dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 14 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Австрия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Моето вълнуващо пътешествие до Виена - първа част
  Публикуван от tany666 на 18 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 5878 пъти, рейтинг: 2.66

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Миналата година, в навечерието на коледните празници имах невероятния късмет да посетя Виена.
    Вълнувам се страшно много, защото това е първото ми пътуване до Виена където ми предстои среща с приятелка от детинство, която от 10 години живее там. Полетът е изключително приятен и само след час и половина кацам на летище Виена или както го наричат Вийн Швехат. Посреща ме доста силен дъжд и студ, като за щастие дъжда скоро намалява. Това което най-много ми прави впечатление на летището, а и после по магистралата е, че навсякъде има указателни табели и картинки и много лесно се намира това което ти трябва макар, че всичко е на немски език.
    Моята приятелка вече ме чака заедно с двете си деца и мъжа си. Оказва се, че за австрийците 8.12 е празник и следователно почивен ден. От летището се отправяме към техния дом – пътуваме до както казва моята приятелка 23 бецирг наречен Лизинг. Разбирам, че бецирг е нещо като квартал и че Виена е разделена на 23 бецирга всеки от които си има център и е като самостоятелно малко градче. Летището е на около 20 километра от Виена, но по хубавата магистрала бързо стигаме до дома на моите приятели. Те живеят в 5-етажна кооперация с 2 входа. Прави ми впечатление, че квартала е много спокоен и чист. Срещу тяхната кооперация има магазин Била но доста по-различен от Била България – намира се на партера на кооперация и е доста малък-по-скоро ми прилича на кварталните магазини в България. Макар, че е празник австрийците не ходят по заведения както е у нас, а използват времето, за да обърнат внимание на семейството си, да си сготвят нещо по домашному и да си поиграят с децата. В сладки приказки времето си минава и в късния следобед моята приятелка предлага да ме заведе на Кристкиндлмаркт – това е коледен базар на открито, приятно място за срещи и раздумки на австрийците. Натоварваме се на колата и потегляме към замъка Шонбрун, където е най-близкия Кристкиндлмаркт. Обикаляме 30 минути докато намерим място за паркиране. Оказва се, че и във Виена има проблем с паркирането и пренаселеността с автомобили. Е все пак успяхме да се паркираме и след няколко минути вече съм пред величествения дворец Шонбрун, окъпан от празнична светлина, с украсена коледна елха и множество кокетни павилиончета в които се продават най-различни неща -от коледен пунш и различни вкусотии до топки за елха, сувенири и подаръци. Пълно е с хора спокойни и усмихнати - тъжно е като направя веднага съпоставка с България – тук всички са изнервени и озлобени. И си има причина да е така – във Виена животът е уреден, това е най-социалната европейска държава – щом работиш парите ти стигат за нормален живот, дори социалната помощ е достатъчна за да живееш нахранен и на топло - в контраст с България, където дори и да работиш кранчетата на парното у дома са затворени. Във Виена една домашна помощничка взима моята заплата на уж квалифициран специалист. Мда... много много тъжно. Но да се върнем на Кристкиндлмаркт. Моята приятелка ме черпи ароматен топъл пунш с горски плодове в красива порцеланова чашка на която е нарисуван двореца Шонбрун, който изпивам слушайки коледни песни изпълнявани от хор под елхата на площада, на живо. Разхождам се и разглеждам малките павилиончета с подаръци - всичко е толкова красиво, шарено, весело и ме изпълва с радостно празнично настроение. Такива Кристкиндлмаркт-и започват да се организират от средата на ноември когато и започват да украсяват с коледни украси Виена. Въобще едва във Виена си дадох сметка колко близо е Коледа. Времето минава неусетно и понеже става доста студено бързаме да се приберем на топло. За първи ден толкова.
    На следващата сутрин се събуждам и през прозореца веднага виждам слънчевите лъчи и прекрасно синьо небе. Бързам да изляза на разходка, за да се възползвам максимално от слънчевия и ясен макар и студен ден. Духът ми на пътешественик ме зове и ме подканя да тръгвам по-бързо защото Виена предлага изключително много красиви забележителности, които искам да посетя. Въоръжена съм с карта на метрото и подробни указания от моята приятелка, за да стигна благополучно до моята цел – центъра на Виена и символът на града - катедралата Свети Стефан - Stefansdom. Моята приятелка ме закарва до метрото и оттук вече трябва да се оправям сама. Взимам кафявата линия U6 и на спирка Уестбанхоф се прекачвам на червената линия U3. Линиите във Виена на метрото са 6, билетчето за пътуване в една посока, независимо с колко прекачвания, но в рамките на един час е 1.70 евро. Билета се чекира от автомат на входа на метрото и на него се отбелязва часа и съответната линия. Метрото е на 4-5 минути и сравнително бързо стигам до моята цел – площад Свети Стефан. Изкачвайки се от метрото, пред мен величествено изниква катедралата. Тя е огромна, но и малко мрачна. Затруднявам се да я обхвана в една снимка. В момента се реконструира част от нея и има изградено скеле. Естествено е пълно с туристи и най-вече с организирани групи с екскурзовод, който носи микрофон, за да го чуват всички членове на групата и показалка със знаменце, с която посочва обектите и посоката в която се върви да не би някой от групата да се изгуби. Имам късмет -натъквам се на руска група и решавам да повървя по техния маршрут, за да разгледам повече неща в центъра на Виена. Първо влизаме в катедралата. Точно започва празнична меса и има много хора, които влизат и сядат на пейките, за да слушат проповедта, която звучи навсякъде от мощни тонколони. Отвътре “Свети Стефан” е величествен, с много красив амвон, скулптори и картини, които малко трудно ще нарека икони, защото са много различни от иконите в България. В катедралата, в нейните катакомби, се пазят и вътрешностите на представителите на династията на Хабсбургите. От екскурзоводката научавам, че катедралата датира от 12 век, първоначално е построена като енорийска църква, която през 14 век е реконструирана от романски в готически стил. Най-забележителна е Южната кула, която е висока 136 метра и от която се вижда цяла Виена - но в момента за съжаление се реконструира и няма как да се насладя на панорамната гледка. Отстрани на катедралата са разположени т.нар. фиакри – още един от символите на Виена, които всъщност са файтони, с които туристите могат да направят обиколка сред забележителностите на австрийската столица.
    След катедралата руската група потегля по улица Грабен - една от най-известните виенски улици, по която се намират магазини на най-известните световни марки и кафенета. Улица Грабен ми напомня за нашата улица Витоша. Там спираме пред Чумната колона - това е паметника издигнат в спомен на децата, починали от чумната епидемия през 1697 година - паметника е позлатен и красив макар и издигнат по-тъжен повод.
    Зад Чумната колона се намира най-старата църква във Виена – Свети Петър, построена през 4 век на мястото на стари римски казарми. Църквата е многократно преустроявана и днес в нея се изнасят ортодоксални концерти.
    От там групата се отправя към императорския дворец Хофбург – официалната резиденция на австро-унгарския император преди Първата световна война. До двореца се намира и бялата църква Свети Архангел Михаил, в която е свирил Моцарт.
    Дворецът Хофбург е огромен - има музейна част, библиотека, в него се помещава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и седалището на австрийския президент. Руската група, в това число и аз, разглеждаме музея на императрица Елизабет (входът е 10 евро)- съпруга на австрийския император Франц Йосиф и известна още от детството си в Бавария като Сиси. Изумена съм от огромното количество стъклени чаши, порцеланови и сребърни чинии и посуда. Направо си представих императорската трапеза в пълния и блясък. Каква красота, какъв лукс и изящество. На втория етаж са изложени и дрехите и личните принадлежности на императрицата. От музея научавам, че императрица Сиси е била много интересна личност – превърнала се е в любимка на народа - нещо като лейди Даяна. Омъжва се едва 16-годишна за 23-годишния си втори братовчед, естествено в уреден брак по политически причини- да се скрепят здраво отношенията между Бавария и Австрия. Историците твърдят, че Франц Йосиф много е обичал съпругата си, но тя не е била щастлива с него и е страдала поради лошите си отношения със свекърва си – София и заради сполетелите я трагедии – от трите и деца две умират – двегодишната и дъщеря София издъхва в ръцете на майка си, а по-късно умира и синът и Рудолф, който се самоубива. След смъртта на сина си императрица Сиси носи до края на живота си черни дрехи. За да преодолее мъката си императрицата непрекъснато пътува и така до един фатален ден, когато италианския анархист Луиджи Лукени пробожда смъртоносно императрицата и тя умира на 60 годишна възраст. В двореца Хофбург или по-точно пред него се намира Площадът на героите с два бронзови конника. Руската група се отправя да обядва докато аз решавам да използвам слънчевия ден за още впечатления. За тях ще ви разкажа във втората част на моя пътепис...

