dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Устойчив туризъм
  Публикувана на 21 Юни 2009 г.
  Тази статия е прочетена 3783 пъти, рейтинг: 4.20

  

    Всички обичаме ваканцията, но тя може да има негативен ефект върху околната среда и местата, които посещаваме. Какво можем да направим, за да сме сигурни, че почивката ни ще нанесе по-малко щети?
   
    Устойчив туризъмДа пътуваме без да замърсяваме
   
    Изкушавали ли сте се да се качите на самолет и да посетите някоя нова дестинация за съвсем малко пари? Бумът на ниско-бюджетни аеролинии означава, че все повече хора ще могат ад си позволят ваканция на плажовете в Испания и Гърция или уикенд в Париж, Берлин или Амстердам.
   
    Туризмът е една от най-бързо разрастващите се индустрии. Само през 2007 година над 900 милиона туристи са пътували някъде по света и по предвиждания на Световната организация по туризъм техният брой ще достигне 1.6 милиарда души през 2020 година.
   
    Ваканцията ни обаче повлиява силно върху околната среда и живота на хората. Построяването на нови хотели и туристически комплекси увеличава замърсяването върху водата и почвата, вреди на околната среда. Крайбрежието на Средиземно море, например, преживя прекалено застрояване и развитие през последните 30 години. Околната среда пострада, естествени местообитания бяха унищожени и това, което първоначално привличаше туриста, се променя завинаги.
   
    Не ни се струва скъпо да потеглим нанякъде, но въглеродният отпечатък, който ще отправи нашето пътуване, е много по-скъпоструващ. Пътуването със самолет е един от най-големите източници на въглеродни емисии. Скорошно изследване във Великобритания показва, че 54 % от хората са обезпокоени от вредното въздействие на полетите със самолет върху околната среда.
   
    Това не означава никога повече да не отидете на почивка или да ходите само на така наречените “еко ваканции”. Нашата почивка може да има и положителен ефект и да помогне за опазването на околната среда, традициите и културата на местата, които посещаваме, ако изберем устойчив туризъм.
   
    Младите хора трябва да се насърчават да пътуват отговорно, като мислят за следващите поколения. Това не е трудна задача – вземете влак и щом пристигнете, ходете, карайте колело или използвайте градски транспорт. Пътувайте до държави, които не са далеч от вас, избягвайте големите туристически центрове – по-ценно е да опознаете местните хора…
   
    Какво представлява устойчивият туризъм?
   
    Устойчивият туризъм стана популярно понятие и означава:
    - Да уважаваме културата и природата на местата, където отиваме;
    - Да осъзнаем, че водата и енергията са безценни богатства, които трябва да използваме умерено;
    - Да помагаме за опазването на застрашени видове, да опазваме природното и културното наследство на местата, които посещаваме.
   
    Малките стъпки могат да бъдат от голямо значение
   
    Има много малки неща, които можете да направите, за да намалите вредното влияние на почивката си върху околната среда и другите хора.
   
    - Ако е възможно, пътувайте с влак вместо със самолет – ще видите и ще се насладите повече на пътуването си.
    - Винаги изключвайте климатика и осветлението, когато излизате от хотелската стая.
    - Спестете, водата, като оставяте за пране хавлиените си кърпи, когато те наистина са за пране, а не всеки ден.
    - Купувайте сувенири от местни търговци и опитайте местна храна, вместо да издирвате под дърво и камък пица. Въздържането от пица естествено не важи, ако се намирате в Италия!
   
    Други полезни идеи …
   
    - Когато сте в планината, спазвайте посочените маршрути, така няма да навредите на природата.
    - Пазете застрашените видове, като не купувате продукти, които експлоатират природата, унищожават естествените местообитания и застрашават видовете.
    - Не изхвърляйте отпадъци, дори и да видите вече създадено от други туристи сметище. Послужете за пример, като се опитате да промените “традицията”!
    - Снимайте внимателно! Помнете – поискайте първо разрешение преди да снимате хора.
   
    Да постъпим правилно
   
    Чували ли сте за спа курорта Свети Мартин на Мури в северна Хърватия, близо до границата със Словения и Унгария? А чували ли сте за района Клонакилти на брега на югозападна Ирландия? Звучи като идеалното място за концерти … И така докато туристите се тълпят все на едни и същи популярни дестинации, има многобройни не толкова известни места, които са запазили очарованието, красотата, историята, културата и превъзходната си кухня и само чакат да бъдат открити.
   
    И може би защото не са толкова популярни, тези места, не са скъпи за туриста, достъпни са с влак и следователно вашата почивка няма да остави голям въглероден отпечатък.
   
    Мрежата ЕДЕН
   
    Европейската комисия създаде проектът ЕДЕН – Отлични туристически дестинации, за да насърчи устойчивия туризъм. За да може един обект да бъде включен в мрежата ЕДЕН, трябва да се докаже, че природата, местните обичаи, култура и наследство се опазват и зачитат. В момента има около 50 дестинации, включени в мрежата на ЕДЕН, така че, ако сте любопитни и искате нестандартна почивка, то тук ще я откриете: www.edenineurope.eu. България също фигурира в мрежата ЕДЕН, още от 2007 г., със Белоградчишките скали.
   
    Ако планирате изкачване в планината Троодос в Кипър, за да видите известния Олимп или предпочитате да се излежавате на слънчев плаж? Тогава вероятно Пекия в южна Италия е следващата ви стъпка.
   
    За повече информация, може да погледнете следните адреси:
    www.eden2007.org
    www.edenineurope.eu

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Екотуризъм | Устойчив туризъм
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com