dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 28 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:75
  Новини:816
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Почивен туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Диагноза: Пост-ваканционен синдром
  Публикувана на 15 Август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 2013 пъти, рейтинг: 3.00

  

    Море, плаж, безгрижни разходки, весела компания, нощни купони, екстремни преживявания, екзотичен остров... Списъкът с асоциации за лятната отпуска може да продължи до безкрай...
    През месеците юли и август често ни обземат мисли за предстоящата ваканция и съсредоточаването върху служебните ангажименти става все по-трудно. Това е съвсем естествено състояние – първо, защото летните месеци по традиция се свързват с почивка, и второ, защото всеки човек се нуждае от релаксация, от смяна на обстановката и поемане на доза положителни преживявания.
   
    Работодателите също очакват служителите им да отпочинат добре и да се заредят със сили за месеците, през които ще кипи усилена работа.
    Мислите за лятната отпуска сами по себе си ни зареждат положително, но често, когато се стигне до прехода работа – отпуска – работа, изпадаме в стрес и депресивни състояния. Оказва се, че не е толкова лесно да се пренастроим бързо от една обстановка в друга – рязко да забавим темпото, а след това да забързаме отново и да влезем в ритъма на работното ежедневие така, сякаш не сме преставали да работим въобще.
   
    Известно е, че резките промени – смяната на режима, климата и прочие, могат да доведат дори до по-силен стрес от този, на който сме подложени в ежедневната работа
   
    Докато броят на хората, които изпадат в депресия, излизайки в отпуск, е относително малък, то от пост-ваканционен синдром страда всеки трети, завърнал се от лятна почивка. На какво се дължи това? Подобно на начина, по който ярките картини на хубав романтичен филм започват да избледняват, когато светлините в киното светнат и спомените от преживяното удоволствие започват ярко да контрастират на не толкова „розовата” действителност, така и завръщането от приятно прекарана ваканция към ежедневния ритъм на живот, ни кара да чувстваме дискомфорт и да изпитваме носталгия към преживяното.
   
    Много от вас биха се запитали какъв е смисълът от ваканцията, като след това животът ти се струва двойно по-тежък. Смисълът е в това, че по време на отпуска трябва да опитаме да „изпуснем парата”. Промяната на обстановката и различните преживявания в повечето случаи действат освежаващо и помагат да се заредим с нови сили и идеи. Постваканционният синдром, от своя страна, може да престане да бъде проблем, в случай че се научим как да се справяме с него.
   
    В процеса на адаптация от ваканционния период към служебните задачи, е важно по какъв начин ще подходи и мениджърът. Той може както да улесни прехода на своя служител, така и да влоши ситуацията. И тъй като малък брой ръководители си дават сметка за този факт, би било от полза на всеки мениджър да прочете следващите редове.
   
    * Около 80% от служителите вземат решение да напуснат работа скоро след като са се върнали от отпуск. Ако някои от вашите най-добри специалисти постъпят по този начин, не приемайте веднага молбата им за напускане. Инициирайте разговор и споменете, че започването на работа в друга компания неизбежно ще бъде свързано с трудности и напрежение, а и ще е необходимо минимум половин година, докато служителят се утвърди на новото място. Обяснете, че е възможно това решение да е повлияно от постваканционния синдром.
    * Вземайте предвид индивидуалните особености на вашите служители. Например, на някои от тях може да позволите да закъсняват за работа с около 15 минути или да си тръгват малко по-рано през първата седмица след отпуската. Обикновено хората оценяват подобни малки жестове към тях.
    * За да помогнете на някой ваш служител да се адаптира по-бързо към работната среда, му дайте интересна задача, свързана с предстоящ проект или подобряване на оперативните процеси. Целта е да се заинтригува, мобилизира и зареди с желание за работа. Не го засипвайте с огромно количество работа или с досадни задачи още от първия ден след отпуската. Оставете вашия служител сам да организира работното си време през първите 2-3 дни.
    * Ако забележите, че ваш служител не се справя със задълженията си и има всички симптоми на пост-ваканционната депресия, помислете за по-ефективен начин, по който да му помогнете да се справи с това състояние. Добра идея е да го изпратите за няколко дни в комадировка в друг град или да му предложите да се включи в проект, от който ще получи допълнителен доход. Възможността за изкарване на допълнителни средства е ефективен метод да върнете интереса на някого към работата.
   
    Можете да бъдете сигурни, че в мнозинството от случаите тези простички за изпълнение практики помагат за овладяване на ситуации, свързани с пост-ваканционния синдром. Нещо повече, отнасяйки се с грижа и уважение към състоянието на вашите служители, ще допринесете за създаването на атмосфера на взаимно разбиране, а благодарността на служителите, при всички случаи ще даде отражение в резултатите и просперитета на компанията.
   
    Гинка Георгиева
    Мениджър Подбор в Ейч Вижън
   
    Твоят Бизнес

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Почивен туризъм | Диагноза: Пост-ваканционен синдром
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com