dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 14 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Да избягяш от кризата, почти в края на лятото. . . или малко екзотика по нашенски...
  Публикуван от nikoleta68 на 07 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6305 пъти, рейтинг: 3.68

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Поредното - горещо и огнено лято,мързеливо-спокойно се беше запътило към срещата си с есента.
    Нали бяхме микроскопични частици от разтърсващата ни мощна световна финансова криза,като че изразът „почивка на море” се беше превърнал в табу за разговорите ни,и всеки от нас – само мислено се пренасяше нейде по знойните слънчеви плажове.
    Не,че семейната ни история не познаваше и по-добри времена,но от само себе си ли – и аз незнам как,напоследък бяхме ограничили желанието за движение и опознаване на света до еднодневни и кратки уикенд-пътешествия,които ни се струваха хем по-забавни,хем лежерно-неангажирани с всевъзможни резервации,нощувки и хотели.
    Вероятно,тъй щяхме да продължим и да я караме,ако спонтанното желание да захвърлим обичайните задължения и да поемем на изток – към морето,не ни накара да разгънем (..о, Боже, за кой ли път?!) картата на България и спешно да започнем издирването на най-подходящото място за нови морски приключения. Хм, е добре де – “приключения”,малко силно казано за обикновени,забележете! – автотуристи като нас,но - изживявания... нека това бъде правилната дума!
    И тъй,в онзи сублимен момент,погледите на семейния съвет – в пълен състав при вземането на такова важно и емоционално-значимо решение,започнаха трескаво да се кръстосват върху картографското изображение на черноморския ни бряг,и мълчаливо притихнал – всеки търсеше своето най-желано кътче от север на юг и от юг на север.
    Без думи,съвсем като по телепатия (както се пееше някога в популярна българска песен),само след минути,за всеобща радост - еднозначно, вече знаем къде искаме да бъдем! Спретваме набързо най-нужното за приятна почивка,захвърляме тягостните мисли от ежедневието,грабваме най- слънчевите усмивки,и с куфари,пълни с багаж (е, няма как! ...) и много пъстроцветно настроение,поемаме към вярната посока,сякаш придърпани от непреодолима притегателна сила.
    Знам,знам че вече ще се запитате – еее...,кое е това така желано и привлекателно място?! Но,още малко търпение и ...сами ще се досетите – сигурна съм!
    В посока север-изток,след часове на път,в които градусът на приятното предчувствие се покачваше заедно с приближаването, пътят – като гъвкавото тяло на влечуго,все по-често започваше да се извива покрай необятната морска шир. В близост, от двете му страни,спретнати къщи и вили се кипреха зад огромни смокинови дървета,цветни градинки и отрупани с натежали от кехлибарени гроздове асми. Високи бели скали бяха обгърнали като в каменна прегръдка брега и го превръщаха в най-романтичното и чаровно кътче от северното ни море.
    Лазурно-синята морска повърхност, лъскава като сатен, ту се криеше загадъчно от погледите ни,ту ослепително блесваше,окъпана в слънчевата светлина на последните августовски дни.
    „Момчил”,”Сборно място”,”Белите скали”... Крайпътни табели услужливо ни подсказваха ,че преминаваме през вилните зони на градчето,към което така безрезервно се бяхме запътили.Еееех,да си имахме и ние една виличка тука... пък макар и скромна,съвсем нескромно се размечтава всеки от нас... на глас!
    И ето го! ... Най-после!
    Белият град на Черното ни море, е пред нас!
    Досетихте се,вече, нали?!... Ами,да... Балчик е нашето място!
    След двегодишна – не нарочна раздяла с него,пак сме тук,а малкото морско градче – живописно разположено край тих спокоен залив,слънчево и усмихнато ни посреща за „Добре дошли!” с огромен надпис, кацнал на високо – досущ по холивудски.
    Е... Балчик не е Холивуд, но е достатъчно красив, вълнуващ и харизматичен,за да ни накара да бъдем точно сега,точно в този момент – тук!
    Сред многобройните предложения за настаняване,оказва се – дори само след един телефонен разговор, сме избрали семеен хотел точно в центъра на Балчик,в сграда – архитектурен паметник,по думите на собственичката му. Това, допълнително, като че ли подсилва усещането ни за лятна морска магия, а ние - щастливи, току що захвърлили багажа си, тръгваме да преоткрием спомените си от тук.
    Симпатични малки плажове - само на ръка разстояние, горещо канеха най-страстните събирачи на тен да не отказват парещите ласки на все още силното августовско слънце. Кокетни заведения от крайбрежната алея, с маси - подредени на платформи, буквално върху водата, лениво и примирено очакваха часовете на залеза, когато на влюбени двойки или шумни компании щедро щяха да предлагат възможности за приятно изкарване на вечерта. Новоизграденото яхтено пристанище в морския курорт (за колекционерите на факти – трето по големина у нас), превърнало се в уютен дом за безброй, елегантни като бели лебеди, морски съдове, развихряше фантазията на всеки любител на пътешествията, и прибавяше необикновен чар към лицето на града.
    Кресливите врясъци на чайки и гларуси се смесваха с обичайното за лятото разноезично жужене на тълпата от туристи,а ние доволни от внезапния си и категоричен избор,бързахме да се слеем с нея.Симпатично накацали по стръмните скатове, балчишките къщи – като мъдри свидетели на времето, сякаш кътаха по таваните си прашни пожълтели странички за минали случки и истории.
    Някъде, далеч по брега – почти като пустинен мираж, скрито зад воала на жежката мараня, се белееше минарето на лятната вила в Двореца на кралица Мария Румънска.
    Имала е вкус тази жена,мисля си,докато се взирам в далечината, в опит да очертая с поглед онова късче крайбрежно спокойствие,което тя с пълно право нарекла “Тихото гнездо”. Кой знае... Дали пък, точно споменът за нейното присъствие тук не е спечелил на Балчик славата на „град на влюбените”...
    Даааа... продължавам докрай мислите си на глас - покрай обичайните занимания за една лятна почивка,и този път няма да пропуснем да докоснем и преживеем това магическо кътче-Двореца,щедро даряващо посетителите си със своето необикновено очарование,тайнствени легенди за загадъчни семейни истории и събития от живота на румънския кралски двор, с богатството от уникални растителни видове, съчетани с отличната поддръжка и грижа за тях.
    Приятното задоволство и предчувствието за щастливи дни, изпълнени с незабравими морски емоции,неусетно ни бе завладяло докрай и ни даваше малката, но достатъчно опияняваща доза усет за неповторимост на мига!
    Точно така... нашето неповторимо място беше Балчик. А може би... Балчик – място за неповторими преживявания... Знам ли... както искате го приемете, но днес – споменът за него продължава омайно да ме връща все там – край високите белокаменни скали на най-белия град по Черноморието ни,пренася ме през лабиринта от тихи и стръмни улички с надвиснали по дуварите дъхави смокинови дървета, завърта ме по спиралата от тайни и мистерии, с които е обвит, и ме кара да мечтая... Да!Да мечтая... за поредното неочаквано завръщане... все там...

