dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

НовинитеRSS - Последни новини
  Как се отрази на туристическия бранш по-големият брой български туристи
  25 Септември 2020 г. [45 прочитания]

    Непредвидим и турбулентен. Така туристическият бизнес от района на Бургас определя изминалия летен сезон. Поради неяснотите, свързани с пандемията, сезонът започна с месец-два закъснение, като едва от средата на юли и през август се усети по-сериозно раздвижване по курортите. Това се казва в анализ на Бургаска регионална туристическа камара.
   
    Заради това, че големите курорти като Слънчев бряг разчитат най-вече на организиран туризъм от чужбина, такива комплекси са сред най-пострадалите. За сметка на това този сезон е дори по-силен от предишни години за по-малки и отдалечени курорти, тъй като голяма част от туристите да предпочели спокойствие и по-голяма усамотеност, отчита браншът. Туристите са наемали места в къмпинги или къщи за гости за сметка на големи хотелски комплекси. А повечето хотели са отворили едва през втората половина на юни, като търсенето е основно за уикенд туризъм. Тази тенденция се запазва до средата на юли.
   
    През август тенденцията се преобръща
   
    Тогава местата за настаняване по Южното Черноморие са се напълнили и заетостта в курортите достига приблизително миналогодишните нива, но за сметка на спад в оборотите. Преобладаващи са индивидуалните настанявания, с директни резервации. Българският турист се завръща по Черноморието, но с неколкократни, сравнително къси престои.
   
    Обемът на резервациите от българи обаче няма как да компенсира липсата на организирани туристи отвън, се посочва в анализа.
   
    Курорти без туристи
   
    Липсата на основни за България пазари, като Великобритания и Русия, както и големият спад на други основни пазари като Германия, Чехия, Полша и други, допринася за лошата картина и големия спад на туристи през това лято. Вследствие на международните рестрикции за пътувания тази година почти единствени чужди пазари за България се оказват Румъния, Полша, Украйна, Чехия и Германия.
    Така това лято е доста по-слабо за по-големите курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, като това има пряка връзка и с голямата леглова база.
   
    Организиран туризъм няма
   
    Организираният турист (резервация през туроператор) напълно отсъстваше и нито един туроператор - било български или чужд, не успя да изпълни заявения контингент, се посочва в анализа. Ресторантьорите отчитат ръст в посещаемостта заради традициите сред българите да се хранят в заведенията.
   
    Българите харесват различни неща
   
    Проблемите за бранша са били свързани с трудности в планиране на работния процес и организация заради резервации/анулации в последния момент. Освен това българските туристи имат различни предпочитания от тези на чужденците, поради което са се наложили промени във визията на продуктите. "Трябваше основно с него да съобразим зареждане и предлагане на артикули на блокмаса. Основните менюта трябваше да се разработят в кратки срокове, да се предоговарят доставчици", споделят от бранша.
   
    Допълват, че са се увеличили разходите за консумативи, дезинфектанти, перално стопанство, персонал в отдел хотелско домакинство, реклама и др. Наложило се и да бъдат изключително гъвкави в ценовата си политика.
   
    В големите курорти пък е възникнал проблем с паркирането, тъй като те нямат готовност да посрещат туристи основно със собствени автомобили. Това според бранша е създало негативно впечатление от изживяването да почиваш в България.

Източник: Дневник.bg

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
 Още новини

Архив Новини (758)
Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Туристически новини | Как се отрази на туристическия бранш по-големият брой български туристи
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com