dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 10 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
  Екстремен туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  10 неща, които трябва да знаете за Сибир
  Публикувана на 28 Ноември 2018 г.
  Тази статия е прочетена 88 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Трябва ли да се боим от сибиряците и защо ги наричат така? А Сибир колония ли е или отделна страна? Russia Beyond отговоря на всичко, което (вероятно) сте се боели да попитате.
   

10 неща, които трябва да знаете за Сибир

1. Сибир отделна страна ли е? Или е руска колония?
   
    Не, това не е отделна страна, не е и колония. Сибир е географски регион на Русия и днес болшинството от местните жители в него са руснаци по националност.
   
    В средните векове тези територии са обитавани от номадски племена от древните държави в Източна Азия. Дълго време територията на Сибир е във васална зависимост от Златната орда, а след разпада ѝ – в края на XV в., на нейно място се образува Сибирското ханство.
   
    Смята се, че усвояването на Сибир от руснаците започва през 1581 г. и продължава до XIX век. Московските воеводи се отправят на завоевателни походи, подчиняват земите и събират данъци от тях. Въпреки че част от историците не смятат, че експанзията в Сибир може да се смята за колонизация: след присъединяването на народите по правило следва и сливане на местния елит с руския. Още през XVI и XVII в. в бившите територии на Сибирското ханство поселници от Русия основават своите градове.
   
    2. Къде се намира Сибир? Има ли граница?
   
    Географски Сибир се намира в Азия. Но това е толкова голяма и безкрайна територия, че дори не всички руснаци знаят къде започва и свършва. Границите му са условни, но е прието да се смята, че Сибир започва от планината Урал (която също така дели Европа и Азия), а свършва със Северния ледовит океан, неговите крайбрежни морета и руския Далечен изток. На юг това парче руска земя граничи с Китай, Монголия и Казахстан.
   
    3. Колко страни се поместват в територията на Сибир?
   
    Сибир заема 9,8 млн. км² или около 57,01% от цялата територия на Русия. Това наистина ли е толкова много? Е, достатъчно е тук да се поместят 18 Франции например. Или 27 Германии. Или 32 Италии. Или 26 Японии. Или цяла Европа. Май разбрахте за какво говорим.
   
    4. Живеят ли хора в Сибир?
   
    Значителна част от Сибир е покрита с планини и тайга – непроходими и недокоснати от човека гори. Там човек може да се засели само с една цел – да избяга от цивилизацията, както го правят староверците (православни християни, отклонили се от Руската църква преди над 350 години) в семейство Ликови през 1936 година. Те бягат в Сибир от религиозните гонения и прекарват целия си живот в изолация. Сега е жив само един член на семейството – Агафия Ликова. Но не цял Сибир е такъв. В по-подходящите места живеят 36 млн. души или 25% от цялото население на Русия. В Сибир има 19 града с население от над 100 хил. души, както и три града с над милион население.
   
    5. Защо хора решават да живеят в Сибир?
   
    По различни причини. За няколко века Сибир преминава през не една миграционна вълна. През първата половина на XIX в. започва истинска сибирска треска за злато. След отмяната на крепостното право в Сибир се преселват крепостниците, за да се реши тежкият земеделски въпрос – да се усвоят новите земи. Разрешава им се да взимат толкова земя, колкото сами искат (действително никой не им е давал гаранция за качеството на тези земи). Заселват се цели общини с хора.
   
    През XX в. започва индустриализацията на Сибир, което също оказва влияние на числеността на хората там. В края на краищата в Сибир идват по направление от комсомолските комунистически организации: партията сама избира в кой град да предостави работа на хората. Понякога това е далеч от местата, в които те живеят към момента. Например някъде в Сибир.
   
    Също така навярно сте чували, че в Сибир са заточени милиони хора. И това е истина – "сибирското заточение" едва ли не е най-лошата участ, която могат да измислят за човека (освен разстрела). Затворниците и дисидентите се изпращат в Сибир, за да строят инфраструктура като ЖП линии например или да работят в рудници в тежки условия. В Сибир 6 пъти изпращат и младия Йосиф Сталин, а 5 пъти той успява да избяга оттук. И все пак далеч не всички жители в Сибир са потомци на заточеници.
   
    6. Защо в Сибир е толкова студено? Има ли лято в Сибир?
   
    Сибир отдавна се е превърнал в символ на екстремно студената зима в главите на хората – с пронизителни ветрове и отчуждени земи. Макар всъщност климатът в Сибир да е подобен на този в Западна Русия с малко по-студени зими (-20°С) и по-знойно лято (+25°С).
   
    А тези региони, където температурата през зимата пада до -80°С, всъщност са много далеч на изток от Москва и се смятат по-скоро за Далечния изток (където всичко е по-сурово). И всичко това, защото географските граници на Сибир действително са твърде условни. Понякога руснаците обобщават, наричайки Сибир всичко, което е на изток от Урал.
   
    7. Може ли да се види Северно сияние в Сибир?
   
    Полярният кръг пресича огромна част от страната, затова удивителното природно явление може да се види от Карелия до Чукотка. Включително и в някои градове на Сибир като например Норилск (2767 км североизточно от Москва) или полуостров Таймир (2700 км от Москва в същата посока). С нашето ръководство ще разберете и откъде е най-добре да се наблюдава Северното сияние в Русия.
   
    8. Сибир има ли столица?
   
    Новосибирск (3365 км източно от Москва) е признат за административен център на Сибирския федерален окръг. Поради това много хора смятат за столица на Сибир именно този град. Но жителите на други градове в Сибир – като Томск, Иркутск или например Омск, е възможно да мислят по друг начин. Споровете за столицата са си типична черта на сибиряците. Още повече, че болшинството от жителите на Сибир вярват, че именно при тях трябва да се премести столицата на Русия. "Защо не? В края на краищата това е географският център на Русия", смятат те. И именно в Сибир се намират най-големите находища на газ и нефт.
   
    9. Защо хората в Сибир се наричат "сибиряци", а не "руснаци"?
   
    По същата причина, поради която лондончаните не се наричат "британци", а берлинчаните – "немци". Макар да са такива.
   
    Сибиряците често са живели или работили в трудни условия, така че постепенно са развили малко по-различен манталитет от този на сънародниците си в европейската част на Русия. Сибирският характер и "сибирското здраве" предполагат издръжливост, устойчивост на натоварване и твърдост. Смята се, че тези хора не губят напразно енергията си. Те са конкретни в думите и действията си – и много, много праволинейни. Сами могат да се определят така: "Ние сме голямо семейство, всички сме различни. Но един от моите братя е типичен сибиряк.. Той няма да обяснява защо и как. По-скоро ще те цапардоса в муцуната".
   
    10. И какво, всички сибиряци ли са корави момчета?
   
    Отчасти да, отчасти – не. Времената се променят и днес сибирякът може малко да се различава от обикновения жител на Санкт Петербург. Ето как, например, смята един от хората в мрежите: "А сега в Сибир в градовете са също толкова изнежени, колкото и в останалите региони на Русия! Здравето е от здравата храна и работата на свеж, чист въздух! А сега по цял ден се въргалят в кабинетите си, после се тъпчат с консервирана храна и цял живот дишат изгорели газове".

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до
Цени на билети до
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Русия | Екстремен туризъм | 10 неща, които трябва да знаете за Сибир
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com