dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Китай
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Пещерите Могао от Дунхуан
  Публикувана на 16 Април 2010 г.
  Тази статия е прочетена 3180 пъти, рейтинг: 5.33

  

    Пещерите Могао в района на град Дунхуан, в северозападен Китай, са най-мащабната и най-добре съхранената съкровищница на будисткото изкуство в цял свят. През 1987 година пещерите Могао са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В оценката си за тях комитетът за световното наследство изтъква, че скулптурите и стенописите в пещерите са достоен представител на хилядолетното будистко изкуство.
   
    В скалите на източния склон на планината Минша (буквално Планината на пеещите пясъци) на протежение от около 2 километра от юг на север на 5 нива в стройни редици са издълбани безбройни пещери. Това са световно известните пещери Могао. Първите от тях са били издълбани още през 366 година, а по времето на династия Тан пещерите са вече над хиляда. Това е и причината мястото да е известно също с името „Хилядата пещери на Буда".
   

Пещерите Могао

Скулптурите и стенописите в тези пещери са плод на сръчните ръце на майстори от всички епохи. Понеже пещерите се намират на някогашния „Път на коприната", свързвал Изтока и Запада, те самите стават важна точка за религиозен, културен и интелектуален обмен между народите. Тъкмо поради тази причина художественият стил на пещерите е също плод на сливането и взаимното оплождане на различните култури и традиции, срещнали се на това място.
   
    През вековете, изтекли от създаването на първите пещери до сега, голяма част от тях били унищожени от природни катаклизми, но и от злонамерена човешка ръка. Въпреки това и до днес са съхранени близо 500 пещери с 50 000 квадратни метра стенописи и над 2000 скулптури. Всяка една от тези скулптури е уникална по своето изражение, поза и декорация и отразява своеобразието на епохата, в която е сътворена. За стенописите пък се знае, че ако се изложат едни до други общата им дължина ще бъде близо 30 километра.
   
    Основната тема в стенописите е будизмът и затова най-често изобразявани са фигурите на Буда, различните Бодхисатви и митологични герои, а също и поредици илюстрации към поучителни истории от свещените будистки писания, герои от историята и легендите на Индия, Централна Азия и Китай. Друга важна тема на стенописите е животът на различните социални прослойки от различните епохи, облеклото и украсата на хората, архитектурните стилове, музикалните инструменти, танците, народните забавления като по този начин в стенописите са документирани факти от културния и обществен обмен между различните етноси през вековете. Ето защо изследователите наричат стенописите от Дунхуан „ библиотека върху стените".
   

Пещерите Могао

Пещерите Могао от Дунхуан са подложени на най-жестоко унищожение и разруха в новата история на Китай. През 1900 година по случайност бива открито тайно книгохранилище в една от пещерите Могао, което по-късно е наречено „пещерата със свещените писания". В тази малка пещера с височина и ширина по 3 метра били натрупани свитъци с будистки сутри, религиозни документи, бродирани платове, картини, скулптури и други редки предмети на изкуството, общо над 50 000 броя. Датировката на тези предмети ги отнася към периода от 4 век до 11 век, а съдържанието им се отнася до историята, географията, политиката, обичаите, военното дело, писмеността, литературата, изкуствата, религията, медицината и технологията на Китай, Централна Азия, Южна Азия и Европа. Ето защо находката е наречена „Енциклопедия на Средните векове".
   
    След откриването на „пещерата със свещените писания" към Дунхуан започнали да се стичат авантюристи от цял свят и така за по-малко от 20 години те изнесли незаконно от Дунхуан близо 40 000 свитъка, картини и скулптури. Днес 2 трети от съдържанието на тази пещера е изложено в музеи и чатни колекции в Англия, Франция, Русия, Индия, Германия, Дания, Швеция, Корея, Финландия, САЩ и други страни.
   
    Откриването на „пещерата със свещените писания" привлича вниманието на китайските учени и те започват да изследват писмените документи от Дунхуан. През 1910 година е публикувана и първата студия с изследвания на наследството от Дунхуан и с нея с е поставя основата на специална научна дисциплина, наречена „Дунхуанология".
   
    Пещерите Могао в Дунхуан са безценно съкровище на китайската култура и китайското правителство неизменно полага усилия за съхраняването им. Поради непрекъснато нарастващият интерес на туристи от цял свят към пещерите, в подножието на планинския склон срещу Могао е изграден изложбен център за изкуството от Могао, където могат да се видят копия на част от съкровищата.
   
    В последните години се влагат огромни инвестиции в проекта за създаване на дигитален модел на пещерите Могао. Този проект ще предостави на посетителите възможността да изпитат усещането от това да влязат и да разгледат пещерите виртуално. Според специалистите така не само ще се избегне разрушаването на пещерите, но и богатствата в тях ще бъдат съхранени за бъдещите поколения.
   
    Източник: China Radio

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Китай | Пещерите Могао от Дунхуан
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com