dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 17 Август 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:514
  Оферти:296
  Новини:854
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3767
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   Турция
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Кападокия: лунен пейзаж, направен от природата и човека
  Публикувана на 09 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 9739 пъти, рейтинг: 4.29

  

    Намираща се в средата на Турция и приличаща на лунен пейзаж, Кападокия е дом на странни полета с подобни на мравуняк конуси, отсечени от камъни църкви и подземни градове, където християните са се криели някога от римляни и мюсюлмани. Това е забележителна гледка и привлича туристите от векове.
   


    Област, която по традиция привлича туристи, тръгнали на поход и които имат склонност към археологията, Кападокия сега се развива и притегля както по-млади, така и по-опитни посетители. Като доказателство, през април областта приветства своя първи истински проектиран хотел - Serinn House, който беше построен и издълбан на мястото с мек камък - също като подземните параклиси, които са били създадени векове по-рано.
   
    Разположен близо до песъчливо жълти урви в градчето Ургуп, Serinn House има пет стаи за гости, проектирани от архитекта на Истанбул Рифат Ергор, за да смесят естествените форми на пещерите със съвременните детайли. В най-големия апартамент (единствената хотелска стая, която не е пещера) черен полилей на холандската дизайнерска фирма Moooi виси над леглото, червено кресло от Ron Arad се разполага в единия край на стаята. Друга по-малка пещерна стая също изглежда чудесно - с пъстра черга от Хабитат, светло син стол, пластмасови шкафчета и безжичен Интернет.
   
    Няма някакви плоскоекранни телевизори, но това няма значение. Има далеч по-приятни неща, които да се правят, като закуска на спокойната тераса, където всяка сутрин прясно печено се сервира с купи пълни с череши, кайсии, кисело мляко, сирена, домати, консервирана шунка и мюсли.
   
    Трябват ви поне три дни да се скитате през прашните, древни села, разпръснати из Кападокия и да проучите фантастичната панорама на извисяващите се сталагмити, които се простират през 80 квадратни километра на изпечени от слънцето хълмове и долини.
   


    Можете да отидете до Pigeon Valley (Долината на гълъбите) близо до селото Учисар, наречено така заради хилядите къщи на гълъбите, които са издълбани в скалите. Това е сюрреалистична гледка: изключително фалически пейзаж, все едно направен от художника Салвадор Дали.
   
    Островърхите образувания са резултат на вулканични изригвания, които са се случили милиони години по-рано. Много векове вятър, дъжд и други природни сили са действали, докато вулканичната скала се превърне в туфа - мек камък (шуплеста варовита скала). Много от тези конуси, известни като вълшебни комини, притежават пещери и лабиринти.
   
    По-рано от ІІІ век тези комини са станали място за криене за ранните християни, които са били преследвани от римляните, а по-късно и от нападението на мюсюлманите. Те копаели дълбоко в скалата, издълбавайки подземни градове, които достигали осем етажа под земята, както и хиляди пещерни параклиси и манастирски килии. Третият и четвъртият етаж обикновено са били използвани като кухни.
   
    Преди 20 години повечето от пещерните жилища са били празни - изоставени заради по-съвременните домове от бетон. В последните няколко години обаче богати турци и чужденци са започнали да ги превръщат във втори домове, а в някои случаи и в бутикови хотели като Cappadocia Cave Suites и наскоро отворилия Anatolia Houses.
   
    Кападокия стана също така известна като чудесно място за управляване на балон с горещ въздух. В някоя сутрин е възможно да видите поне 20 балона в небето.
   
    Кайли Киднер, британска емигрантка, която притежава Kapadokya Balloons с нейния съпруг Ларс-Ерик Мур, казва, че това е комбинацията на удивителни пейзажи, последователни температури и дълъг сезон, които правят Кападокия идеална дестинация за летене с балон. „Има също така и честни любезни хора, които идват тук, висококачествени културни туристи и търсачи на приключения", прибавя тя.
   
    Докато туризмът преуспява, поне една традиция си отива: плетенето на черги. „Аз му давам още 10 години", казва Хасан Калчи, чието семейство е продавало ръчно направени турски килими на три поколения. Интересно, това не е туризъм, който разрушава занаята, а социален прогрес. „Сега, когато е задължително всички момичета да посещават училище, има много малко жени, които са склонни да останат вкъщи и да плетат килими", допълва той.
   
    Също като другите предприемачи в района, г-н Калчи се е разпрострял в луксозния туризъм, отваряйки Anatolian Houses в градчето Гореме през май 2006 г. „Бъдещето на икономическия успех на Кападокия е в по-високите стандарти и опитните туристи", казва г-н Калчи.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Турция
Цени на билети до Турция
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Турция | Кападокия: лунен пейзаж, направен от природата и човека
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com