Добави във Facebook   


Поглед към "Тихото гнездо"Поглед към "Тихото гнездо"Балчик,крайбрежно...Балчик,крайбрежно...
Балчик - колоритно и живописно!Балчик - колоритно и живописно!ДворецаДвореца

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
polito
2009-11-09 09:35:25
  Този пътепис прочетох преди малко в друг конкурс - на сайта на poblizo.com. Напишете нещо ново де.

nikoleta68
2009-11-09 09:57:48
  ..polito, какъв ти е проблемът на теб... Да се разхождаш по профилите на хората и да плюеш - типично по нашенски... Нищо ново под слънцето... И вместо да правиш това и да даваш глупавите си съвети, които между другото никой не ти е искал - я, се пробвай пак... но с нещо по-полезно - опитай това, което ме съветваш да го изпълниш сам/а... Иначе е много смешно и елементарно поведението ти!

nikoleta68
2009-11-09 10:02:20
  И още нещо - предупреждавам, че не съм тук за двата билета до избрана дестинация... Далеч съм от мисълта, че ги заслужавам! Пък и това вече ми се е случвало, дори - без да се възползвам от предоставения ми шанс. Така, че замисли се малко - необходимо ли е да загубиш човешкия си образ заради едната награда и едното първо място... на всяка цена...