Добави във Facebook   


Чумната колонаЧумната колонаЦърквата Свети ПетърЦърквата Свети Петър
Бялата църква Св. Архангел МихаилБялата църква Св. Архангел МихаилЗамъка ШонбрунЗамъка Шонбрун
Фиакрите пред Свети СтефанФиакрите пред Свети СтефанУлица ГрабенУлица Грабен
Кварталната БилаКварталната БилаТипична кооперация в кварталите на ВиенаТипична кооперация в кварталите на Виена
Величествения ХофбургВеличествения Хофбург

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Margaritka
Margaritka
2009-11-19 10:36:34
  Мда, Тани, Виена е така аристократична! Благодаря, че ми припомни тези места и тези усмихнати хора, които са на улицата сякаш за да те приветстват! Слънчеви хора. Гласувам с шест!
  И ти препоръчвам - другия път да се качиш на Виенското колело и ТВ кулата, където има сладкарница на 150 м. височина, която се върти. С истинско виенско кафе и сахер! Сигурно покрай Коледа е красиво... Ами пожелавам ти да идеш пак, Esky сигурно летят и дотам. А нали това е наградата. Късмет! И да се порадваме днес на май през ноември ук.

tany666
2009-11-19 16:34:16
  Благодаря ти Маргаритка за добрите думи! Виена наистина е прекрасен град - уреден и красив. Опитах техния сахер в сладкарницата на замъка Белведере - наистина още помня невероятния му вкус... Мечтая наистина да отида там през май месец... Всички казват, че Виена е най-красива тогава когато всичко е цъфнало и има много зеленина. Хубаво е да си припомняме интересните места, които сме посетили и хубавите спомени да ни топлят в студени, мрачни и трудни дни.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Австрия ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Австрия
Цени на билети до Австрия
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Австрия | Международни екскурзии | Моето вълнуващо пътешествие до Виена - първа част
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com