dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Австралия
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Австралия: Mungo Adventure (6 част - Дългият път към Mungo)
  Публикуван от admin на 09 Май 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 1768 пъти, рейтинг: 5.58

  

    По пътя към Hay – следващото населено място след около 170 км започвам да изпадам в странно състояние. Безкрайния плосък терен, огромното синьо небе и липсата на други коли ме вцепеняват. Хондата продължава монотонно да се плъзка с 140 напред, а аз постепенно спирам да усещам отделните части от тялото си. В същото време сетивата ми са изострени до край, концентрацията ми е пълна, и липсва умора – имам чувството, че така мога да продължа още 1000 километра.
   
    Единственото от което имам нужда е Triple J или JJJ – младежката секция на националното радио, което покрива цялата страна. По този път обаче сигнала изчезва. Изчезва сигнала на каквато и да е друга станция. Сега разбирам какво съм забравил.
    В жабката откривам само три диска които принадлежат на Пешо: The Herd, The Whitlams (австралийски групи) и ... Charles Aznavour?!? Те донякъде ме спасяват, но след няколко пъти започват да дотягат.
   
    По пътя няма коли, но често виждам скачащи кенгура, както и табели предупреждаващи за опасността.
    Подминавам Hay спирайки само да допълня резервоара. При тези разстояния горивото свършва бързо. Интересно явление: колкото повече навлизам в континента, толкова повече цената му разсте. От $1.20 в Sydney тук бензина е вече $1.50.
    Докато плащам ми се вие леко свят и осъзнавам колко много съм се схванал, но нямам желание за почивка. Няколко минути движение по равния път са достатъчни отново да се почувствам добре.
   
    Следват 140 км до Balranald.
    Дълги километри преди да го стигна виждам в далечината огромен стълб пушек разстилащ се високо в небето. Нещо там сериозно гори!
    Гледката е впечатляваща! Само се моля това да не е бензиностанцията в Balranald.
    Това което гори някъде в далечината, постепенно с моето движение се премества надясно докато остане зад мен. Отдъхвам си.
   
    The Bushfires – пожарите в Австралия са страшни (особено ако твоята къща попадне в тях), но всъщност те са начина по който гората тук се възобновява. През сухия сезон всичко изсъхва толкова много че е необходима само една искра за да пламне. В знойните летни дни винаги се намира някой психар да драсне клечката.
    В годишния цикъл на аборигенския живот (преди белите заселници) има момент в който племето се изнася и запалва гората след себе си. Не само че от там изскачат вкусни гущери и други лесни за ловуване животни, но обикновенно това става преди дъждовния период и пепелта помага на новите разстения да пораснат още по-буйни. Евкалиптите не умират от един обикновен пожар. Те са много по-устойчиви. Няколко месеца след пожара гората е по-жива и зелена. Тогава аборигените се връщат заедно с многобройни кенгура дошли заради свежите листа.
   
    Имам проблем с множеството едри мухи, пеперуди и скакалци, които от високата скорост се размазват в предното стъкло и затлачват решетката на радиатора. Страхувам се за охлаждането на двигателя. Освен това трябва да внимавам за учудващо големия брой убити животни или road kill както ги наричат тук.
    В Balranald има добре снабден информационен център където си набавям необходимите брошури за Mungo National Park. От картите става ясно че до Mungo мога да тръгна и от тук (308 км. връщане).
    Вече не ми се ходи до Mildura. Първоначалния план да атакувам пустинята от там (понеже е по-близо - 200 км) не ми се вижда толкова добър. Умората ме хваща и нямам ентусиазъм да шофирам още 160 km, а и вече е доста късно.
    Другия вариант е да преспя тук и да поема към Mungo рано сутринта. Balranald обаче не ми вдъхва доверие. Каубойско градче като Yass, но много по-занемарено и изоставено. Стари, изкривени сгради с олющена от слънцето боя, ръждясали ламаринени покриви и мотел в който имам усещането ме чака стаен злобен хотелиер излязал от роман на Виктор Юго.
    Централната улица е пуста - без магазини и без живот!
    Може би е умората, може би е невероятната тежка горещина (в 18 часа!), но това място ми лъха на самота и отчаяние. Не бих могъл да остана тук нито за миг!
    Решението е взето!
    Тръгвам към Mungo още сега, без да губя момент!
    След като вече имам определен план и цел, умората и неувереността изчезват, бензина е напълнен до горе, хладилния бокс с 10 кг лед (и разни напитки) и се обаждам в Sydney. Там всичко е наред, само има доста дълга пауза, когато споменавам между другото, че в следващите три, четири дни вероятно няма да мога да се обадя...
   
    Автор: Веско Петров
    http://stojtscho.blogspot.com

Магията на MungoМагията на MungoРеална опасност за движещите се с висока скорост в следващите 240 км.Реална опасност за движещите се с висока скорост в следващите 240 км.
Нещо там сериозно гори!Нещо там сериозно гори!Тъжно, но често стрещано явление по дългите пътища на АвстралияТъжно, но често стрещано явление по дългите пътища на Австралия

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Австралия
Цени на билети до Австралия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Австралия и Океания | Австралия | Австралия: Mungo Adventure (6 част - Дългият път към Mungo)
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com