dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 21 Май 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:518
  Оферти:115
  Новини:817
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3786
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

НовинитеRSS - Последни новини
  Хотелиерите отчитат бум на приходите с по-малко легла
  10 Март 2019 г. [143 прочитания]

    риходите на хотелиерите през 2018 г. доближават рекордните 1.5 млрд. лв. като само от чужденците постъпленията надхвърлят 1 млрд. лв. Тези резултати са постигнати с по-малко регистрирани легла - 336 хил. при 347 хил. година по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт за приходите от нощувки в местата за настаняване.
   
    Информацията се появява на фона на последните констатации на Националната агенция за приходите за укриване на приходи и занижени възнаграждения и осигуровки в туристическата сфера. Предстои от есента да заработи системата за туристическа информация ЕСТИ, на която се възлага надеждата нито лев от постъпленията от туристи да не остава регистриран. Тя ще свърже всички места за настаняване, включително къщите за гости, с НАП, МВР и общините, а туристите ще се регистрират в реално време.
   
    Но и според официалната статистика сред курортите лидер е Слънчев бряг, на който се пада една пета от общата сума или общо 300 млн. лв. при 5.3 млн. нощувки. От данните се вижда също, че в Слънчев бряг на всеки 10 чуждестранни туристи се пада 1 български.
   
    Златни пясъци отстъпват с приходи от 235 млн. лв. и 3.9 млн. нощувки (виж в графиката приходите на курортите по години). Леглата в Златни пясъци пък са с 20 хил. по-малко, отколкото в Слънчев бряг, съответно 43.7 хил. и 63 хил.
   
    Данните за пренощувалите в местата за настаняване хора са доста по-ниски от отчитания от Министерството на туризма брой чуждестранни туристически визити (9.273 млн.) Според събраните от НСИ данни пренощувалите в български хотели, мотели, къмпинги и хижи чужденци са 3.9 млн. души през 2018 г. По-голямата част от тях са отсядали в хотели с 4 и 5 звезди. Най-много са германците - 568 хил., следвани от румънците - 502 хил., британците - 293 хил. Руските туристи според статистиката, подадена от хотелиерите, са едва 182 хил. души.
   
    Приходите на хотелиерите от нощувки за годината са близо 1.5 млрд. лв., а увеличението спрямо 2017 г. е с 8.6%. Постъпленията от чужденци са 1.08 млрд. лв., с 8.6% над миналогодишното равнище. Българите са похарчили за хотелско настаняване в страната през годината 370 млн. лв., с 6.6% повече, отколкото през 2017 г.
   
    Основни източници на информацията за дейността на местата за настаняване са месечни формуляри, които всички собственици на категоризираните обекти са задължени да представят в НСИ. На отчет подлежат всички места за настаняване с 10 и повече легла, функционирали през наблюдавания период. Данните за приходите включват платеното за нощувките, но не и за допълнителните услуги.

Източник: Дневник.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (817)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Хотелиерите отчитат бум на приходите с по-малко легла
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com