dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 11 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

НовинитеRSS - Последни новини
  Със съвместни туристически пакети България и Хърватия ще привличат азиатски туристи
  29 Ноември 2019 г. [32 прочитания]

    Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия и потенциала на проекти за съвместно производство за трети пазари е обсъждал президентът Румен Радев с представители на хърватския бизнес от разположения на Адриатическо море град Задар, съобщиха от пресцентър ана президентството. Делегацията е водена от областния управител на Задар Божидар Лонгин, а в разговора е участвал и посланикът на Хърватия в София Ясна Огняновац. Посещението у нас е в продължение на държавната визита на президента Румен Радев в Хърватия през юли тази година.
   
    На срещата на "Дондуков" №2 са присъствали представители на предприятия, развиващи дейност в областта на транспортната инфраструктура, винарството, производството на напитки и на зехтин, преработката на риба. Участвал е и председателят на търговско-промишлената палата на Задар. Предстоят срещи на хърватската делегация с местната власт и с представители на бизнеса в Пловдив.
   
    Като области с добър потенциал за задълбочаване на сътрудничеството президентът Радев е откроил инвестициите, производството на храни, транспорта и туризма. Посещенията на туристи в окръг Задар са 1.8 милиона годишно. Перспективите за сътрудничество са в разработването на съвместни туристически пакети между България и Хърватия, които съчетават възможностите за планински, морски, културно-исторически туризъм. Според президента Радев интересът на азиатски туристи към Югоизточна Европа ще се засили, ако бъде разкрита въздушна линия Пекин-София-Загреб. По време на посещението си в Хърватия през юли българският президент и неговият хърватски колега Колинда Грабар-Китарович подписаха съвместно послание до президента на Китай Си Дзинпин за откриване на такава авиолиния.
   
    България и Хърватия имат традиционни приятелски отношения и огромен потенциал за задълбочаване на партньорствата в различни сектори, е заявила посланик Ясна Огняновац и е подчертала, че приоритет в нейната работа ще бъде именно икономическото сътрудничество. На срещата е била обсъдена и организацията на предстоящ у нас бизнес форум с участието на хърватски и български фирми.
   
    Търговско-икономическите отношения между България и Хърватия не са много активни. През последните осем години стокообменът расте, но едва през миналата година прескочи границата от двеста милиона евро.
   
    Тенденцията е за увеличаване на вноса (+19.8%), износа (62.8%) и стокообмена (+45.1%) спрямо 2017-а. През изминалата година фирмите от двете страни са си обменили стоки за 281.06 млн. евро, а добрата новина е, че салдото е положително за България. Сред стоките в износната ни листа са биодизел и смеси от биодизел, които не съдържат нефтени масла или масла от битуминозни материали, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, медикаменти, минерални или химични торове, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн, текстилни изделия.
   
    Сред хърватските фирми, инвестирали в България, са: "Кончар", "Магнум груп", "Орбико", "Институт по инфраструктурни проекти" (IGN), "Геофото инженеринг", "Конструктор инженеринг", "Далековод", "Подравка".
   
    В Хърватия работи представителството на производителя на аксесоари за автомобили "Балев Аерон", фирмите "Рефан", "Бургас Промет", "Победа", "Електромаркет", "Итал Фууд Индъстри" АД, "Винарска изба Телиш", "Дерони", "Българска роза" - Карлово, "Радомир Метал Индъстриз", "Витанеа", "Захарни заводи-Варна", "Арома", "Био Фреш" и други.
   
    Туристическите отношения и опознаването на двете страни тепърва ще се развиват. Тенденцията от 2005 г. насам се обръща. Докато в началото на периода хърватите са били по-любопитни към посещения в нашата страна, то от 2016 г. нещата се обръщат и българите като че ли преоткриват Хърватия. През миналата година, например, 22 332 хървати са посетили България, а в същото време 36 222 българи са пътували до Хърватия.
   
    През първото полугодие на тази година повече нашенци са били в тази балканска страна.
   
    Република Хърватия е разположена в Югоизточна Европа. На север граничи със Словения и Унгария, на изток със Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, а на югозапад има излаз на Адриатическо море. Островите на Хърватия са отличителна черта на цялото далматинско крайбрежие на страната по Адриатическо море. Те са част от т.нар. далматински тип бряг и са разположени край бреговете, като по правило имат продълговата форма успоредно на крайбрежието. Общият им брой е почти 1 200 острова, като само 47 от тях са обитаеми.
   
    В Хърватия туризмът е основна индустрия, като през 2018 г. са регистрирани около 18,4 милиона посетители, с около 110,275 милиона нощувки.
   
    Хърватия е привлекателна и все по-популярна туристическа дестинация с преобладаващ в момента летен туризъм. В момента Министерство на туризма работи за удължаване на сезона чрез разработване на различни сегменти на туризма, включително медицински туризъм. Хърватия има предимства за развитие на медицински туризъм: има безопасни, висококачествени и достъпни лечения в стоматологична и козметична хирургия, физическа терапия и медицинска рехабилитация.

Източник: banker.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (797)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Със съвместни туристически пакети България и Хърватия ще привличат азиатски туристи
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com