dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 07 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

НовинитеRSS - Последни новини
  Над 800 000 българи планират да почиват на родното море
  18 Юни 2020 г. [32 прочитания]

    Всеки трети или над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято, малко над половината (53 на сто) от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на летния туристически сезон.
   
    Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 юни чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.
   
    Повече от половината анкетирани - 55 на сто, не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19.
   
    Младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година се отчита спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.
   
    Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12 на сто от непланиращите почивка, са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.
   
    Малко над половината (53 на сто) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54 на сто). Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21 на сто) спрямо предходната година - 16 процента, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация.
   
    Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като анализаторите отчитат спад спрямо предходната година (32 на сто). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19, коментират от "Тренд".
   
    Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм, отбелязват анализаторите.
   
    Цената на нощувките (22 на сто) и самият курорт (20 процента) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година, се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.
   
    В контекста на пандемията от коронавирус, екипът на "Тренд" е задал и няколко въпроса, касаещи нагласите на гражданите да посещават публични места. Близо половината (47 на сто) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40 на сто нямат такива притеснения. Малко повече от половината българи (53 на сто) не се притесняват да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62 на сто) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе, спрямо 31 на сто, споделящи притеснения. 55 процента нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19. При всички тествани опции отчитаме ясна зависимост спрямо възрастовата категория - младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен.
   
    30 на сто от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18 на сто, а около една пета (21 процента) смятат, че няма промяна в последните години.

Източник: trip.dir.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (814)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Над 800 000 българи планират да почиват на родното море
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com