dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Австрия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Моето вълнуващо пътешествие до Виена - втора част
  Публикуван от tany666 на 18 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 5117 пъти, рейтинг: 2.54

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    И така моите приключения из Виена продължават. От двореца Хофбург се отправям към площад Мария Терезия, където се намират двата музея – близнаци - Музея на история на изкуството и Природо-научния музей.
    Тъй като двете сгради са доста големи решавам, че имам време да разгледам само единия музей и избирам инстинктивно първия. Музеят се оказва невероятен ( входът е отново 10 евро) - в луксозните стаи са разположени шедьоври на изкуството – творби събирани от династията на Хабсбургите в продължение на десетилетия – тук са картини на Рафаел, Тициан, Рембранд, Веронезе, Караваджо, Ван Дайк, Рубенс, Веласкес, Албрехт Дюрер.....Освен картините и скулпторите има и стаи посветени на египетската история - за първи път виждам саркофази и мумии на египетски владетели. В музея прекарвам неусетно около 3 часа, и излизам заредена с положителни емоции. След музея минавам през площада и отивам към Ратхауз (Кметството), Квартала на музеите и Бургтеатъра (Императорския театър). В квартала на музеите, който навремето е бил царски конюшни през 90-те години на 20 век, се намират Музея на съвременното изкуство, Муезея Леополд, Детски музей и много други. Но аз нямам вече сили за музеи и само се разхождам около тях. Вече е тъмно и студено и тъй като съм уморена се прибирам при моите гостоприемни приятели. Те ми препоръчват на другия ден да разгледам дворецът Белведере.
    До дворецът Белведере стигам с градското влакче до гара Зюдбанхоф. Дворецът е разположен на възвишение над града. Той бил поръчан от принц Евгени Савойски и построен от Хилдербранд през 1721 – 1722 г. Дворецът се състои от две отделни сгради - Долно Белведере разположена в подножието на хълма и Горно Белведере, която се намира на върха. Входът за двата двореца е 12.50 евро. В Горно Белведере се намира галерия с виенско изкуство от ХІХ и ХХ в., дворцов параклис, красиви зали. В Долно Белведере има бароков музей и изложби на австрийското изкуство от Средновековието, както и стаи представящи видни австрийски художници. В Долно Белведере видях и най-голямата колекция от картини на Густав Климт включително и най-известната му – Целувката, на която той сам се е изобразил със своята възлюбена Емилия Фльоге. От останалите художници представени в двореца Белведере най-силно впечатлена оставам от дръзките картини на Оскар Кокошка – друг виден австрийски художник, съвременник на Густав Климт. В Белведере внимание заслужава и невероятната градина между Горно и Долно Белведере – изключително приятно място за разходка, макар че през зимата растенията са позагубили блясъка си. Там има и ботаническа градина, която обаче за съжаление през зимата е затворена.
    От Белведере пеша се отправям към площад Свети Карл за да видя едноименната църква. Тя се оказва много красива, превърната е в музей с вход 6 евро, но си струва. Стенописите и амвона са много красиви. Има и асансьор с който може да се изкачиш близо до купола, от където ако не ти прилошава от височините, може да се изкачиш по стръмните стълби до самия връх на купола от където през малките прозорчета на църквата се вижда цяла Виена. Направо съм останала без дъх от катеренето по стълбите, а гледката съвсем ме оставя без думи. Е сега вече мога да тръгна да се прибирам, за да имам сили за нови пътешествия през следващия ден.
    И така - на другия ден се отправям с автобуса към още един дворец -Шонбрун, който вече ще разгледам на светло. В Шонбрун има няколко неща, които си струва да се разгледат -двореца, императорската колекция от каляски, къщата на пустинята, къщата на палмите и зоологическата градина. В момента има промоция -комбиниран зимен билет-срещу 23 евро могат да се разгледат и петте обекта. Естествено аз се възползвам.
