dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 04 Юни 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Статия
  Планински туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Седем застрахователни правила за скиорите
  Публикувана на 07 Февруари 2010 г.
  Тази статия е прочетена 1409 пъти, рейтинг: 1.00

  

    След зимните жеги, снегът и снежните преспи завладяха страната. Може и да не се радвате на режещия вятър, докато чакате автобуса в януарската сутрин. Има и българи обаче, за които тези капризи на природата са добре дошли.
   

Продължилата до края на 2009 г. топла вълна замалко не уби надеждите на запалените скиори, които се радваха на белите писти единствено насън. И ако сте сред тези, за които падналият сняг е сигнал моментално да грабнете екипировката, не прибързвайте. Преди да скочите на лифта, не забравяйте да си закупите планинска застраховка и да прочетете внимателно условията по договора си. Тази задача може и да ви изглежда скучна, но по-добре да знаете правата си, преди да се запътите към пистите, отколкото да се запознавате с тях от някое болнично легло. Спасителите напомнят, че можете да закупите планинска застраховка от компаниите „Уника”, QBE international, HDI Застраховане, ДЗИ - Общо застраховане, Булстрад, ОЗК , „Армеец”, „Дженерали животозастраховане” , Лев Инс, Бул Инс или ЗАД Виктория. Ако сте забравили да се снабдите с необходимата полица, можете да направите това и във всички бази на планинската спасителна служба и в по-големите планински центрове. В тези случаи обаче е възможно цената да е малко по-висока. Имайки предвид рисковете, които застрашават всеки, дръзнал да безпокои спокойствието на планината в зимните месеци, премийните вноски по планинските застраховки са нищожен разход. Още повече, че можете да закупите полица за определен период, покриващ само времето, която можете да си позволите да отделите за любимото си хоби. Срокът на договорите варира между един ден и една година. Наистина, ако нямате застраховка, но закъсате в планината, спасителите няма да ви откажат помощ. След като се озовете на сигурно място обаче, ще ви се наложи да покриете разходите им. Ценоразписът за различните услуги е публикуван на сайта на планинската спасителна служба, но инцидент на пистата например ще ви струва 400 лв., а транспортирането на пострадал – 160 лв. Ако не искате почивката ви да ви излезе солено, преди да нарамите ските, ето някои основни правила, които е задължително да имате предвид.
   
    1. Придържайте се към места, които познавате
   
    Курортите ви предлагат не само разнообразие от зимни спортове, но и различни нива на сложност. Ако решите да изпробвате границите на възможностите си, предварително си изяснете дали тези рискове се покриват от полицата ви. Повечето застрахователи няма да ви изплатят обезщетение, ако излезете извън пистата, особено ако сте направили това сам. Също, може да не сте защитени за всички видове предлагани развлечения. Почти със сигурност например ще трябва сам да понесете отговорността, ако сте краен почитател на адреналина и решите да изпробвате хелискиинг – сравнително нова мода, при която скиорите се спускат на пистата директно от хеликоптер.
   
    2. Закупете правилното покритие – не най-евтиното
   
    Може и да искате да си спестите възможно най-много средства, за да ги използвате за по-приятните аспекти на почивката си. Това обаче не е най-мъдрото решение. За да сте сигурни, че сте избрали най-изгодния продукт, който обаче не ви излага на неразумни рискове, допитайте се до своя застрахователен брокер, или да използвате услугите на все по-популярните специализирани онлайн портали като zastrahovamse.com. Благодарение на тях, ще можете безплатно и лесно да се ориентирате в многообразието от оферти.
   
    3. Внимавайте с алкохола!
   
    Може и да се изкушите да преборите студа с няколко кашки коняк, или греяна ракия. Малцина знаят обаче, че при високото надморско равнище на зимните курорти алкохолът може да ви подейства много по-силно и бързо, отколкото сте очаквали. Едва ли е необходимо да сте неврохирург, за да ви е ясно, че ако главата ви е замаяна, не само че реакциите се забавят, но и е по-вероятно да се осмелите да рискувате повече, отколкото позволяват възмжностите ви. Затова и при почти всички застрахователни договори, ако сте употребили алкохол, може да се простите с надеждите за обезщетение. Така че – оставете тази чашка за вечерта, когато сте на сигурно място пред камината!
   
