dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      „етвъртък, 05 ƒекември 2019 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
¬ сайта
  ‘орум:422
  —татии:520
  ќферти:98
  Ќовини:837
  —нимки:2038
   аталог:231
  ѕътеписи:949
   онкурси:6
   нижарница:10
  ѕотребители:3791
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

—тати€
‘лаг   »нди€
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€ | E-магазин 

  »нди€ извън клишетата
  ѕубликувана на 15 ‘евруари 2009 г.
  “ази стати€ е прочетена 3086 пъти, рейтинг: 3.21

  

    —трана на контрастите, на свещените крави, родното м€сто на циганите, на кобрите, на кастите, на йогата. Ќа Ѕоливуд, на €дрената енергетика, на кича, на подправките и странните цветове на необ€тната √анг, на най-лудото движение... “ова е масовата представа за »нди€. Ќо тук ще ви разкажем за живота извън туристическите справочници.
   
    –ендето "¬ьорнер" на глобализаци€та
   
     акво може да събере на едно м€сто н€колко българи, пръснати из ≈вропа, австралиец и финландка, живеещи в ƒубай, ливанка от ѕариж, бангладешец и датчанка от √ермани€, с 500 индийци? ќтговорът е: сватбата на българка и индиец в ƒургапур - град на 50 години, близо до древната  алкута. Ѕракът на младите, живеещи в √ренобъл, се превърна в най-веселата илюстраци€ на глобализаци€та.  акто и индийски€т WS Teleshop, за който скоро ще стане дума.
   
    ѕърви€т цивилизационен сблъсък се оказаха не хората, които сп€т на улицата с кравите и единствената си собственост - прокъсаната дреха на гърба, а магистралите - идеално равни и широки, с изключително добре поддържани градини вместо мантинела. » десетките шофьори, които карат по т€х в насрещното движение, давайки път само на н€ко€ заблудена по платното козичка. «атова пък 25 км с такси в  алкута струват 3 лв.
   
    ¬тори€т шок - пушенето е, меко казано, неприемлив навик, забранено е на обществените места и това се спазва от всички. — изключение на чужденците. ∆ена с цигара на улицата е скандал.
   
    —лед краткотрайното окопитване следва нова изненада - на един от поне стоте телевизионни канала изгр€ва мили€т роден ’орст, който, поклащайки обицата си, на много убедителен немски бенгали рекламира какво чудо е новото универсално ренде "¬ьорнер".
   
    Ќ€кои особености за "Ћека нощ"
   
    ¬ »нди€ по неофициални данни живе€т поне 1 млрд. души, но точна статистика н€ма. ƒали заради многобройното население или заради други национални особености, вс€ка работа се върши от много хора - само и само да получат н€ко€ рупи€ за храна. ¬ скромни€ хотел например има човек, чието единствено задължение е да пожелава "Ћека нощ" на гостите, допирайки д€сната си ръка до челото. » в най-малки€ магазин работ€т поне десет души, като повечето задължени€ и "женски" професии са поети от мъже.
   
    «ападен Ѕенгал се управл€ва от коалици€та "Ћ€в фронт" начело с  омунистическата парти€ на »нди€-марксисти. ўатът се ръководи от парти€та от 70-те години и според местните хора това е най-дългото демократично избрано комунистическо управление в света. ¬с€ка втора къща в селата е нашарена с познати€ сърп и чук, но коментарите на предприемчивите индийци са, че л€вата коалици€ не се ползва с всенародна любов, а просто н€ма алтернатива. — нейното управление те свързват провала на н€колко големи инвестиции в щата - като опита на автомобилни€ гигант "“ата" да построи завод в  алкута. “ова не означава, че районът не е индустриализиран, напротив - ƒургапур е център на промишлеността и си плаща екологичната цена за това, същото важи и за  алкута. ѕрез сухи€ сезон въздухът е толкова замърсен, че за неподготвените чужденци дишането е изпитание. ј залезите са... лилави.
   
    јко си мислите, че бюрокраци€та в Ѕългари€ е чудовищна, опитайте се да си купите набързо нещо дребно в  алкута. «а сувенирче за 1 лев се попълват три бележки и се минава през три гишета в магазин колкото гарсониера. «атова пък шопингът е ц€ло изкуство, а клиентите пазаруват, седнали на столове.
   
