dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Аржентина
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Ледникът Перито Морено
  Публикуван от svilenpan на 03 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 2813 пъти, рейтинг: 2.89

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Още не съм монтирал статива, когато няколко парчета лед се прекатурват от петдесет метровата височина и падат със силен плясък в езерните води. Чува се гръм, който постепенно се разнася по околните върхове и утихва като далечно ехо. Надявам се да имам късмет и да заснема падането на някое по-голямо парче. Условията за това са налице – грее слънце и ледът се топи, трябва само малко шанс!...
    За ледника Перито Морено, част от Националния парк “Лос Гласиарес” ( Ледниците ), само бях чувал, готвейки се за експедицията до Антарктида, но потънал в текущите задачи, много скоро го забравих. Ето го обаче и денят, в който седя в туристическото микробусче и с нетърпение чакам да пристигнем, за да видя чудото, чиито снимки красят всички магазини за сувенири в Аржентина.
    Усмихнатата екскурзоводка - младо мургаво момиче, непрекъснато редува испански и английски с такава скорост, че почти нищо не разбирам, затова си съставям произволно превода от дочути кодови думички. Добре щеше да е да ползва и български език, но...
    Платил съм 55 песос за пътя, 20 песос за “такса влизане в Националния парк”, а който от туристите желае плаща по още 20 песос за “мини-трекинг” по ледника и още 20 песос за “сафари наутико”, т.е. разходка с корабче по езерото до основата на ледената стена.
    Докато микробусчето гълта четиридесетте километра от Ел Калафате до парка и Натали, така се нарича екскурзоводката, ни засипва с дати и цифри, гледам навън през прозореца. Пейзажът ми е познат - отново жълтите туфи трева по неплодородната чакълеста патагонска пампа и извисяващи се близки и далечни хълмове и планини, сякаш израсли направо от равнината. Пътят е асфалтиран и с добра маркировка. Покрай нас се носят бързо безкрайни огради от опъната тел върху дървени колчета, зад които често се мяркат пасящи овце. По колчетата са накацали орли, а на няколко пъти виждам и лешояди, кълвящи някаква леш в полето.
    Целта ни е полуостров Магелан, заобиколен от три страни от ледниковите езера Бразо Рико и Канал де лос Темпанос, и по-точно неговата най-далечна точка, срещу която се спуска величествения ледник “Гласиар Перито Морено”. Надеждата ми е, че гледката на живо на един от най-красивите ледници не само в Андите, но и в света, ще бъде още по-хубава от изображенията на картичките и постерите!
    Скоро влизаме в парка и микробусът тръгва по каменистите пътища. Предстоят ни трийсет километра по крайбрежието на полуострова и тъкмо се чудя дали е време да извадя видеокамерата, когато грамаден чер кондор с разперени крила като “Конкорд” прелита над пътя и всички го зяпваме! Кондорът се носи известно време над нас, но когато камерата най-после е готова, него вече го няма!
    Пътят се вие нагоре-надолу покрай бреговете на езерото Бразо Рико, върховете отсреща стават все по-високи и по-бели, накрая в далечината блесва и ледникът. Наистина е впечатляващ, дори от разстоянието на което сме! След половин час микробусът паркира пред малко ресторантче, почти всички пътници отиват на “трекинг” през гората, а аз и един французин тръгваме за наблюдателните тераси срещу ледника, които са някъде зад хълма, скриващ го от нас. Уговорката е след четири часа да сме пак тук за разходката с корабчето.
    Минаваме през рядка горичка, между дърветата прелита странна шарена птица, може би кълвач. Стъпваме на дървена пътека, оградена с парапети, извън която не може да се ходи и след минута излизаме на височината точно срещу Перито Морено.
    От изгледите по картичките съм подготвен да видя бяла ледена стена с дължина няколкостотин метра, нещо което вече ми е познато от о-в Ливингстън в Антарктика. Не очаквам обаче да видя грандиозната гледка, което се разкрива пред погледа ми.
    От лявата и от дясната ми страна са двете големи езера, на мястото където съм аз завършва полуостров Магелан, а отсреща се спуска 14-километровата замръзнала грамада на ледника, който завършва само на стотина метра от нас и почти заприщва водния проход между езерата с челото си. Цифри? Левият бряг отсреща е на 2 км, десният - на 2,5 км, а огромната дъга на челото на ледника между тях е поне пет км! Най-високите ледени кули се извисяват на 40 до 55 метра и туристическото корабче, което внезапно забелязвам до стената, е като детска играчка! Ледената бариера с дълбоки синкави оттенъци страховито е надвиснала над зелените езерни води и струпаните десетки туристи в ярки дрехи, накацали по площадките на трите наблюдателни тераси на хълма, очакват с нетърпение да стане чудото.
    Отвреме-навреме ледът се разпуква, тук-там се отчупва някое малко или по-голямо парче лед и полита към водата. След него се посипва водопад от искрящ леден прах подобно на ледена комета и със странен шипящ звук снежната лавина се изсипва в езерото. Долу, в подножието на ледената стена, плават десетки айсбергчета с най-разнообразни форми и размери. Създадени от сняг, паднал преди стотици години, пресовани от тежестта на времето и следващите снегове, пътували бавно със скоростта на пълзящия ледник и накрая отчупили се от ледената бариера, те продължават още малко своя необикновен живот. Духани от ветровете, стоплени от слънчевите лъчи и обливани от езерните вълни, айсбергите бързо се разпадат на по-малки парчета и така, докато накрая се слеят с водата. И макар да изглежда, че нищо не остава от тях, достатъчно е човек да се взре в необичайния синьо-сиво-зелен цвят на езерото, за да разбере, че водата тук не е най-обикновената вода!
