dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 07 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Културен / фолклорен
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Непознатият Златоград
  Публикувана на 02 Ноември 2008 г.
  Тази статия е прочетена 3030 пъти, рейтинг: 5.75

  

    "Къде сме тръгнали и ние, на това място едва ли има нещо, което да си заслужава целия този път". Това си мислехме, докато пътувахме към най-южния град на България - Златоград. Намиращ се на около 300 километра от София, до него се стига за поне шест часа, тъй като повече от половината маршрут е изпълнен със завои, които стават все по-остри и по-нагъсто, колкото повече се доближаваш към крайната цел. Стигането да Златоград е изморително, но си струва, убедихме се след прекарания уикенд в този не особено популярен район.
   
    Малко история
    Намиращ се на границата между Западните и Източните Родопи, в долинното разширение на реките Малка и Голяма река(притоци на Върбица), градът е на 50 км от Смолян и на 25 км от Мадан. Първите писмени сведения за населеното място са от XVIII век, когато то е посочено като Беловидово. По-късно градът е наречен от турците Даръдере("просено дере"), тъй като населението е отглеждало много просо. През 1934 година се появява сегашното име Златоград, заради отглеждания тук златист тютюн. До Освобождението през 1912 г. градецът е бил животновъдно-занаятчийски и пазарен. Произвеждали аби, шаяци, вълна, кашкавал, сирене, които се насочвали към Беломорието - Ксанти и Гюморджина /Комотини/. След Балканската война занаятчийството и овцевъдството замират, а дошлите от Западна Тракия бежанци, предават опита си в отглеждането на ориенталски тютюн. Нормалното развитие на града спира след девети септември 1944 г., защото той попада в гранична зона, само на три километра от Гърция, а амбицията на новата власт е да го превърне в промишлен център.
   

Първите впечатления
    На пръв поглед днес Златоград не впечатлява особено, като въпреки великолепното разположение (в планинска долина) и минаващата по цялото му протежение река Върбица, безумните соцвиждания за архитектурата и промишлеността са оставали отпечатъка си и тук. Не липсват неугледни панелки - вместо да се препитава с туризъм, районът дълго време се славеше с рудодобива (митичното ГОРУБСО), памукотекстилните си фабрики и дори машиностроенето. Нещата полека- лека се променят, но отпечатъкът на миналото личи навсякъде.
    И все пак градът е изненадващо чист за българските стандарти, а в централната част са оформени китни градинки с поддържани цветя. В това отношение най-приятен е районът около общината, която обаче се помещава в един грозен бетонен мастодонт, със задължителното пано, изобразяващо щастливите социалистически труженици. В близост до площада около това архитектурно безумие, се намира и паметникът на Дельо хайдутин, може би най-известната личност, родена в Златоград.
   
    Друга интересна скулптура пък виси в близост, насред коритото на реката. Трудно е да се каже какво представлява (може би приливна вълна), но е посветена на пострадалите от преминало преди години наводнение. На брега на реката има още един монумент, доста стилен между другото, който е в памет на загиналите за българската свяст, вяра и свобода в периода 1912-1913 година.
   
    Най-голямата забележителност
    Това, заради което посетихме Златоград обаче беше етнографският ареален комплекс. Любопитното е, че той е открит сравнително наскоро (24 май 2001 г.), повечето сгради са вдигнати в този период и това е единственият частен подобен комплекс в страната. Състои се от къщи в родопски стил с бели зидове, широки дъбови врати, кладенци в дворовете, оградени с дъбови кошове и стрехи от едноулучени керемиди. В тях се помещават няколко музея, хотели и работилници, показващи традиционни български занаяти. Тук може да се види как са работили и какво са произвеждали терзиите, гайтанджиите, сарачите, ножарите, златарите, медничарите, резбарите, грънчарите и тъкачите. Е, повечето ателиета са обърнати на сергийки, но ако имате късмет, можете да видите и майсторите в действие, пък и да си купите сувенири за спомен.
   
    Музеите
    От музеите най-впечатляващ е този на просветната дейност в Родопите, който се помещава в бившото килийно училище. В него може да се види как се е развивало образованието през годините - от сандъчетата с пясък, през каменните плочи и перата с мастилници до гордостта на българския научно-технически гений - компютърът "Правец 82". Освен това е пресъздадена атмосферата в учителската стая, автентичен е и видът на жилищните помещения от преди два века. Уредничката пък наистина си разбира от работата и успява да завладее туристите с разказа си. От нея например ще научите, че тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане - "Златоградски писмовник" (1852 г.). Сбирката на етнографския музей пък включва археологически находки и експонати, свързани с традиционния бит и облекло на златоградчани.
    На другия полюс по въздействие е музеят на съобщенията. Въпреки че се помещава в сградата на най-старата запазена поща в България, в него има малко експонати, но и за тях не са дадени никакви подробности. За сметка на това е пълно с грамоти и снимки, показващи щастливите телеграфо-пощенци от периода на социализма.
   

Кафе на пясък и църква сред панелки
    Това, което не е за изпускане в ареалния комплекс, е разположеното в неговато начало кафене "Стария град". Тук можете да опитате чаша въртяно кафе, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено със специален ритуал, включващ въртене на подноса. Рецептата на приготвянето на напитката и чалъмът, заради който не се разлива при въртене, си остават неразгадана семейна тайна. Не се издават и подробности за направата на прочутата златоградска баклава с локум, но тя е невероятно вкусна. Докато сме на кулинарна вълна, трябва да се отбележи, че в района силно са препоръчителни всички специалитети с картофи. Кръчмите в етнографснкия комплекс държат прилични цени, но не са особено много, така че резервацията, особено в петък и събота никак не е излишна.
   
    Другата задължителна спирка е най-старата църква в Родопите - "Успение Богородично". Построена през 1834 година, тя е ниска, вкопана в земята, но е уникална със съхранените икони и мястото, на което е построена - на един от високите и централни хълмове в града. Днес обаче тя е трудно откриваема, скрита между няколко грозни панелни блока. Интересни параклиси има на четирите хълма край Златоград, като според поверието, който обиколи пеш и четирите за един ден, може да се нарече половин хаджия. До тях може да се стигне по екопътека, романтично кръстена "Планинска прегръдка", която обаче не е нищо повече от кози маршрут из шубраците. От четирите параклиса най-интересният храм е "Св. св. Константин и Елена", който се намира на самата гранична бразда с Гърция, където скоро ще бъде изградено и ново КПП. При посещението на храма се записват данните от личната карта, а снимането е разрешено само по посока на България.
   
    Автор: Георги Пауновски
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Културен / фолклорен | Непознатият Златоград
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com