dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 04 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Франция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Средновековен Каркасон – живата история
  Публикуван от admin на 26 Март 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 1294 пъти, рейтинг: 5.50

  

    Слизайки от гарата в Каркасон, някак си очаквах да видя укрепения с дебели крепостни стени град Ла Сите веднага. Но не се получи точно така.
    Каркасон е разделен на две: Ла Сите заема плато на десния бряг на река Од, а Бастид Сен Луи – на по-ниският, ляв бряг. Няколко моста свързват двете части, най-известният от които е Понт Вьо от ХІV в.
   
    Непревземаемата крепост
   
    Ла Сите изгрява пред очите на пътешественика зад един ъгъл на поредната уличка и поразява сетивата. Сякаш цялата крепост се материализира пред взора и отнема дъха ти – Ла Сите де Каркасон – праобразът на всички добре укрепени средновековни градове в Европа.
    За 2 600 години, откакто мястото е било населено за първи път, мнозина са оставили тук своя отпечатък – гали и римляни, вестготи, араби и сарацини, франки и почти всички крале на Франция.
    Проектиран да издържа дълги обсади, Ла Сите е практически непревземаем. В едно от помещенията в кулата Нарбонез могат да се поберат 1000 осолени прасета и 100 глави жив добитък. Самата кула е истински лабиринт, изобилстващ с фалшиви стълби, врати и коридори, които се въртят в кръг. Освен това двете каменни стени, опасващи града, са подсигурени с над 50 бойници и стотици амбразури за стрелците, които са осигурявали пълна защита на Каркасон.
    През 760 г. франкският крал Пипин Къси си възвръща по-голямата част от южна Франция от сарацините. Но Ла Сите устоява. Според легендата, след дългата обсада, на която Пипин Къси я подложил, сарацинската принцеса Каркас решила с хитрост да спаси града. Тя използвала малкото останало зърно, за да угои едно прасе, след което го изхвърлила през крепостния вал. Виждайки тава добре угоено прасе, франкската армия се предала, решавайки че крепостта има достатъчно храна, за да издържи още дълго. След като войниците вдигнали обсадата, Каркас оповестила спасението с биене на камбани. Така дошло и името на града - Carcas sonne – камбаните на Каркас.
    Историята е хубава, но най-вероятно мит. Името, според специалистите, произхожда от келтското Каркас, названието на римския търговски пост, съществувал на същото място 200 години по-рано.
   
    Ла Сите
   
    След като минах по Понт Вьо, наближих Ла Сите по подвижния мост, спуснат над рова. Различните периоди, през които е бил дострояван, личаха ясно, включително и част от римската основа.
    Онова, което впечатлява, щом човек се озове в Ла Сите, е именно фактът, че всичко си стои на същото място, на което е било и преди 2 600 години и в същото време продължава да е жив френски град, а не мъртва останка от миналото. В него и днес живеят близо 120 души.
    Тесни калдъръмени улици, алеи и дървени къщи те посрещат, щом минеш през главната порта Нарбонас. Обточени с кафенета и ресторанти, магазините между тях продават антики, сувенири, изделия от кожа, глинени съдове, средиземноморски зехтин, "средновековни" шоколади, трюфели и пастет, блузки, картички и пластмасови рапири.
    Ла Сите заслужава много повече от няколкото часа, с които разполагах аз. А най-добре ще е, ако успеете да пренощувате в крепостта – да я усетите, когато е свободна от туристи и притихнала в нощта. Да изследвате лабиринта от площади и тесни улички посред нощ, върху които падат черните сенки на малките кулички, очертали се на фона на луната. Или пък да се разходите покрай крепостната стена, потънала в утринната мъгла.
    Два часа по-късно, със сандвич в ръка и бутилка с нещо, което определено нямаше средновековен привкус, аз се оглеждах наоколо и се опитвах да попия атмосферата, цялата енергия и многовековна история, която се излъчваше от стените, от всеки ъгъл, от всеки камък.
    Реших да си представя мястото през средновековието, да го визуализирам без модерните атрибути, които виждах навсякъде. Просто облякох всички в средновековни костюми, изхвърлих мобилните им телефони и си представих, че многолюдната тълпа говори на ок, диалектът, дал името на областта – Лангедок. Отхвърлих миниполите и татуировките на двете 14-годишни тийнейджърки, които вървяха срещу мен и се кикотеха неудържимо. Жената на средна възраст сигурно и тогава би мърморила на мъжа си, а двамата младежи - да оглеждат девойките с бира в ръка, но най-вероятно не "Хайнекен" и не в зелена стъклена бутилка. И нямаше да носят дънки и бели памучни блузи, а туники. И щяха да говорят на ок, а не на холандски. А онзи човек там, сгушен в ъгъла, който така старателно облизваше сладоледа си, за да не потече, вероятно би бил ковач, очакващ, опрян на тежкия си чук, поредния изморен пътешественик, на чийто кон да сложи нови подкови.
   
    Каркасон да бъде разрушен
   
    През ХVІІІ в. Каркасон бил изоставен. През 1850 г. дори бил издаден декрет да бъде разрушен. За щастие, историкът Крос-Мейревией разкрил неговата историческа стойност и заповедта била отменена.
    През 1997 г. старата част на Каркасон бива включена в Списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО, заедно с канала дьо Миди. Построен през ХVІІ в., каналът е с дължина 240 км и свързва Средиземно море с Атлантика. Човек може да разгледа цялата област от борда на малка яхта, като кара колело или се разхожда по старите, забравени вече средновековни пътечки, свързвали замъци и манастири.
   
    Автор: Радослав Райков, в.Дневник.bg
   

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Франция
Цени на билети до Франция
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Франция | Средновековен Каркасон – живата история
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com