dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Плюс и минус за пътеводителя
  Публикувана на 14 Февруари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 1258 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Имате резервация за полета и за хотела. Разбрали сте как да се придвижите от летището до града и имате представа колко ще ви струва.
   
    Чудесно! А направихте ли си програмата с местата, които да посетите?
   
    Важен въпрос, който повечето хора пренебрегват. Вероятно ще погледнете в интернет няколко дни преди датата на заминаването. Рисковете с четенето в интернет обаче не са малко – информацията не винаги е точна, нещо може да се изгуби при превода, зад различните мнения стоят хора, които въобще не познавате и т.н. Най-лошото е да се подведете по написаното във форумите и да пропуснете забележителност или място, които бихте планирали, стига да сте прочели нещо обективно.

Нашият съвет е да потърсите пътеводител за града, накъдето сте се запътили. Може и да е демоде, но пътеводителят все още е най-обективният начин за информиране. Този тип помощни четива се издават от големи издателства, които стоят със своя авторитет зад информацията. Зад реализацията на пътеводителя в ръцете ви пък е цял екип от автори, фотографи, редактори, работили понякога с години над съдържанието му.
   
    Много от пътеводителите са направени като книга – в отделни глави се разказва за известните места в града, обединени от преплетената си история, от сходния си характер, от общия си автор и т.н. Положителното тук е увлекателността на четивото, както и многото информация, благодарение на която ще разберете по-добре това, което по-късно ще бъде точно срещу вас. Но има и още! Повечето пътеводители предлагат дори готови маршрути, с което не само правят безгрижна почивката, но донякъде събуждат и авантюриста у всеки човек.
   
    На практика в един пътеводител ще намерите почти цялата информация, за да не се чувствате напълно изгубени – карта, полезна информация за транспорт, заведения за хранене, магазини и други. Хубавото е, че дори и понякога дебели, пътеводителите са достатъчно минималистични, за да не заемат много място и да не тегнат в чантата.
   
    Звучи по-надеждно, отколкото написаното от някого някъде в интернет, нали? Или от информацията в първата попаднала ви карта на летището. Не забравяйте, че сте инвестирали свои средства в пътуването, че имате ограничено време за обиколки и че искате да видите… всичко или почти всичко.
   
    Единственият минус, който виждаме ние, е свързан с актуалността на информацията. Понякога дори и издание от сегашната година може да изостане от бързо развиващия се свят около нас и да подведе читателя. Но със сигурност „дефектът” ще бъде за единична информация, а не за целия пътеводител.
   
    Как да изберем пътеводител
    Внимавайте за няколко неща: годината на издаване, автор или авторски колектив го е съставил, лесно ли се ориентирате и бързо ли достигате до информацията вътре.
   
    В интернет: Липсва физическият контакт и личното впечатление, но първо, самите издатели ще са се погрижили да елиминират максимално тази липса (доброто представяне е задължително за техния успех), и, второ, мненията за пътеводителя, оставени от ползвали го потребители, са добър съветник.
   
    В книжарницата: Влизаш, разглеждаш, харесваш и купуваш. Най-лесният и най-вашият начин. Попитайте консултанта на книжарницата за всички пътеводители за Рим, например. Така ще сте сигурни, че не сте пропуснали някое издание, а и той вероятно има как да ви помогне при избора.
   
    Български или вносен: Въпрос на предпочитание и възможности – чуждите издания винаги са по-скъпи. По презумпция и самите им купувачи са по-скъпи, заради различния стандарт на живот, затова винаги съобразявайте съветите в чужд пътеводител със собствените си финансови възможности. Българските заглавия са по-достъпни и често пъти са ползвали за основа чужди издания, което ги прави не по-малко добри. С ръка на сърце препоръчваме пътеводителите на National Geographic, Lonely Planet, поредицата Day by Day на Frommer’s, Rough Guides и In Your Pocket City Guides.
   
    Други надеждни източници
    Дори и да сте изпълнили всичко казано дотук, имаме още два последни съвета, които държим да споделим. Те са много важни, лесно изпълними и многократно изпитани.
   
    Разпитайте приятели: Най-бързият и абсолютно безплатен начин за информиране. Ако познавате човека и имате общи интереси и вкусове, задължително е да го послушате.
   
    Четете блоговете: Ценното на блоговете за пътуване като източник на информация е, че по текстовете може да прецените донякъде що за човек стои зад информацията. А така ще знаете и доколко описаните емоции бихте искали да станат и ваши.
   
    Автор: Емил Дилкин
    Клуб 50+

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Международни екскурзии | Плюс и минус за пътеводителя
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com