    След дълго съзерцаване намирам добра гледна точка и си харесвам няколко изпъкнали места, които непременно “трябва” да паднат днес, но постепенно се “заснимам” и така минават два часа. Неприятното е, че през цялото време духа силен вятър, който носи срещу мен дъждовни капки и след всяка снимка трябва да чистя обектива с кърпичка. Примирявам се! По-големият проблем е, че фотоапаратът ми, неизвестно защо, продължава да завършва непредсказуемо филмите далеч преди края им и не искайки да се лишавам от автоматиката му, само доснимам филмите с резервния механичен фотоапарат. Рискувам, но и филмите ми не са много и се моля всичко да завърши добре!
    ...Чакам с фотоапарат, монтиран хлабаво на статива и с един пръст на спусъка да се случи нещо, когато с крайчето на окото си забелязвам как най-, ама най-хубавата за снимане издатина, висока поне трийсет метра и приличаща на дворцова кула, безшумно се отлепва от стената и бавно-бавно рухва във водата. Реакцията ми е добра, завъртам апарата, фокусирам, натискам спусъка и ... нищо!!! Подведен от автоматичното презареждане на “Никон”-а ми, съм забравил да заредя резервния апарат, с който снимам в момента. Ядосвам се, непростима грешка е и сам съм си виновен! За утеха вземам видеокамерата и докато я включвам, пада още едно голямо парче!...
    Е, фотографе, това беше! Шансът дойде и си отиде! Каквото и да се случи оттук нататък, винаги ще съжалявам за пропуснатия миг! Все пак упорството се възнаграждава донякъде и накрая след едно предупреждаващо всеобщо “А-а-ах” успявам да заснема едно мизерно падащо парченце от 2-3 кубика лед.
    Почти е време вече за срещата с групата. Доста съм огладнял и отивам в малката закусвалня, която работи на пълни обороти. Опашката от туристи е внушителна и успявам само да си купя нещо, което външно прилича на пица с кренвирш, а всъщност се оказва торта с ябълки! Групата е налице, плащаме “авентура наутико”-то и слизаме на малкото пристанище, където точно срещу пристана с разветите от вятъра десетки аржентински синьо-бели знамена, се е разположил голям айсберг.
    Разходката ще трае един час, ще бъде студено и “сеньорите”, които ползват дигитална техника, трябва да я пазят от влагата! Такива са указанията, които схващам и корабчето се отлепва от пристана. Наистина духа силен вятър, примесен с капки дъжд и освен няколко снимки на собствената си персона на фона на ледената бариера, снимам съвсем малко с апарата и камерата. Корабчето се носи по водите, огряни от слънцето, отива до края на ледника и започва да се връща. Плаваме на около двеста метра от леда и макар да е много, много красиво, съм неудовлетворен! Питам се дали има смисъл да вадя телеобектива и да опитам нещо по-отблизо. Чудя се доста време, а от опит знам, че когато се чудя дълго, най-добре е да го направя.
    Затова слагам големия телеобектив за радост на околните, подпирам се на перилата за стабилност, избирам подходящо място, фокусирам и ... ЧУДОТО СЕ СЛУЧВА!!! Не вярвайки на очите си, виждам как точно от тази малка част на петкилометровата стена се отчупва гигантски многометров слой лед и се стоварва във водата със силата на огромната си тежест. Автоматично натискам спусъка един, два, три, четири, пет пъти и снимам, докато вълната от падането се успокоява.
    Божичко, успях! Какъв късмет! Сърцето ми бие силно от възторг и дълго не мога да се успокоя!...Туристите развълнувано коментират на няколко езика и в гласовете им усещам възхищение, радост и ... мъничко благородна завист за късмета на фотографа!
    ...Късно след полунощ вече съм в горещия, влажен и безкрайно голям Буенос Айрес, но споменът за фантастичните ледени стени и величественото сгромолясване е пред очите ми още дълго време!

Добави във Facebook   


Ледникът отдалечЛедникът отдалечЧаст от ледената бариераЧаст от ледената бариера
Туристите нетърпеливо очакват да паднат парчета от ледникаТуристите нетърпеливо очакват да паднат парчета от ледникаДали ще падне ръбчето ...?Дали ще падне ръбчето ...?
Ледникът отгореЛедникът отгореХилядолетната ледена стена отблизоХилядолетната ледена стена отблизо
От птичи погледОт птичи погледСпециален поздрав към фотографаСпециален поздрав към фотографа
Внимание - пада....!Внимание - пада....!Падането продължава...Падането продължава...

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
vespas
vespas
2010-01-03 20:22:38
  здравейте!
  Завиждам ви за местата, които сте описали, не мога да си представя, къде би било по-интересно. Правя едно предаване за българите в чужбина по бнт сат, дали бихте се съгласили да разкажете за тези пътувания. Ако нямате нищо против, свържете се с мен vesip@velikan3.com

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Аржентина
Цени на билети до Аржентина
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Южна Америка | Аржентина | Международни екскурзии | Ледникът Перито Морено
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com