dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 18 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:73
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Екскурзии в България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Хостелиерът
  Публикувана на 22 Март 2009 г.
  Тази статия е прочетена 1791 пъти, рейтинг: 2.50

  

    Изглежда много позитивен и жив човек, на 29 години е и веднага ти предлага приятелството си. В бизнеса с хостелите, споделя той, ключово е приятелското отношение. Повече от година заедно с приятелката си Тони и друга варненска двойка управляват един от най-популярните хостели във Варна. Кръстили са го "Йо-хо-хостел", по аналогия с прословутата пиратска песен. Посещават ги млади пътешественици предимно от Западна Европа, но дори от Австралия и САЩ.
   
    Пътят на хостелиера
    Стефан е родом от Стара Загора. Винаги се е интересувал от туризъм и екология. Още в подготвителния клас на езиковата гимназия в града участва в създаването на първото тогава ученическо дружество за пешеходен туризъм. Организирали биомониторинг, посещения на природни резервати, екологични обучения.
   
    Идва във Варна и следва "Счетоводство и контрол" в Икономическия университет. Стефан казва, че наученото там в момента много му помага с документацията в хостела. Хвали се, че проверяващите за изумени от коректността в отчетите за приходите и разходите.
   
    Заедно с Тони, която е от Созопол, започват работа като инструктори на персонал в известна верига за търговия с техника и около две години обикалят градовете из страната. Там се научава да работи с хора. Един от най-важните уроци, споделя Стефан, е, че клиентът трябва винаги да остава доволен. "Обикновено един удовлетворен човек споделя впечатленията си само с един-двама свои приятели. В същото време недоволните разтръбяват впечатленията си навсякъде. Такава е логиката на потребителя."


Стефан и Тони предлагат приятелство още от първата минута
Снимка: Дневник.bg

След това тандемът се пробва да създаде къща за гости в град Червен, в най-големия каньон в България - този на Русенски Лом. "Организирахме наблюдение на птици и други дейности на познавателния туризъм. Но броят на преминаващите оттам беше недостатъчен и през септември 2005 отидохме в Пловдив", разказва Стефан.
   
    Двамата се присъединяват към екипа на един вече работещ хостел - къща в Стария Пловдив. Там работят около година, когато се запознават с човек на име Израел, от Доминиканската република, който е собственик на агенция в Златни пясъци. Именно Израел научава Стефан как да забавлява гостите, да ги води на изложби, да организира кратки пътешествия. С две думи - разкрива тайните на туристическата анимация.
   
    През следващите месеци се ражда идеята за хостел във Варна. Другият мотив - всички съществуващи дотогава хостели в морския град са със сезонна заетост - от 15 май до 15 септември. "Отделно, смята Стефан, другите хостели във Варна предлагат много ниско ниво на обслужване - например нямат отделни стаи или постоянни служители."
   
    И така до лятото на 2006, когато откриват хостела си в къща до бул. "Съборни", зад Катедралата. Първоначално разполагали с 12 легла, но през онова лято се наложило да посрещнат 47 души наведнъж. За да ги подслонят, разпънали палатки във вътрешния двор.
   
    На сегашното си място са от февруари 2008. "Нарочно избрахме сграда с обществено предназначение, казва Стефан и обяснява решението си със законовото изискване всички съседи в жилищна кооперация да са съгласни с тяхната дейност. Другите хостели във Варна се намират именно в жилищни сгради."
   
    Стефан и Тони са поделили своите роли в работата - той е гидът, той е най-близко до гостите, а Тони отговаря за воденето на кореспонденцията, занимава се със записванията. Освен тях в хостела са още и Стефан Бъчваров, вокалист в местната банда Pizza, и приятелката му Гергана.
   
    Стефан се грижи за ремонтите, инсталациите - изобщо той е специалистът по всичко. Приятелката му Гери се занимава с дизайна и реда в помещенията. "Мислихме за име като See the Sea, но България е пиратска страна, а и в първия ни хостел във Варна имахме графити на пирати по стените. Та така и се роди името "Йо-хо-хостел", разкрива хостелиерът.
   
