dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

НовинитеRSS - Последни новини
  Започват протести срещу забраната за къмпиране
  10 Юни 2019 г. [213 прочитания]

    т днес граждански организации започват протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които миналата седмица преминаха второ четене в парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Днес в 11 ч. организаторите, сред които са и Асоциацията на парковете в България (АПБ) и сдружението "Да запазим Корал" внасят сигнали към отговорните звена в правителството и парламента, като за "Дневник" своето становище предостави Асоциацията на парковете в България (виж тук). Част от инициативната група са още Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие; гражданската група "Свободен Камен бряг"; Софийски дискусионен форум; Интерактивна България; Гражданска инициатива "За Делфините" и "Организация за закрила на българските граждани".
   
    Предстоят и протести (в София под мотото "Море от бетон") като апел на страницата "Бетономорие" призова още вчера граждани да се включат както с внасяне на становища, така и в предстоящите протестни акции.
   
    Промените
   
    От февруари насам Народното събрание разглежда предложения на правителството за промени в Закона за устройство на черноморнското крайбрежие. Въпреки дългогодишни дебати за нуждите от регулирано къмпиране и осигуряване на места за това, както и за ограничаване на строителството край плажовете в крайна сметка промените, които ресорната парламентарна комисия прие, постановяват високи глоби за къмпингуващите на дюни и извън разрешени за къмпиране места, отлагат за бъдеще време и по воля на собствениците дали ще се обособят такива специални места и не определят глоби за строежи.
   
    Новите текстове също така разрешават достъпа на моторни превозни средства до брега - увеличават се задълженията на собствениците на имоти да осигуряват не само пешеходен достъп, но всякакъв до брега.
   
    Също така се освобождават от ограничения къмпингуването и автомобилите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране, но също както и останалите категории дюни дават почва на редки растения и са защитени от "Натура 2000" (виж тук, тук и тук). Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но няма глоби за тях, докато за другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби.
   
    Тези регламенти също създават различен правен режим за един и същ имот - върху ембрионалните дюни е разрешено паркиране на коли и поставяне на временни обекти, а върху останалите дюни това е забранено и се наказва с големи глоби.
   
    Ограниченията за различни видове дейности върху оформените бели и сиви дюни, но не и върху ембрионалните, вероятно ще предизвикат вълна от обжалвания върху всеки казус, защото разграничаването им е въпрос на ботаническа експертиза, и ще е невъзможно за общинските власти, които ще контролират достъпа, и туристите, които ще избират място за достъп до плажа.
   
    Ако се приемат в пленарна зала, глобите за паркиране и къмпингуване върху дюни влизат в сила веднага, а след година - и глобите за къмпингуване извън "специално регламентирани" места, които се очаква да се появят дотогава.

Източник: Дневник.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (801)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Започват протести срещу забраната за къмпиране
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com