dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Хоби туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Подводните гмуркания по северното ни Черноморие - едно незабравимо преживяване
  Публикувана на 28 Април 2007 г.
  Тази статия е прочетена 6505 пъти, рейтинг: 4.90

  

    Подводните разходки до дълбините на Черно море от няколко години разнообразяват ваканцията на българските и чуждестранни гости на северното ни крайбрежие. Добре екипирани с водолазни костюми и подводни фотоапарати, придружени от опитни инструктори, авантюристите се гмуркат в черноморските води и се насочват към подводни рифове и пещери, към разпръснатите по морското дъно останки от потънали кораби и военни самолети. По пътя си те срещат разнообразни представители на морската фауна и флора, сред които има и много редки или застрашени видове.
   


    Преживяването е незабравимо и не носи риск, твърдят от центъра за подводни спортове „Водаспорт”, разположен в крайбрежното село Св. Никола близо до курортния комплекс “Русалка”. „Хората идват при нас, за да ги заведем до интересни места от подводния свят, а нашата работа е да им осигурим приятно и безопасно спускане,” казва Николай Митев, собственик на центъра. Преди да се гмурнат в солените води на Черно море обаче, туристите преминават кратък инструктаж и се запознават с нормите за безопасност. Следва придружена с видеоматериал разяснителна беседа за забележителностите, с които предстои да се срещнат на морското дъно. Подводните гмуркания се организират от април до ноември. Лятото обаче е най-благоприятния сезон за този вид изживяване. Най-ентусиазирани са гмуркачите от Великобритания, Германия и Русия. Към морските дълбини потеглят и най-малките гости на съседните курортни селища - децата. Само така, убедени са техните родители, малчуганите ще опознаят величието на природата и ще се научат един ден да я пазят от разрушителните набези на съвременната цивилизация. Николай твърди, че долната възрастова граница за подводни гмуркания е 8 години. Затова пък горна граница според международните стандарти на практика не съществува, освен ако човек има някакъв здравословен проблем.
   
    Има какво да се види в дълбините на Черно море, но за целта човек трябва да се придвижва с широко отворени очи и всеки момент да е нащрек за нови срещи с представители на морската фауна и флора, препоръчват опитните гмуркачи. Само така ще забележите например майсторите на камуфлажа – писията, морския дракон или морския скорпион. Невероятните им умения да изменят външното си оцветяване според заобикалящата ги среда нерядко се оказват сериозно предизвикателство и за най-наблюдателните природоизследователи, разказва Николай. Под скалатаСпоред него пещерните и скални образувания по северното ни Черноморие са се превърнали в сигурно убежище за подводните обитатели, а около рифовете, разположени в близост до техните входове буквално гъмжи от ракообразни същества и всякакви риби. Вълнуваща гледка представляват любовните игри на морските кончета през юни, както и висшия пасажен пилотаж, демонстриран от хамсията в късния летен период. „Дуелите, които постоянно организират помежду си раците-плувци или военните набези за завземане на територия, които пък си устройват раците-отшелници по равното пясъчно дъно, ще ви накарат временно да загубите човешките си представи за време и пространство” – обяснява разпалено Николай. И добавя, че не са редки и случаите, когато по време на дълбоководни спускания, гмуркачите попадат на „снеговалеж” от медузи - истинска феерия, която събужда усещане за мистичност. Ако човек попадне в подходящия момент на подходящото място, може да се окаже от малцината щастливци, които са имали привилегията да зърнат черноморската акула в естествената й среда.
   
    Голям интерес има и към потънали в Черно море кораби. Николай твърди, че на дъното лежат останки от стари търговски кораби по на 3-4 хиляди години. Най-многобройни обаче са потъналите военни кораби и самолети от Втората световна война.
   


    „Сами по себе си това са невероятно атрактивни места за „подводни посещения” от водолазите, тъй като те се превръщат в изкуствени рифове за черноморската флора и фауна - разказва Николай. - Неслучайно интересът към тях е много голям и повечето запитвания за подводен туризъм към нас са свързани преди всичко с потопени кораби. Някои чужденци идват при нас с предварителна информация за обекта, който искат да разгледат и настояват да ги заведем до него”.
   


    Впрочем, подводните спускания предлагат емоции, подобни на левитирането в открито пространство. Неслучайно, обяснява Николай, подводният Космос се възприема като огледален образ на открития Космос – усещането за безтегловност е почти идентично. Затова и астронавтите провеждат тренинга си под вода. Подобно на изследователите на Космоса, гмуркачите в населените с всякакви морски животинки води на Черно море се чувстват като истински откриватели на един загадъчен и недостъпен за повечето хора свят.
   


    Автор: Венета Николова
    Снимките са предоставени от „Водаспорт”
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Хоби туризъм | Подводните гмуркания по северното ни Черноморие - едно незабравимо преживяване
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com