    “ри дни €ли, не пили, но се веселили
   
    «а чужденците е трудно да си представ€т сватба без музика, алкохол и танци, но такава е традици€та в «ападен Ѕенгал. “ези правила ни сварват неподготвени и спонтанно решаваме да излеем бутилка уиски в невинна кути€ от €бълков сок, ко€то да надигаме на тържеството. ќма€ни от пищността на ритуалите, от неверо€тната храна и желанието на 500-те гости да се запозна€т с дошлите от далечни земи, не усп€хме да подкопаем традици€та. Ќа други€ ден домакините ни поднесоха нова бутилка уиски, за да се подкрепим след рецитала български народни песни, който б€хме окуражени да изнесем. Ѕутилката се оказа пълна с... €бълков сок.
   
    «а дребната шарка и гол€мата радост
   
    ƒен преди сватбата ръцете и краката на булката б€ха изрисувани с къна със сложни плетеници. ќт умени€та на майстора се възползваха и жените от семейството и гостенките, а той не повтори нито един орнамент и плетка.
   


‘отограф: јнели€ Ќиколова

¬ ден€ на гол€мото събитие булката, младоженецът и близките им мажат лицата си с куркума. “€ е силно антибактериална и досега с не€ се лекува дребна шарка. Ўумни€т и цветен ритуал за здраве включва и поръсване на младоженците с покълнал ориз и вода от √анг, а след това прераства в надпревара кой кого ще омаже с €ркожълтата каша.
   
    ¬ »нди€ ресторантите за сватби са огромни, на тържеството идват стотици гости. ћладоженците сед€т на тронове, отрупани с цвет€. √остите минават през т€х и поднас€т благопожелани€ и подаръци, след което се отправ€т към отрупаните с храна маси.  огато мине и последни€т гост, сватбата свършва.
   
    ќфициалното об€в€ване на брака става, след като младоженците три пъти си размен€т огърлици с живи цвет€, а мъжът нарисува червена лини€ в косата над челото на съпругата си с естественото багрило вермилион. “ова става на фона на шумни окуражителни възгласи. ƒокосване, камо ли целувка между съпрузите са забранени. ј червените точки на челото вече са се превърнали в моден аксесоар, нос€т ги всички.
   
    ѕървата брачна нощ... не е безплатна. «а да стигнат до отрупаното с живи цвет€ брачно ложе, младоженците тр€бва да плат€т на по-малките си брат€. ѕазарлъкът е ожесточен не на шега. —лед повече от два часа и срещу 16 000 рупии (около 500 лв.) двамата млади усп€ха да прекрачат прага на спалн€та си.
   
    »стински€т спомен за »нди€ обаче остава добронамереното и ведро отношение, с което б€хме обградени. „ужди на български€ негативизъм, хората, които срещнахме на 3000 км от дома си, ни дадоха топлота, внимание и чиста радост, които не очакваш от непознати. —кромността, стремежът към красота, €рките цветове на саритата и блесналите топли очи - това е »нди€, каквато € вид€хме.
   
    Ѕогове и камили от теракота
   
    ≈дна от емблематичните забележителности на щата «ападен Ѕенгал са теракотените храмове във ¬ишнупур. √радът, в който са живели владетелите на областта, е на 200 км от  алкута. ’рамовете, чието строителство започва преди 400 години, са об€вени от ёЌ≈— ќ за чaст от световното културно наследство. Ќай-характерното за т€х са хил€дите глинени плочки, с които са покрити. Ќа вс€ка са изобразени сцени от –ама€на с прераждани€та на бог ¬ишну или просто върволици от хора и животни. ѕостройките са върху платформа, за да могат в€рващите да виждат ритуалите отдалече. √лобализаци€та тук не е от вчера - по теракотените плочки китайски дракони бълват огън до африкански камили.
   
    јвтори: ¬ан€ ѕалейкова, ѕавлина ∆елева
    ƒневник.bg

ƒайте ¬ашата оценка за тази стати€

--------------------------------
—нимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване услови€та на Creative Commons лиценза

 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »нди€
÷ени на билети до »нди€
»збрахме за вас...
‘отогалери€
Ќашето предложение...
ќферта -  »ѕЏ– Ќова година  2020
 »ѕЏ– Ќова година 2020

   ÷ена: 695 лв.

www.OkoloSveta.com - —тати€ | јзи€ | »нди€ | »нди€ извън клишетата
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info
—паси, дари на... √ласувайте за този сайт в Ѕ√ чарт ќказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2019. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com