dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

НовинитеRSS - Последни новини
  Сериалът "Чернобил" е довел до 40% скок на туризма край централата
  06 Юни 2019 г. [194 прочитания]

    Успехът на американския минисериал на НВО "Чернобил" за един от най-тежките ядрени инциденти в света е накарал огромен брой туристи да пожелаят да видят ядрената централа и призрачния изоставен град в непосредствена близост, разказва "Ройтерс".
   
    Една туристическа агенция от Чернобил е обявила 40-процентов скок в резервациите, откакто поредицата на HBO започва излъчването си в началото на май и получи множество позитивни отзиви от зрителите и критиката.
   
    През април тази година бяха отбелязани 33 години от катастрофата, предизвикана след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор на ядрената централа, след който облак от радиоактивни частици достигна голяма част от Европа.
   
    Минисериалът на HBO представя събитията след експлозията, голямата акция по почистването и минимизирането на щетите, както и последвалото разследване.
   
    Районът около централата носи усещане за постапокалиптична пустош, където обикалят бездомни кучета, а растителността пробива изоставените сгради, останали без прозорци.
   
    В Припят, призначният град, който някога е бил дом на около 50 хил. души, работещи предимно в централата, има увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като е трябвало да бъде открито на празника на 1 май в годината на катастрофата.
   
    За да видят всичко това с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100 долара на човек.
   
    Сергей Иванчук, директор на туристическата агенция SoloEast, споделя пред "Ройтерс", че фирмата им наблюдава 30-процентов скок на посещенията в района през май 2019 г. в сравнение с тези от миналата година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40%, откакто HBO пусна минисериала, казва той.
   
    Ярослав Йемеляненко, директор на Chernobyl Tour, казва, че е очаквал подобно увеличение заради поредицата. Неговата компания предлага специална обиколка на локации, които са пресъздадени в сериала, сред които е и бункерът, където първоначално местните управляващи решават да не евакуират града веднага след експлозията.
   
    Онези, които пристигат за дневни посещения, се качват на автобуси от центъра на Киев, с които пътуват 120 км, за да стигнат до отцепения район. Там могат да разгледат паметниците на жертвите, изоставените селища и да обядват в единствения действащ ресторант в град Чернобил.
   
    Част от обиколката включва и посещение на района около четвърти реактор, който от 2017 г. е покрит с огромен метален саркофаг с височина 105 метра и обгръща целия район на експлозията. Екскурзията приключва с разходка из Припят.
   
    "Много хора идват тук, задават въпроси за телевизионния сериал, за събитията. Хората стават все по-любопитни", коментира Виктория Брожко, която твърди, че районът е безопасен за посетители. По думите й за цялото посещение в отцепения район около Чернобил човек получава около два микросиверта, което се равнява на количеството радиация, което би поел, ако си остане вкъщи, за 24 часа.

Източник: в. 24 часа

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (801)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Сериалът "Чернобил" е довел до 40% скок на туризма край централата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com