dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Български вулкан - екзотично, нали
  Публикуван от listani на 21 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 6279 пъти, рейтинг: 3.18

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Звучи ви, сигурно странно, но и нашите земи имат вулкани, пък макар и вече не действащи. За най-младия /в геоложко отношение/ и моята среща с него, ще ви разкажа.
    Знаех за съществуването му, бях чела в учебниците по география, виждала съм и снимки. Винаги съм се чудила защо точно Кожух са го нарекли, но мисля, че едва когато го видях, разбрах това.За мен мястото около него е наистина екзотично, аз мисля, че се среща и българска екзотика.
    Попаднах тук неслучайно, включих местността Рупите в екскурзията до Северна Гърция, на практика при влизане в България исках да разгледаме и няколко български красоти. Няма да правя сравнение с видяното дотук, впечатленията ми бяха много и различни, но признавам, че мястото ме омагьоса.
    След Кулата влизаме в Санданско- Петричкото поле- най- топлото в земите ни. Отклоняваме се от главния път и ето ни пред нещо различно.Наближаваме Рупите- природна местност близо до река Струма и вливането в нея на Струмешница. Чували сме разкази за баба Ванга, живяла тук, но какво точно я е привличало, не знаем.
    Сред равната плодородна земя се издига тривърхо възвишение, в което има нещо странно - средна, по-висока и стръмна част /но едва 281 метра/ - това точно са останките от вулкана Кожух. Признавам, когато става въпрос за вулкан, всеки си представя огромен огнедишащ кратер, течаща лава, мирис на сяра... Тук няма такива неща, има една странна скала, част от стария, но млад за нашите земи вулкан. Той не е действал в последните 1милион години, но напомня за себе си с горещите води, които извират наоколо и на места изпускат гореща пара от камъните във вулканския кратер. Попадайки тук ние се озовахме в центъра на някогашния вулкан, разрушен от времето и природните сили. Останала е скална стена, част от древния котел-калдера, тя прилича на закачен кожух.В средата на някогашния кратер е църквата „Света Петка Българска”, строена от Пророчицата Ванга, тук е и гробът и, мистично място.Влизаме в храма, запалваме свещица, но въздухът навън ни влече и скоро сме отново в подножието на Кожух. Доближаваме до скални късове, от които излиза пара, блика гореща/75 градуса/ вода, образуваща езера .Казват ни, че който издържи на горещината и си вземе камъче от дъното, ще бъде щастлив. Направихме го, събрахме си дребни частици от стария- млад вулкан.” Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.” Думите са на Пророчицата, а според нея вулканското изригване е унищожило хора и селище. Ако сте се объркали, ще ви предложа и научно обяснение.
    Геолозите обаче се изразяват малко по-сухо - това е най-младият вулкан по нашите земи, от милион години бездейства, има плиоценска възраст. Мястото му не е случайно, част е от Струмския грабен- разлом.По периферията на вулканския конус има следи от паразитен вулкан, а във вътрешността на Кожуха- находище на арагонит /калцит/.Във вулканските скали по склона има натрошени останки от ерупция /изригване/, вулкански бомби и дребни лапили /застинали капки лава/. Може би те знаят много тайни за вулкана и природата в далечни времена. Но ние ги видяхме сега, интересувахме се как съвременниците ни използват богатството на водите, минералните богатства, а и природата тук. Имаме отговор- част от горещите минерални води се използват за лечение, в тях се експериментира отглеждане на микроводорасли, вода отива и до Петрич.Мястото е обявено за природна забележителност, един от 100 национални туристически обекти.
    Посещават го поклонници, търсещи духовна връзка с Пророчицата Ванга, страдащи и вярващи в магическото място, случайни странници, попаднали в плен на природата. А какви сме ние- може би обикновени туристи, търсещи емоция, тръгнали по света, но незабравили, че и в България има екзотични и непознати кътчета. Такива за нас бяха Рупите и Кожух, но вече са ни познати и близки, малко магични и зареждащи с енергия.

Добави във Facebook   


РупитеРупитеВъзвишението КожухВъзвишението Кожух
Склоновете на вулканаСклоновете на вулканаГорещото езероГорещото езеро
Новата църкваНовата църкваКъщата на ВангаКъщата на Ванга
Последен поглед към някогашния кратерПоследен поглед към някогашния кратерПрилича на вулкан, нали?Прилича на вулкан, нали?
Входа на църкватаВхода на църквата

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
hektor
2009-11-21 22:22:45
  Благодаря ти за този пътепис. Имах нужда да знам, че и в България има интересни и екзотични места.

lenuza
2009-12-06 14:18:34
  Благодаря на автора за този пътепис. Интересно ми беше да узная, че и в българските земи има вулкан. Струва си човек да го посети!

listani
2009-12-10 19:43:15
  Радвам се на читателите си, още повече ,че става реч за нещо наше, родно. Да, то е далеч от световни туристически дестинации, но познаваме ли го?

damatasi
2009-12-30 14:39:52
  Чудесно описание за застиналия ни вулкан! Аз също съм посещавала това място, то наистина е вълшебно и интересно за тези, които не са го посетили.
  Продължавай с пътеписите! Късмет!

rosica_todorova
2010-01-03 20:38:03
  Наистина браво! Мястото е страхотно...!

deqn_6104
2010-01-04 08:52:51
  Страхотен пътепис! Браво...

listani
2010-01-04 16:45:33
  Благодаря ви приятели на пътешествията и разказите за тях. Скоро тръгвам за Бран - замъка на Дракула и ще събирам нови впечатления.

Imag1n3
2010-01-04 19:52:47
  Наистина много интересен пътепис!

Spiridonov
2010-01-04 20:20:33
  Страхотни снимки. И пътеписът е страхотен

daka_cc
2010-01-04 20:41:14
  всичко това е страхотно и аз съм ходил на това място и съветвам всички да отидете когато имате възможност!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екскурзии в България | Български вулкан - екзотично, нали
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com