nikoleta68
2009-11-09 10:07:32
  А такива, като теб - polito, най ги обичам - нищо свястно не предлагат на аудиторията, но критикуват ли, критикуват... То поне да беше критика като хората... пък то нищо - обичайната злоба... И всичко това се случва традиционно, когато okolosveta.com обяви конкурс с награди...
  Боже, боже... колко мъка има по тоя свят, боже!
  (.. и още едно пояснение от мен - за пръв път, във виртуалното пространство, си позволявам да се обърна към някой на "ти". За причината, предполагам, ще се досети всеки нормален потребител на okolosveta.com - от няколко дни, всички тук, сме свидетели на безцеремонното поведение на цитирания по-горе потребител)

polito
2009-11-09 13:39:36
  Уважаема Николета, коментарите са именно затова за да може всеки който чете материалите да коментира. За разлика от Вас аз не съм си позволила да Ви обиждам, а просто смятам, че не е честно и морално с един и същ материал да се участва в няколко конкурса едновременно. Случайно бях чела точно преди малко Вашия пътепис в другия сайт и затова го споделих като коментар, което е мое право. А Вас явно Ви блазнят именно наградите, след като участвате така ревностно в няколко конкурса където се предоставят награди. Поне се дръжте достойно и вместо да ме обиждате, напишете нов пътепис и го публикувайте тук. С удоволствие ще го прочетем.

nikoleta68
2009-11-09 15:03:07
  В случая, кое е честно... и кое морално, всъщност не го определяте Вие, polito! Защото - в условията на конкурса тук, не присъства изискването материалът, предложен за участие да не е публикуван до момента. Докато,в изискванията на цитирания от Вас сайт, съществува точно такава точка - материалът да се публикува за пръв път! Смятам, че съм достатъчно коректна и към okolosveta.com и към poblizo, така че не се опитвайте да ми вменявате някаква измислена вина, съществуваща в рамките на собственото Ви въображение. Мисля, че посочвайки по-горе факта за НЕ възползване от присъдена при други обстоятелства награда, доказват, че не съм тук за разпределянето на наградния фонд... и ако това ще направи съня Ви по-спокоен - на мига, мога да анулирам участието си в конкурса, и да си пусна материала просто така. Ноооо... това, ще Ви спре ли да спамите под материалите на останалите потребители... защото повярвайте ми - Вашите изказвания не са коментари в стил градивна критика, а чиста проба заяждане...
  И щом, толкова Ви се четат разнообразни текстове - ами погрижете се за това, де - и аз с удоволствие бих прочела нещичко от Вас. Сигурно, имате какво да поразкажете... Инак, някак ми стават странни подскоците Ви от един туристически сайт в друг - нали, не Ви е професия това...

listani
2009-11-09 16:00:08
  Моля, прекратете този спор. Николета, няма нищо лошо когато се изказват мнения, пък било то и критични.Вие защо точно се засягате? А към Полито, аз дори Ви се радвам защото сте прочели повечето пътеписи, аз например се отегчих от някои много дълги, въпреки че съм заредена с голямо професионално търпение.

Georgi.Manev
2009-11-11 11:26:37
  Прочетох написаното от Вас Николета... Харесвам много Балчик - там ходя от 5 години всеки юни на почивка. Нещо му липсва обаче на вашия разказ, не ми хареса особено. Дано не ме наплюете и мен за коментара ми. Най-не ми хареса как се отнасяте към коментарите на читателите. Мисля, че трябва да ги уважавате повече - все пак те са вашата публика и имат право на мнение.

wave
wave
2009-11-11 12:02:11
  Смятам, че коментарът на Николета е провокиран, не точно от сегашния на Поли по този пътепис, а от редица други, както и от това, че те напомнят много на такива в предишни конкурси.
  Ако се разгледа историята на предишни конкурси, се вижда, че те неизменно са опорочени, от завистливи коментари, а не просто споделено различно мнение.
  В крайна сметка, разбирам реакцията на Николета да негодува, след като е автор на поне 10 пътеписа тук и е критикувана от някой, който не си е направил труда дори за един.
  Поли, отново те призовавам, ако искаш разнообразие, очакваме твоите разкази!

hektor
2009-11-11 12:03:32
  Но тук ние оценяваме и изказваме впечатления за пътеписите, а не за мястото, което е описано. Не че ни е забранено да си говорим и споделяме и за самото място. Но пътеписът е нещо друго и не на всеки му се отдава да го може. Балчик е прекрасният бял град, но не и пътеписът, поместен тук.


Общо 18 коментара в 2 страници:
 1  2  следваща »
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екскурзии в България | Да избягяш от кризата, почти в края на лятото. . . или малко екзотика по нашенски...
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com