dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 04 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Франция
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Сумюр – диамант, заровен край Лоара
  Публикуван от admin на 26 Март 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 873 пъти, рейтинг: 4.33

  

    Сумюр е най-подходящото място човек да се запознае с долината на Лоара и скъпоценностите й, които крие в пазвата си. Дълбоко в централна Франция сред тучни, зелени поля и лозя, които се простират докъдето поглед стига, сливайки се със синевата на хоризонта, се намира Сумюр. Произходът на името му идва от латинския – “сал мюр”, което означава малко укрепление сред блатата. Предисторията на района се губи в мъглата на времето, когато отделните кланове на племената, населявали областта, издигали огромни конструкции от одялани камъни, подобни на тези, с които е построен Стоунхендж, изграждайки храмове, където се кланяли на своите божества. Но вековете минавали, идвали нови племена и в Х в. графът на Блоа издигнал манастир и укрепление сред тези каменни постройки, около които започнало да се формира селището.
    През ХІІ в. се сключил основополагащия съюз между Франция и Англия с брака на Еленор Аквитанска и Хенри Платенгент. Последният бил осиновен от крал Стивън, който бил познат във Франция като Етиен де Блоа. Скоро след сватбата, коронясали Хенри като крал на Англия под името Хенри ІІ и Еленор станала кралица. От тогава историята на Сумюр е противоречива и остава такава до бомбандировките над града през Втората Световна война, които за щастие го пощадяват. През последните 50 г. Сумюр е едно тихо и малко селище, намерило покой край лениво течащите води на кралската Лоара.
   
    Замъкът на Сумюр
   
    По Лора всяка село си има своята история. И своя замък. И Сумюр не прави изключение. През 1246 г. Луи Анжуйски преустроил крепостта в замък. Днес той се издига достолепно над селото с белите си стени и кули, бдейки над него от върха на най-високия хълм в околността. Двете му крила приютяват два интересни музея. Единият е Музея на изящните изкуства, представящ най-вече порцелан от ХІХ в. и фламандски гоблени, а другият разказва историята на коневъдството от античността до наши дни.
    И това не е случайно. Конете играели важна роля в Сумюрската колония, тъй като именно тук е домът на Ecole National d Equitation или Националното училище по езда. Академията била основана през 1593 г. като част от протичащата реорганизация на френската кавалерия. Днес най-добрите инструктори са тук и известни под названието Cadre Noir. Освен с обучение, се занимават и с изнасяне на представления пред публика. Училището посреща посетители през цялата година, и разбира се, до него има сувенирен магазин, в който може да намерите всичко, свързано с конете.
   
    Подземните градове
   
    Ако ви се случи да се разхождате из околностите на Сумюр някой следобед и видите комин, нелепо издигащ се от земята, не се изненадвайте. Областта е известна с многобройните си пещерни жилища, както и целият район около Лоара. А където не е имало естествени пещери, човекът ги е издълбал. Варовикът е доста лесен за копаене и това му е позволило да свърже отделните пещери в една обща система, тъй че днес само онези, които живеят под земята, могат да се оправят в мрежата от ръкави. А такива има и те не са малко. Човекът живее в пещери откакто се е превърнал в хомо сапиенс и изглежда все още открива някои предимства, за да продължава да го прави. Варовикът е относително сух, поддържа в жилищата средна еднаква годишна температура, а бурите и дъждовете не се усещат. Някои от пещерите наистина наподобяват първобитни жилища, но други са със вентилационни шахти, канализация и осветление. На някои места има изградени цели “села” от подземни жилища. Като напр. общността Рошмен. Пещерата разполага с 250 стаи, като най-старата й част датира от ХІІІ в. Градът си има всичко – от хамбари и църкви до кметство и винарски изби. Стаите, макар и малки, не са лишени от удобства. Вратите на жилищата се отварят нагоре и излизате на залят от слънцето вътрешен двор (който само жителите му си знаят, че е в центъра на подземното им село).
    Ако сте любопитни да усетите какво е да живееш под земята, може да добиете представа като посетите подземния ресторант. До Les Cave de Marson се стига, като в продължение на 6 м. постоянно слизате надолу по асфалтирана пътечка. Но след първоначалния зидан тунел се озовавате в нещо, което може да се опише единствено като подземна катедрала. Таванът е изключително висок, а отделните дупки в стените на пещерата, плъзнали по различните й разклонения са свързани чрез пътеки и мостчета; те играят ролята на нещо като сепаренца. Хиляди свещи осветяват мястото, което е изпълнено с аромата на прясно изпечен хляб, носещ се от тестото в желязната печка. Той е един от специалитетите на Les Cave de Marson. Питките се правят по стари рецепти, описани в “Гаргантюа и Пантагрюел” на Рабле. Така че се пригответе за гаргантюалска вечеря от пет блюда, всяко едно придружено с вино по избор от богатия лист на пещерната винарна.
   
    Майсторите винари Буве
   
    Когато човек е във Франция, не бива да пропуска възможността да се отбие в някоя изба. Особено пък когато е в Сумюр. В сърцето на най-старите лозя в света упражняват своя занаят известните майстори Буве, които се отнасят към виното като към живо същество. Разкриването на римски останки в района говори, че най-вероятно първите лози по долината са дошли от Рим. Мълвата разказва, че Буве започнали да правят своето невероятно вино, след като научили тайната за производството му, известна преди това единствено на монасите от абатството “Св. Флорент”. Ще видите филм, който разказва за виното, ще обиколите част от избите, чиято дължина е 8 км. и, естествено, ще опитате 100 грама от еликсира.
    В Сумюр има още интересни неща, но невъзможността да видиш всичко единствено кара човек да се върне там /пък и където и да било/ отново и отново, докато не разкрие всичките му тайни и не успокои душата си.
   
    Автор: Радослав Райков, в.Дневник.bg
   

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Франция
Цени на билети до Франция
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Франция | Сумюр – диамант, заровен край Лоара
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com