dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 20 Март 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:138
  Новини:823
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3783
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

НовинитеRSS - Последни новини
  Какво се случва с плажовете по света
  08 Август 2018 г. [176 прочитания]

    Широко мащабно изследване показва, че за 3 десетилетия плажовете на Земята са увеличили размерите си.
   
    Същевременно, парадоксът е, че изследователите са забелязали тревожна тенденция в охраняемите морски територии, които би трябвало да бъдат най-запазени и защитени от човешко присъствие - те се рушат.
   
    Групата изследователи от Холандия използва специална система за точно определяне на пясъчните плажове от сателитни изображения.
   
    Те са създали софтуер за класификация, който определя изображението автоматично: дали плажът е пясъчен, каменист или заледен, а след това се анализира как плажовете са се променили между 1984 и 2016 година.
   
    Учените са установили, че около 31% от плажовете в света са пясъчни. В Африка делът им е най-висок (66%), а в Европа - най-нисък (22%). Те са установили, че 24% от тези плажове (обща дължина на бреговата линия почти 80 000 км) се размиват със скорост по-голяма от 0,5 м годишно. Други 28% от пясъчните плажове са се увеличили, а 48% са останали стабилни. Четири от седемте най-големи ерозионни горещи точки в света са разположени в САЩ.
   
    Има два екстремни случая. Положителният е при плажовете в Шимермоникьог в Холандия. Тези плажове са сред най-бързо увеличаващите се сред изследваните и нарастват с 10 метра годишно. Обратно, пясъчните ивици южно от Фрипорт, Тексас, за една година са загубили почти 15 метра по протежение на участък от 17 км.
   
    Според учените, процесът на създаване на набор от данни за годишното състояние на крайбрежията, е отнел само около два месеца. В същото време алтернативното въздушно проучване и ръчно откриване на брегови линии отнема седмици или месеци, за да се анализира само крайбрежие, не по-дълго от 80 км.
   
    Учените са установили, че плажовете в Австралия и Африка са по-склонни към ерозия, отколкото растеж. Напротив, на всички други континенти плажовете са склонни да растат. В момента изследователите вярват, че континенталните разлики в плажната ерозия до голяма степен зависят от човешката намеса по крайбрежието.
   
    Следващите стъпки ще бъдат насочени към разграничаване на влиянието на човека от естествената динамика и тенденции. Човешките дейности ускоряват ерозията и растежа по различни причини. Извличането на пясък в делтата на Меконг във Виетнам води до висока степен на ерозия, която може да застраши биологичното разнообразие на региона и устойчивостта на неговата риболовна индустрия. Същевременно в Австралия, вследствие на проекта, който добива пясък от река Туид до три плажове в Куинсланд, тамошните плажове се разширяват, а навигацията при устието на реката се подобрява.
   
    Изследователите са загрижени за защитените морски зони, пише Earthobservatory.nasa.gov. Около 32% от бреговата линия в тези резервати, морските паркове и защитени зони, са пясъчни плажове. Почти 37% от тези "защитени" плажове се рушат и съкращават със скорост над 0,5 метра годишно, а само около 32% от защитените плажове растат. Тъй като тези райони не трябва да бъдат обект на човешка намеса, не е ясно, защо въпреки това, тези плажове намаляват.

Източник: trip.dir.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (823)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Какво се случва с плажовете по света
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com