dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 25 Ноември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Почивен туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Старопланинските градчета предлагат самобитен туристически продукт
  Публикувана на 28 Април 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2948 пъти, рейтинг: 4.83

  

    Планински ридове, окичени с белоснежни шапки, вековни гори, населени с редки животински и растителни видове, минерални извори и бистроструйни реки, а на фона на тази приказно красива природна картина се открояват малки градчета с накацали по склоновете старинни къщи. Това накратко е визитната картичка на Централен Балкан, един от най-добре разработените от туристическа гледна точка региони в България.
   


    През последните години Трявна, Троян, Априлци, Габрово, Тетевен и още десетина старопланински градчета и селища изживяха истински туристически бум. Кокетни къщи за гости и семейни хотели, съоръжени с минерални басейни, фитнес центрове, сауни и други екстри на съвременното туристическо прелагане, замениха остарелите бази за отдих от времето на социализма. Днес, 17 години след началото на демократичните промени у нас, туризмът е един от основните поминъци на местните хора. Частната инициатива преобрази изцяло облика на сгушените сред диплите на Балкана градове, превръщайки ги в привлекателни дестинации за екологичен и културен туризъм. Не случайно броят на посетителите им расте с всяка изминала година. Допълнителни атракции като конни преходи по билото на Стара планина, джип сафарита, лов, риболов, фолклорни вечери в битовите заведения, демонстрации на местни обичаи и на предавани през поколения занаяти разнообразяват ваканциите на по-любознателните гости от чужбина. Те посещават старинни манастири и църкви с великолепни стенописи, резбовани олтари и икони от началото на XIX век. Неповторимо очарование на този благословен от природата край придават и възрожденските архитектурни ансамбли, със стари къщи, часовникови кули, огънати над реките мостове и каменни чешми, от които струи ледена планинска вода.
   


    “Този регион е част българското Възраждане – разказва Цанко Цанков, председател на регионалната туристическа асоциация “Стара планина”. - Когато Иван Вазов –патриархът на българската литература, посещава Тетевен в далечната 1919 г., той възкликва: “Ако не бях дошъл в Тетевен, щях да остана чужденец за майка България - пътувал съм къде ли не, бил съм и в Швейцария, но по-красив природен кът не съм виждал!”. Днес неговите думи звучат с пълна сила. Тези природни дадености, съчетани с уникалното културно-историческо наследство като манастири, църкви, етнографски центрове, подобни на Етъра и др., превръщат нашият край в уникална туристическа дестинация. А ландшафтът е действително много живописен, защото Стара планина в тази си част е най-висока и най-красива. В района има защитени територии, както и много екопътеки, пресичащи Национален парк Централен Балкан, който е част от PAN pаrks /Европейската мрежа от представителни защитени територии/.
   


    Сред северните склонове на Стара планина, недалеч от кокетните планински градчета Трявна и Габрово, се разпростира и природен парк ”Българка”, обрасъл с вековни букови гори, населени с редки животински видове. Добре маркираните планински пътеки отвеждат до приказни природни кътчета, съхранили девствената си красота. В околностите на с. Рибарица и в местностите “Узана” и “Беклемето” има подходящи условия за ски и снежни спортове. В края на наситения с приятни преживявания зимен ден, скиорите с удоволствие се потапят в топлите минерални води на откритите басейни на с. Чифлик. Подобно на останалите населени места в района, селото посреща привърженици на активния отдих през цялата година. “До преди 10-ина години местните хора се отнасяха скептично към туристическия потенциал на нашия край, но нещата се промениха. Много местни предприемачи “запретнаха ръкави” и се захванаха с този доходоносен бизнес.”- каза Цанко Цанков и добави:
   


    “Посрещаме гости от Белгия, Германия, Франция. Идват и много англичани. В село Дряново, например, граждани на Великобритания закупиха къщи, оформяйки цяло кварталче, населено от английска колония. Така че интересът към нашия район е голям. Напоследък отвориха врати и много нови хотели, ресторанти, увеселителни заведения и пр. Правят се възстановки на фолклорни традиции и местни обичаи. Почти всяка община си има свои фолклорни състави, които изнасят незабравими представления. Представителите на местните сдружения на занаятчиите пък демонстрират характерни за нашия край старинни занаяти. А това също е атракция за посетителите. В някои от общините вече има и конни бази. Човек може вече да наеме ездитен кон за продължителен преход в планината. В с. Рибарица, например, има увеселително влакче, организират се и екстремни преходи с джипове.”
   
    Автор: Венета Николова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Почивен туризъм | Старопланинските градчета предлагат самобитен туристически продукт
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com