dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 15 Декември 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:240
  Новини:828
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3774
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

НовинитеRSS - Последни новини
  Износът на за Индия се е удвоил от 2016 г.
  09 Март 2018 г. [163 прочитания]

    Българският износ за Индия се е увеличил близо два пъти от 2016 г. до сега. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Суреш Прабху, министър на търговията и индустрията (на снимката вдясно), съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката.
   
    През 2016 г. експортът ни за Индия нараства с 83%, достигайки 114 млн. американски долара. Тенденцията се запазва и през първите единадесет месеца на 2017 г., като същият показател отбелязва увеличение от 16% и се равнява на 103.4 млн. американски долара. Водещи стокови групи в износа ни са пшеница, инструменти и апарати за химични и физични анализи, предавателни апарати за радиотелефония, уреди за управление и електрическо разпределение, различни метали, машини и апарати за обработка на каучук и пластмаси, и др.
   
    „Въпреки положителната тенденция на нарастване през последните години, стокообменът все още не отговаря на потенциала на двете страни", подчерта Александър Манолев. По думите му редица български стоки имат потенциал да присъстват по-осезаемо на индийския пазар: парфюмерия и козметика; продукти на химическата промишленост; авточасти и автокомпоненти и др. Специално внимание бе обърнато и на потенциала за експорт на селскостопански продукти и храни за азиатската държава - износът на селскостопански стоки за индийския пазар нараства над шест пъти на годишна база, до 36.7 млн. американски долара. Това увеличение се дължи основно на реализираните количества пшеница и на бобови зеленчуци, но в него потенциал за по-голямо присъствие имат и продуктите вино, мляко, млечни продукти, месо и месни продукти, преработена храна, плодове и зеленчуци, гъби, билки и др.
   
    По време на срещата бяха обсъдени мерки за насърчаване на партньорството между компании от двете страни и за увеличаване на инвестициите. Двамата се обединиха около мнението, че един от най-добрите начини индийският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е участието в специализираните търговски панаири и изложби. Като сектори с потенциал за привличане на индийски инвестиции в България бяха дискутирани автомобилостроенето, машиностроенето, информационните и комуникационни технологии, туризъм, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, и др.
   
    Индийско-българската бизнес камара и Американската търговска камара организират мащабна конференция „IT Hub Connect 2018", която ще се проведе в края на март 2018 г. в София под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС, и за която се очаква участие на високо ниво от индийска страна. Това стана ясно по време на среща между зам.-министър Александър Манолев и Аджай Пракаш, заместник-министър на електрониката и информационните технологии.
   
    „Вече има редица примери в ИТ сектора на български компании, успешно развиващи бизнес в Индия, и на индийския компании - в България. Това е основа за задълбочаване на сътрудничеството между нашите две страни в този толкова важен сектор на икономиката", подчерта Александър Манолев. По време на срещата бе отбелязано, че България разполага с най-бързо развиващия се ИКТ сектор в Югоизточна Европа, а Индия е втори най-голям износител на информационни технологии и услуги в света. През последната година тази индустрия в азиатската държава е реализирала приходи в размер на 160 млрд. щ. д. Двамата се обединиха около мнението, че има сериозен потенциал за сътрудничество в него, в това число и за отговаряне на глобалните предизвикателства пред световните икономики с все по-масовото дигитализиране на редица сектори.
   
    Индия е 9-ият търговски партньор на Европейския съюз като през 2016 г. износът ѝ за Общността възлиза на 37,8 млрд. евро, а вносът - на 39,3 млрд. евро. Очаква се след подписването на Споразумение за свободна търговия с ЕС да се даде нов тласък на икономическите отношения. Това стана ясно по време на среща на зам.-министър Александър Манолев с г-жа Руши Гханашиам, заместник-министър на външните работи на Индия.
   
    „Приоритет за Българското председателство на Съвета на ЕС е задълбочаване на партньорството с трети страни в сферата на търговията", подчерта Александър Манолев. Той изрази готовност да се работи за изграждане на всеобхватно българо-индийско партньорство, в това число в контекста на стратегическото партньорство ЕС - Индия. Сред обсъжданите теми по време на срещата бе и увеличаващият се брой туристи от азиатската държава и важността за въвеждане на облекчения при пътуване.
   
    Тази година в България да се проведе двустранна комисия по отбранителната индустрия, бе обсъдено на среща на зам.-министър Манолев с Аджай Кумар, заместник-министър на отбраната. Дискутирана бе и възможността събитието да се проведе по време на някое от големите изложения на отбранителната ни индустрия, за да могат на място те да се запознаят и с постиженията ни в тази област.
   
    В рамките на посещението си в Индия зам.-министър Манолев проведе срещи и с министъра на външните работи М. Дж. Акбар, със заместник-министъра на търговията и индустрията Рита Теаотия, а във разговорите участие взеха и посланикът ни в Индия Петков Дойков, ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Ню Делхи Илия Деков, и др.

Източник: econ.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (828)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Нашето предложение...
Оферта - Нова Година в Палермо
Нова Година в Палермо

   Цена: 910 лв.

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Износът на за Индия се е удвоил от 2016 г.
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com