dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 21 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Ботанически туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Северноамериканската тайга
  Публикувана на 09 Юли 2007 г.
  Тази статия е прочетена 9287 пъти, рейтинг: 3.51

  

    На юг от тундрата и на север от прериите в Северна Америка се простират обширни гори. Канада с право се нарича страна на горите, тъй като почти 40% от нейната необятна територия е гориста. По запаси на тази ценна суровина тя отстъпва на Съветския съюз и Бразилия, но по относителния дял на човек от нейното население стои на първо място в света.
    Горите заемат почти цялата територия на Канада от запад на изток като огромен пояс, широк от 1 000 до 1 500 км. По-голямата им част се състои от иглолистни дървета както в прочутата сибирска тайга.
    Канадската тайга се разделя на две части: западна (от Тихи океан до западните склонове на Скалистите планини включително) и източна. В западната част горите се състоят от извънредно ценни дървета – дъгласова ела и ситкински смърч. Стройните колоси на дъгласовата ела се издигат до 100 м. Първите им колони се намират на височина 30 м над земята. По-високо те образуват корона във вид на правилна пирамида. Стъблата на гигантските червени кедри достигат до 11 м в окръжност. По източните склонове на Скалистите планини е разпространен така нареченият балсамов бор. От неговата кора се отделя прозрачен лечебен сок – балсам.
    Канадските гори, възпети от Джек Лондон и от други американски писатели и поети, са наистина чудо на природата. Гъстата девствена гора се прекъсва само от трофени блата. Макар тук да липсва подлес от дървета, във влажния полумрак се преплитат гъсти храсталаци, огромни папрати, повалени от буря дървета и клони, а долу се стеле килим от разноцветни мъхове и лишеи.
    Над границата на тайгата в планините започва вълшебният пояс на сочните алпийски пасища, изпъстрени с ярки цветя и лековити билки. Но на места мрачната тайга достига в непосредствена близост и с вечните снегове и ледове.
    В източната част на Канадската тайга преобладаващи дървета са черната и бялата ела, лиственицата, скалистият и балсамовият бор. Можеш да пропътуваш стотици километри из тайгата, без да срещнеш човек. Навред е тъмно, глухо. Само изрядко проблясва бялата бреза.
    Тук и там тайгата се разтваря, за да пропусне река, поотстъпва, за да стори място на обширни езера и блата и пак се сключва в тесен кръг.
   


    В нея не се чува нито звук, нито се виждат и чуват птици. Но зоркото око на ловеца навред различава следи от пътеки на горските зверове.
    Страшна е бурята в канадската тайга. Тя започва с далечен вой, наподобяващ гръмки въздишки. Скоро първите и пристъпи пробягват по върховете на дърветата и се понасят все по нататък и по-нататък. Все по-гръмко се разнасят горските звуци, като че ли се настройва огромен оркестър. Само около вас все още застрашително мълчат изправените дървета. Но ето с тежък стон се залюлява огромният кедър. Налита бурята и слива в едно отделните звуци – тайгата почва да вие. Човек изпитва чувство на страх. Той чува как гневно и мрачно шумят околните дървета. Така тайгата продължава глухо да вие понякога цели денонощия.
    На юг от пояса на тайгата в Канада, от Атлантически океан до езерото Уинипег, се шири поясът на смесените гори. В него към иглолистните дървета се прибавят жълтата бреза, кленът, ясенът, букът, липата, тополата, дъбът. В югоизточната част на страната, особено в Апарачките планини, преобладават широколистните гори. Но над тях, над пояса и на смесените гори, по планинските склонове и била отново встъпва в правата си тайгата – царството на иглолистните дървета.
    В пределите на САЩ тайгата обхваща предимно Бреговите Кордилери и Каскадните планини. Склоновете на тези планини са покрити изцяло с гори от кедър, различни видове ела, смърч и бор. Хиляди хора са заети с добива на дървен материал. Напролет когато се топят снеговете и големите реки придойдат, по тях се спускат до устието им в Тихи океан огромни количества отсечени дървета. Там са построени големи дъскорезни заводи. Преработеният дървен материал се товари на параходи и се изпраща по близки и далечни страни.
    По западните по-влажни склонове на Кордилерите, особено на Сиера Невада, са се запазили все още древни видове иглолистни дървета. Най-известни от тях са гигантите на растителното царство – секвоите, наречени още мамутови дървета. Някои от тях са високи до 150 м при диаметър до 15 м. Те приличат на кули, чиито върхове се губят високо нагоре. Може би тези великани имат по 4000 години и повече, както твърдят някои учени. Те са расли, когато на света не са били родени още Цезар и Александър Македонски. Има секвоени дървета, през чиито дънери са пробити тунели за преминаване на автомобили и коли.
    Местата, в които растат секвоите, са обявени за национални паркове. Най-известен измежду тях е Йосемитската долина с живописни водопади и стръмни гранитни скали. Този парк се посещава от хиляди туристи.
    Богат и разнообразен е и светът на животните в северноамериканската тайга. Особено характерен е американският лос – твърде едър, с огромни рога, подобни на палмови листа. За свое местопребиваване той избира най-дивите, глухи и блатисти горски гъсталаци. Лосът е отличен плувец. Нито блатата, нито бързотечните горски реки представляват някаква преграда за него. Той се храни с листата и кората на дърветата. С това вреди на горите. Въпреки яките си рога лосът е бърз на бяг, прави големи неочаквани скокове, има и прекрасен слух. Това му помага много в борбата с опасните му врагове – мечката, вълкът и рисът.
    Мечката е най-едрият от хищниците в северноамериканската тайга. На дължина тя стига до два метра, а на тегло до 300 кг. Макар че я смятат за тромава, всъщност е твърде подвижна и бърза. Впусне ли се в галоп, лесно догонва не само бягащ човек, но даже бързо препускащ кон. С помощта на дългите си нокти лесно се изкачва по гладки дървета и по отвесни скали. Най-сетне, изправена в цял ръст на задните си крака, може да върви доста дълго време. Силата на лапите и е огромна. Една мечка убила с могъщите си лапи лос, тежък 200 кг, и го отнесла на половин километър през блато.
    Характерен за северноамериканската тайга е и канадският елен – уапити – строен, с големи разклонени рога, сродник на европейския благороден елен. Тук се въдят също лисици, невестулки, златки, зайци. Голямо значение имат животните със скъпи кожи: бобри, различни видове лисици, особено сребристата хермелинът, ондатрата (воден плъх).
    Поради обширните си гори Канада заема трето място в света по дърводобив и дървопреработване. По производство на целулоза и хартия тя заема второ място, по вестникарска хартия – първо.

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Северна Америка | | Ботанически туризъм | Северноамериканската тайга
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com