    Формулата на успеха
    Няколко основни неща превръщат хостела в успешен бизнес, споделя Стефан. На първо място, това е добрата локация. Трябва да се намира на транспортен възел, близо до жп и автогара, до летище. А Варна е именно по международния път между Румъния и Турция.
   
    Другото условие е сигурността. Всъщност Стефан се появи за срещата ни, след като бе обикалял магазините за пожарогасители, които е задължен да постави в стаите.
   
    "Важно е да осигурим комфорт, а не да правим пари от въздух, казва той. Чистотата и комфортът са следващото неизбежно нещо в този бизнес." Стефан си спомня какво ги е учила в гимназията преподавателката по география: "Много е хубаво да влезеш в 200-годишна къща, но не и в 200-годишна тоалетна."
   
    Освен съвременните удобства всеки хостел трябва да има собствен характер - нещо, което да го отличава от останалите. Тук собствениците са приложили успешно няколко прости хрумвания. В мансардното помещение например са подредили малка библиотека от пътеводители, карти и атласи. Освен това същото помещение лесно се превръща и в концертна зала. В "Йо-хо" правят впечатление и колекциите от графити в коридора. Някои от тях са дело на Nastera, най-прочутият българин в жанра.
   
    Екзотична атракция за гостите представляват и двата мексикански саламандъра от вида Axolotl. На пръв поглед Ахтопол и Созопол, както са наречени животните, приличат на риби албиноси, но се оказва, че имат крайници и бели дробове, които могат да се развият, ако излязат от аквариума.
   
    "Най-ценно е, казва Стефан, да попаднеш в Lonely Planet, защото голям процент от хората ползват именно този гид. От май 2008 сме включени там. Това особено много ни помогна през зимата." Самият "Йо-хо" миналата година e номиниран за Top Rated Hostel от потребители на сайта за записвания HostelWorld.com. Оценките в пътеводителя са от тайни клиенти, докато в сайта - от редови посетители.
   
    През есента на миналата година Стефан се отива в Истанбул и посещава 16 хостела, някои от които имат 70-80, а дори и 250 легла. Там оставя флаери и рекламни материали. На четвъртия ден след завръщането си във Варна "избива" инвестицията си в това пътуване, след като в хостела му пристигат гости, които са научили за "Йо-хо" от информационните материали, оставени в Истанбул.
   
    Трудното бъдеще
    Стефан обяснява, че първите една-две години са били много трудни. Възвращаемостта на вложените средства идва най-рано след 2 години. Съзнава, че ключов фактор за бизнеса е реинвестирането на средствата - например в подобряване на условията, предоставянето на допълнителни услуги. Стефан разказва как екипът му е купил джип и миниван, за да посрещат гостите си. Дават и велосипеди под наем. Организират посещения на музеи, еднодневни екскурзии, бънджи скокове.
   
    Според Тони световната криза преминава покрай тях, защото гостите им са друг тип туристи. И в добри, и в лоши времена хората с раници на гърба са с ограничен бюджет. И Тони, и Стефан обаче са съгласни, че зимата е най-тежкият им период. Но тогава най-многобройните им посетители са новозеландците и австралийците, които по това време се опитват да се спасят от горещото лято в Южното полукълбо.
   
    Те съставляват 25% от всички "бекпекъри" по света. "Имат една традиция в Австралия, разказва Стефан, понеже живеят само на един голям остров, когато навършат 18 години, родителите им ги изпращат в Западна Европа и САЩ, за да видят света." Вероятно това ги прави пътешественици за цял живот.
   
    Най-големият недостатък на гостоприемната къща според стопаните й е, че няма градина. Всъщност към сградата има прилежащ вътрешен двор и една полусрутена къща. Екипът смята да ги ремонтира и до 2 години да превърне руините в парти зона. А къщата да приюти още легла и да стане само зона за нощувки. Обмислят да отворят и малко ресторантче с българска кухня.
   
    Автор: Калин Георгиев
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Екскурзии в България | Хостелиерът
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com