивала в Памплона. Със смъртоносната проява северният испански град чества дните на Сан Фермин. По време на фестивала от 8 сутринта хиляди туристи се блъскат, за да си изберат по-добро място и да успеят да избягат от копитата на биковете. Е, доста не успяват. Целта е да дотичат до местната арена, където евентуално може да се приеме, че са спасени, до следващата година... Бягането от смъртта под формата на копита и рога се практикува от 17 век, но след като Хемингуй го описва в „И изгрява слънце", Памплона става столица на всички луди глави по света.
   
    Автор: Мариета Томова
    www.deltanews.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Екстремен туризъм | Почивка в ада
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com