    Наричат двореца Шонбрун виенския Версай. Той е бил лятна резиденция на личности като Мария Терезия и Наполеон. Построен е за Хабсбургите между 1696 г. и 1713 г. Кайзер Франц Йосиф І е роден и умира тук. В двореца от 40-те стаи може да се види неговата “канцелария”, запазена както той я е оставил през 1916 г., и която вълнуващо напомня за спартанския му начин на живот – ставал е всяка сутрин в 5 часа и е прекарвал по 16 часа в кабинета си посветен на държавните дела. Тук е и Залата с огледалата, в която е свирел шестгодишният Моцарт.
    В страни от музея се намира двореца на каляските. Императорската колекция от каляски излага великолепни образци на някогашни превозни средства – от украсени детски шейни до помпозни каляски. Оставам дълбоко впечатлена от изящната, любима каляска на императрица Сиси.
    Като любител на цветята естествено отивам и до стъклената къща на палмите, в която има разкошна колекция от Коледни звезди. Къщата на палмите е разделена на 3 части всяка от които представя различни растения и климатични зони – на входа е Средния павилион, от едната му страна е Студената Къща, а от другата - Тропическата Къща. Растенията наистина са невероятни, има и пейки на които може да поседне човек и да релаксира, съзерцавайки красивите цветя, храсти и дървета. Аз разглеждам съвсем спокойно навсякъде, защото няма други посетители с изключение на една госпожа, която се е разположила на пейка и чете книжка. Почти на излизане се сблъсквам с един мъж с огромен фотоапарат. Помолих го да ме снима сред тази феерия от цветя за спомен, че на всички снимки до момента моя милост липсва тъй като все аз снимам различните красоти на които се натъквам. Така вече и аз имам спомен и доказателство, че съм била тук на това прекрасно място.
    Срещу Къщата на палмите се намира Къщата на пустинята. Там човек попада в един друг свят - сред изобилие от кактуси, тропически растения и птици. Малко ми напомня на приключенските филми и книги от моето детство.
    От Къщата на пустинята се отправям към Зоопарка. На входа пише, че това е най-старата зоологическа градина, която през далечната 1752 година е била частна менажерия на Франц Стефан вон Лотринген (съпруг на Мария Терезия). Днес зоопарка е страхотно място за разходка на виенчани, има страшно много животни и дори и през зимата те могат да се видят макар и в павилионите им. Трудно се обикаля дори за половин ден. Няма нищо общо с нашата зоологическа градина – тук е създадено максимално удобство за животните и близост до естествената им среда. Не ми се иска да тръгвам, но времето препуска а аз искам да разгледам още интересни места.
    След Шонбрун се отправям към центъра на Виена, за да посетя галерията Албертина и да видя прочутата Виенска опера. В Албертина се намира много голяма колекция от графики, но това което на мен най-много ми хареса бяха творбите на Клод Моне и на Пикасо. Даже самата изложба се казваше Пикасо срещу Моне. Да се докоснеш до такива шедьоври е наистина уникално изживяване - още стоят пред очите ми прекрасните водни лилии на Моне. Направо съм зашеметена от толкова много изкуство и преживявания.
    Все пак имам сили и за операта – сградата е много красива и голяма. Виенска държавна опера (Wiener Volksoper) е проектирана от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл и е открита през 1898 година, като кралски юбилеен театър и е първоначално класически театър. Едва през 1903 година в програмата влизат оперни произведения. През 1945 г., по време на Втората световна война част от сградата бива разрушена от бомбардировки. От тях обаче няма и следа защото сградата е напълно възстановена през 1955 г. Поинтересувах се за цените на билетите – оказа се, че билети няма за месеци напред макар че най-евтините са по 100 евро.
    Е стига толкова за този път - оставам си мечтата пак да дойда и този път да се позабавлявам в Пратера, който зимата е затворен както и да отида до брега на Дунава.

Добави във Facebook   


Замъкът Шонбрун на светлоЗамъкът Шонбрун на светлоКрасивата Глориет на ШонбрунКрасивата Глориет на Шонбрун
Къщата на пустинятаКъщата на пустинятаБелведереБелведере
Къщата на палмитеКъщата на палмитеСвети КарлСвети Карл
РатхаузРатхауз

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Австрия ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Австрия
Цени на билети до Австрия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Австрия | Международни екскурзии | Моето вълнуващо пътешествие до Виена - втора част
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com