    4. Не само здравето
   
    Възможните инциденти на пистата не са единствените опасности, които могат да помрачат почивката ви. Дори и най-скъпите ски курори в Алпите не са имунизирани срещу престъпността. Кражбите на спортно оборудване са част от действителността не само в България. От друга страна, замаяните от адреналина скиори често не полагат кой знае колко строги мерки за опазване на имуществото си, когато спрат за почивка в бара или ресторанта. За да не помрачите няколкото дни, в които сте успели да се измъкнете от ежедневието в офиса, отделете няколко лева допълнително да застраховате и имуществото си. Освен това, не се поддавайте на еуфоричното безгрижие и вземете мерки да предотвратите кражбите. Имайте предвид, че застрахователят може и да не покрие щетите ви, ако сте оставили ските си без наблюдение. Специалните ключалки също ще ви осигурят допълнителна сигурност. Ако въпреки всичко обаче се окажете ограбен, уведомете полицията незабавно – застрахователят ви може да изиска съответния протокол. Не само кражбите застрашават екипировката си. Ако тя пострада на пистата, не я оставяйте там. Обслужващата ви компания със сигурност ще поиска да види счупените ски или сноу-борд. Също е добре да се подсигурите с бележка от инструктора или представител на хотела, които да удостоверяват, че щетата е настъпила в курорта, а не още преди да пристигнете там.
   
    5. Закъде пътувате
   
    Вече знаете, че можете да спестите част от разходите си, като закупите застраховка само за толкова дни, колкото смятате да прекарате в планината. Ако не възнамерявате да напускате страната, това също ще ви излезе по-евтино. В случай обаче, че можете да си позволите да се насладите на алпийските писти например, ще трябва да отделите по-значителни суми, за да гарантирате финансовата си сигурност. Повечето планински застраховки, предлагани на нашия пазар, не важат в чужбина. Вероятно е да ви се наложи да закупите разширена медицинска застраховка, която да включва и рисковете на зимните спортове. За да сте сигурни, че не сте дали парите си за продукт, който ви оказва само фиктивна защита, допитайте се до някой от специализираните консултантски портали като zastrahovamse.com. Преди да сключите договора, прочетете го внимателно и се убедете, че покрива всички възможни опасности, които ви застрашават не само на пистата, а и по пътя към избрания курорт.
   
    6. Европейска здравна карта
   
    Една от най-важните задачи, с които трябва да се заемете, преди да тръгнете на почивка към някой от курортите извън страната е, да се снабдите с Европейска здравноосигурителна карта. Името може да ви подведе – този документ всъшност не представлява застраховка. Вместо това, той ви гарантира правото на безплатна медицинска помощ във всяка държава от Европейската икономическа общност, плюс Швейцария. Въпреки че притежаването на тази карта е абсолютно задължително, то не е достатъчно. В случай на инцидент, с нея ще си спестите само разходите по най-належащите медицински процедури, като въздушна линейка, или транспорт до болницата. Притежаването на Европейска здравноосигурителна карта не елиминира нуждата от застраховка.
   
    7. Автомобилни и други пътни застраховки
   
    Освен ако не смятате да се телепортирате до избрания курорт, ще имате нужда и от защита по пътя. Ако ще пътувате с автомобил, проверете дали имате валидни Гражданска отговорност и Каско. Не забравяйте, че специалистите препоръчват и в договора ви да е включен асистанс. Акп пътувате с влак, автобус или самолет, билетът ви би трябвало да ви осигурява автоматична застраховка не само на здравето, но и на багажа ви. Това обаче не гарантира, че нямате нужда от допълнително покритие. За всеки случай, попитайте изрично своя агент какви са правата ви.
   
    Източник: www.zastrahovamse.com

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Статия | | Планински туризъм | Седем застрахователни правила за скиорите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com