dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 29 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Как да планираме околосветско пътешествие
  Публикувана на 07 Октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 2761 пъти, рейтинг: 5.33

  

    Планирането на маршрут за едно околосветско пътешествие е както вълнуващо, така и проблематично начинание. Нормално е всеки един от нас да се вълнува когато стои пред картата на света и чертае с върха на пръста си желаната от него обиколка. Но когато се опитате да създадете реалистичен, практичен план за едно такова пътуване, то може да ви се стори, че светът около вас започва да пропада.
   

Въпросът е как може да се планира маршрут за едно околосветско пътешествие, който има смисъл? Има редица фактори, които следва да се обмислят, но на преден план можем да поставим тези:
   
    # 1 Избор на смислени дестинации
    Съвсем реална е възможността да се объркате при избора на спирките по време на вашето пътешествие. Пътуването си е едно голямо разнообразие от дестинации, но не забравяйте, че някои пътища са по-прави от други. Например любовта ви към плажа може да ви накара да спрете в Калифорния, Австралия и Тайланд (прекрасно слънце, фин пясък, искряща вода…), но не се ли получават малко повтарящи се впечатления. Помислете внимателно за различните видове преживявания, които искате да имате по време на вашето пътуване по света и изберете така вашите спирки, че те да ви дават желаното разнообразие.
    В същото време, не се залъгвайте, че може да видите наведнъж целия свят. Нашата планета може и да е кръгла, но не трябва да приемате вашето околосветско пътешествие като единственият шанс някога да посетите дадена държава. Не забравяйте, че вие със сигурност ще се наслаждавате повече на това пътуване, ако имате наистина интересни дестинации, а не да се опитвате да видите всяка интересна точка в един континент.
   
    # 2 Най-големият проблем: разходите
    Ако измислете някои наистина фантастичен маршрут за околосветско пътешествие може да се опитате да го преминете онлайн чрез някои от сайтовете за резервации на самолетни билети. Това ще ви позволи да експериментирате с всички видове големи маршрути, да добавяте или изваждате градове, така като ви допада.
    Във всеки случай, стойността на билетите за едно околосветско пътешествие почти винаги ще започва от $2000, като може да достигне дори $3000 или $4000. Това ги прави голяма част от бюджета ви, но винаги можете да играете с маршрута, така че да получите най-доброто качество за парите си.
    Разбира се, освен разходи за път има и други разходи, като може да потърсите информация какви са средните ежедневни разходи за пътници във всяка държава във вече утвърденият ви маршрут (не е лошо да си оставите 10 или 20% буфер). Така може да решите, че трябва да прекарате повече време в по-евтините страни и да направите относително по-кратък престой в по-скъпите места.
   
    # 3 Различният климат и сезоните
    Има много причини, поради които времето е от значение, а и всеки може да има лични предпочитания (едни обичат лятото, други зимата и т.н.). Всички те са от голямо значение най-вече за това, което ще вземете в багажа си. Почти невъзможно е да вземете дрехи за всички сезони наведнъж, но бихте могли например да тръгнете през зимата и да посетите студени дестинации в първата част от пътуването си, след което да изпратите вкъщи дебелите дрехи или просто да ги подарите на някой в нужда. Разбира се, има много начини да се справите с тези проблеми, всичко е въпрос на ваше предпочитание.
    Ако искате да сте гъвкав при планирането на вашето околосветско пътешествие, то докато сте все още на този етап, може да направите малко изследвания за климатичните особености в определени периоди на годината, в местата, които предстои да посетите. Сайтове като например WorldClimate.com представляват мощен ресурс в това отношение. Те могат да ви помогнат да структурирате по-добре вашето пътешествие и да се възползвате от по-благоприятно време или може би дори да избегнете най-неподходящото време за посещение на дадена държава по маршрута ви.
   
    # 4 - Време, прекарано в пътуване
    На практика вие може да организирате вашето околосветско пътешествие като едно постоянно пътуване и да посетите само няколко места в различни континенти. В този случай трябва да изследвате колко време ще бъде изразходвано в пътуване през всяка държава по маршрута и с какви потенциални разходи ще е свързано то (например за визи, гориво, пътни такси, застраховки, нощувка, храна и т.н.). Ако обаче имате намерение да се насладите максимално на планираното приключение, то тогава времето за неговото реализиране ще се удължи значително, а с това и разходите. При този вариант обаче не само спомените ви ще бъдат значително повече и по-интересни, но и ще имате възможността да вникнете в ритъма на живота в различните държави по света.
   
    # 5 - Практически: Визи и здраве
    Планирайки вашето околосветско пътешествие не бива да подценявате потенциалните визови ограничения в държавите, които предстои да посетите, както и необходимостта от медицинска застраховка. Трябва да проверите за кои страни ще имате нужда от визи, при какви условия се издават те и не на последно място се уверете, че времето за издаване и тяхната валидност ще се впишат в общия ви път. Например някои държави имат изисквания визите да бъдат издадени няколко месеца по-рано, но в същото време ограничават тяхната валидност за няколко дни. Много е трудно предварително да предвидите точната дата на влизане в следващата държава по маршрута ви, за да може да покриете подобно изискване.
    Също така проучете за прилична туристическа застраховка и особено за такива, които включват здравна застраховка. Освен това ще трябва да вземете под внимание и за кои страни може да се наложи ваксинация. Дори само това може да направи дългите пътувания сложни.
   
    Насладете се на планирането
    Не забравяйте, че планирането е често също толкова забавно, колкото и действителните пътешествия. Отделяйте достатъчно време за да мечтаете за това и позволете на вашето въображение да се развихри. Не се страхувайте да посетите страна, за която не знаете почти нищо – винаги може да намерите някой добър материал за четене и да научите нещо за нея. Дръжте картата на света винаги на разположение, така че да може да играете в ума си с възможните пътища, по които настроението ще ви отведе. Това пътуване без съмнение ще бъде едно от най-добрите неща в живота ви, които сте направили. Радвайте се от самото начало!
   
    На добър час и когато тръгнете ние ще се обърнем с гръб към вас и ще ви очакваме да се завърнете…

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
фен
Нерегистриран
2010-11-30 23:04:28
  Едва ли има някой, който да не си е мечтал за това. В крайна сметка за да го направи човек трябва да е малко луд и не толкова богат :)))

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Международни екскурзии | Как да планираме околосветско пътешествие
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com