dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 12 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  На една ръка разстояние
  Публикуван от w3003 на 16 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 5825 пъти, рейтинг: 2.59

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Отдавна си мечтая за това. Кайро, Доминикана, Сейшелите, Рио де Жанейро, Халкидики, Куба, Барбадос, Хаваи… мога да ги изброявам до безкрай. Но засега ги оставям за красивите си мечи. Днес се отправям към една наистина забележителна дестинация…
    Лято е. Средата на август. Жарко обедно слънце нажежава въздухът в колата. „Как твоите картини меняват се омайно!” е казал Вазов. И те наистина омайват. Чудната тракийска долина ограбва дъха. А очите ми вече са препълнени. Но трябва да попият още, защото ги чакат още красоти. Стара Загора, Пловдив и ето, че вече наближаваме.
    Теренът става все по-планински. Привечер е и слънцето нежно топли гигантските върхове, които се разкриват пред погледа ми. Тъмнозелени губери покриват исполините почти до скалистите им върхове, които пък се белеят и блестят, отразявайки залеза. Почти стигнахме до мястото за почивка. Него ще си запазя в тайна, понеже всяка част от подножието на величествената Рила би ви дарила с приказната гледка на предстоящата нощ.
    И противно на съвършенството на природата около нас се настаняваме чисто по нашенски - с всички недоразумения, проблеми и несъвършенства, които един управител на хотел (достъпен за онази по-голяма част от българите, които не разполагат с много) може да ни предостави. Е, усмивката му поне се опитва да замаже галимацията. И успява, та нали сме тук да си починем от прашното ежедневие. Не се оставяме малките проблеми да ни развалят настроението.
    След импровизираната вечеря (поради късния час, в който пристигаме), която засища вълчия ни глад, се излягаме на поляната отпред и затаяваме дъх. Луната е тънък захарен сърп, готов да се прекърши ако го побутнеш. А звездите са… Няма как да не сте виждали такива звезди. Освен ако не сте лежали в топла лятна нощ високо в планината. Тук сякаш са повече. Сякаш са по-близо. А тишината ги кара да се усмихват. Знаете как мъждукат, нали? Все едно съм на откъснат от земята къс, реещ се в небето. Те наистина са повече и по-големи…
    Сутринта ни посреща с хладен свеж планински въздух, заскрежаващ дробовете. Е, малко ми, липсва лепкавият автомобилен дим, който се пъха в ноздрите и не ще да излезе от там, но ще го преживея. Тук съм само за няколко дни. Очаква ни поход в планината. Но преди да изкача Мусала мисля да ви запозная с едно по-цветно местенце.
    Белмекен. Пътувахме доста. Е, не чак колкото за да стигнем от морето до Рила, но… И ето, че се показва зад баира. Леле какви цветове! Каква кристално гладка вода. И как отразява всичко около себе си. Слизаме на отсрещния бряг. Нещо пробягва пред погледа ми. И още едно.. едно и отляво… Няколко малки лалугерчета се изпоизкриха по дупките си. Каква невиждана хармония. И по стената какво да видиш… „летни скиори”. Без ски, а с някакви приспособления за скиорстване по планинските пътища. Водата и тях отразяваше. И облачетата накацали в язовира, а слънцето направо се е търколило вътре. Красива си Българийо и непредсказуема!
    На втория ден от нашето летуване спряхме колата на Боровец. В тази точка от подножието на Мусала чувствата са смесени. Не виждаш връх, а гора. Отъпкани, кални горски пътища, по които трополят от далеч разни прашни и огромни работни автомобили. Преди малко си оставил лъскавите хотели и хижи на курорта, а сега вече газиш в мръсотията на… гората. „Хубава си моя горо! Миришеш на…”. По пътя за нагоре ми става все по-тягостно и по-непоносимо ужасно. Дали да не се върна и да чакам в колата?
    „Дори не си го и помисляй!” – скастря ме един от спътниците ми, който вече е имал честта да стигне до „горе”.
    Щом си казал, ще вървя. И все пак чувала съм, че други върхове са по красиви. Вземи една Мальовица, един Вихрен… Но пък като се показа края на гората и поразмислих. Няма да се връщам в колата. Ще остана на някоя полянка, на слънце.
    Старшия ме изгледа пак лошо. Хубаво де, ще дойда с вас до горе. Само не хвърляй мълнии с тоя поглед, че сме на високо. Знаеш ли какво може да се случи.
    Часовете си минаваха. Трябваше да избирам за кое да отделя повече енергия, да ходя или да дишам. И двете ми беше невъзможно да ги съчетая. И ето я хижата. Ура! Почивкааааааа!
    Сядаш на поляната до езерото… леле каква бистра планинска вода… вадиш сандвича, който вече се е спарил в раницата ти, която пък такъв отпечатък е оставила на гърба ти, че две седмици плаж няма да го оправят. В планината не само звездите са по-близо. И слънцето не си прави шега, щом стане въпрос за тен.
    Тихо е. Идилия. Надолу са останали клековите „плантации”, а нагоре…
    Това ли е върха? Недоумявам аз. Разочарованието ми си беше голямо. Очаквах нещо къде, къде…
    Групата се нахрани и пак тръгваме. Аз не може ли да остана тук? Ще ме вземете на връщане.Е няма що упорити хора. Примамиха ме с някакви боровинки от другата страна на езерцето. И от там ме повлякоха към върха. Вече дори не гледах накъде вървим. Само да стигнем веднъж и да се връщаме. А после, другата почивка ще я планирам на Хаваите. Пък и до Кайро мога да ида. Пирамидите поне можеш да ги гледаш от долу. Не е нужно да ги качваш…
    Хубаво де, идвам. Стига сте мрънкали. Оставало още малко. Ама и аз вървя като кон с капаци. Преди да се усетя ние сме на някакви метри от крайната цел. Оглеждам се, а наоколо посинели още езерца. И ето я последната отсечка. Някаква чакълеста и остра. Има даже къде да се хванеш, да не би случайно да те олюлее вълнението.
    Пристигнахме! Ако в подножието чувствата ми бяха смесени, сега никакви ги нямаше. Разни постройки, ръждясали железа, строителен материал. И това ли е връх? Айде снимайте ме и мен до „Връх Мусала н.в. 2925,40 м”. Че да се хваля на внуците. Е не разбирам какво толкова се вълнуват всички тук. Не са качили Еверест, просто Мусала…
    И изведнъж в суматохата започвам да усещам как леко дишам. Някак спирам да чувам хората около мен. Пирамиди? Плажове? Екзотика? Каква по-голяма екзотика от това да погледнеш от Дунав до Бяло море. Да обгърнеш с поглед наведнъж това, което и със сто пъти не можеш да обходиш. Виждаш градове, села, реки, планини… А на цветовете, и дъгата ще им завиди. Има от всичко и по много. Думите спират да ти служат. Мислите не възприемат. Работят само сетивата. Помирисваш, виждаш и ти се пълни душата.
    Догодина сигурно ще кача връх Вихрен. Може върха да е по-красив, по-труден, следователно по-сладък за изкачване. Но тази глътка въздух на новородено, която поех тук, няма да ме остави да открия по-красиво и екзотично кътче от България.
   
    П.П.
    И ако сте качили върха, не си мислете, че това е било всичко, очаква ви път на обратно… а той повярвайте ми е по-дълъг.

Добави във Facebook   


БелмекенБелмекенСлед края на похода до върхаСлед края на похода до върха
ЛалугерЛалугер

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Планински туризъм | На една ръка разстояние
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com