dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 27 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Статия
  10 религиозни дестинации
  Публикувана на 06 Май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 1962 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Понякога, за да намериш себе си, трябва първо да се изгубиш, се казваше в една реклама.
   
    Ако сте решили да се отдадете на себеопознаване, ви предлагаме да не се лутате, а да прегледате класацията на религиозни дестинации подбрани от Lonely Planet. Онези, които търсят по-дълбок смисъл в своите пътешествия, няма да останат разочаровани.
   
    Връх АдамВръх Адам (Шри Ланка)
   
    В земите на Шри Ланка има планина, която е всичко за всички религии. Според вашите религиозни убеждения, отпечатъкът на върха е или мястото на което Адам за първи път е слязъл на земята, или отпечатък оставен от Буда, Шива, Св. Томас. През сезона за поклонничество (от декември до май), пътеката към върха наподобява верига от мравки, поради големия интерес на хората. Мнозина смятат, че дори само гледката от планината си струва цялото ходене. При ясно време, може да видите чак до столицата на Шри Ланка, Коломбо, която се намира на 65 км.
   
    Връх Кайлаш (Тибет)
   
    Като източник на няколкото от най-могъщите реки включително Ганг, Карнали и Индус, не е изненада, че върхът Кайлаш в Тибет е почитан в редица религии. Да бъде обиколен е свещено начинание за будисти, индуси и др. Най-отдадените поклонници изхождат 52 километровата обиколка за един ден.
   
    Златният храм (Индия)
   
    Разположен на границата между Индия и Пакистан, Амритстар има златно сърце. Златният храм в града се почита като най-свещеното място за сикхите. Храмът е разположен в средата на свещения басейн Амрит Саровар, от където и произлиза името на града. Поклонниците се къпят в басейна и обикалят обратно на часовниковата стрелка около мраморните краища, докато кухнята на храма откъм източния вход раздава безплатни ястия.
   
    Шашемене (Етиопия)
   
    Религиозното учение Растафари възниква в началото на 30-те години на миналия век сред бедното чернокожо население на Ямайка. То почита Хайле Селасие I, тогавашен император на Етиопия, като земно въплъщение на Джа (Бог, от библейското Йехова) и част от Светата Троица. През 60-те години Селасие подарява земя в града Шашемене на ямайски растафари. В края на 70-те години най-известният растафар, Боб Марли посещава Шашемене, а в последните години се говори, че неговата вдовица обмисля да се премести там. Това би превърнало мястото обезателно в дестинация за раста поклонничество.
   
    Изворът на река Ганг
   
    Река Ганг е най-свещената според индуизма. Тя извира от хималайския връх Утар Прадеш и се влива в Бенгалския залив. Дълга е близо 2000 км.
   
    За индусите изворът на Ганг е свещен и хиляди се отправят на поклонение към него. За да се присъедините, трябва да изминете 24 км от Ганготри, по посока на хималайските долини до Гаумук. Поклонниците отправят своите дарове възможно най-близо до точката, в която водата се излива от ледената стена под крайните морени.
   
    Междугорие (Босна и Херцеговина)
   
    Богородица или Благословената Дева Мария, както й казват в този регион, се явила за първи път пред деца – две момчета и четири момичета – на 24 юни 1981 година в село Бияковичи. Това събитие бележи създаването на нова духовна дестинация. Досега Междугорие е било посетено от повече от 25 милиона поклонници. За да придобиете собствена визия за Междугорие, започнете разходката си от известния град Мостар.
   
    Камино де Сантяго (Испания)
   
    Всяка година милиони поклонници поемат по 783-километровия маршрут, който е известен под името Камино. Той тръгва от Ронсвалес, близо до френската граница, а крайната му точка е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела. Колоезденето и конната езда се считат за подходяща форма за предвижване на пилигримите, но повечето хора извървяват маршрута, като прекарват приблизително месец като модерни поклонници.
   
    Света гора
   
    Атон е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира, които са разпръснати по склоновете на високата 2033 м планина. България има свой манастир в Света гора - Зографският. Там се намира и Хилендарският манастир, където е написана История славянобългарская.
   
    Съществува строга система за достъп – само 100 православни поклонници и 10 непревославни посетители могат да обикалят местността по едно и също време. Допускат се само мъже над 18 години. До свещената планина се стига с лодка, а всеки от манастирите разполага с къща за гости.
   
    Машхад (Иран)
   
    Машхад е наричан Меката на Иран и свещеното седалище на шиитите, а името се превежда като „Място на мъченичеството”. Градът е считан за мястото, където осмият имам и пряк потомък на Мохамед, Имам Реза умира през 817 г.
   
    Всяка година религиозният център привлича повече от 15 милиона поклонници. Немюсюлмани не се допускат в Храма, но могат да посетят свързаните музеи.
   
    88-те храма на Шикоку (Япония)
   
    На японския остров Шикоку са разположени 88 храма. Цифрата кореспондира с броя на злите човешки страсти, така както будистката доктрина ги определя. Ако искате да се освободите от всеки един от тези пороци наведнъж, може да го постигнете като завършите обиколката на мрежата от 88 храма.
   
    Традиционно маршрутът, който е дълъг 1500 км. се е изминавал пеш, въпреки че разстоянието от между някои от храмовете е над 100 км. В наши дни се смята за допустимо да извършите обиколката с автобус.
   
    Духовният маршрут започва от Токушима, а повечето поклонници обикалят храмовете по часовниковата стрелка.
   
    Източник: expert.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Карта
Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | | Културен / фолклорен | 10 религиозни дестинации
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com