dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Крушунските водопади - една вълшебна приказка
  Публикуван от Mihaela_9304 на 30 Декември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 7942 пъти, рейтинг: 4.71

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    В забързаното ежедневие, което за мен е начин на живот, все не ми остава време да се докосна до природата, която е извор на съществуване и наше естественно начало. Когато изведнъж почувстваш непреодолима потребност да се докоснеш до нея, да потънеш в божествената тишина и успокоение, да почерпиш от нейната сила и съвършенство, ти зарязваш всичко и тръгваш по своя копнеж. Точно такова чувство внезапно се появи в мен. То ме подтикна да разгледам красивите кътчета на България и да почувствам вътрешна лекота.
    Казах си: “Защо е необходимо да да отида на другия край на България като тук на няколко километра, а дори и в моя роден град има невиждани красоти”. Красоти, които са достойни за описание и поклон.Приех с усмивка идеята да обогатя интелектуалното си ниво и да опозная невиждани от мен кътчета.Реших да направя моето пътуване и съвсем категорично поех по изготвения маршрут.
    Не веднъж бях чувала за красотата на Крушунските водопади, но представата ми за тях не беше достатъчна.Трябваше да ги видя. Реших и не сгреших, защото това впечатление ме обогати завинаги. Пътувах с автобус и пред мен се сменяха невиждани красоти, които сякаш бяха поръсени с вълшебен прашец. Още с настаняването ми почувствах феерията на харизматичното вълшебство вплело в себе си истинска магия. Изпитвах неописуемо вълнение и тръпнех в очакване да зърна, така чаканите водопади. Напрежение, умора, дребни житейски терзания-всичко се изпари. Реалността остана някъде далече, за да отстъпи място на една наистина вълшебна приказка.Изведнъж сякаш полетях и се извизих някъде на високо.Аз не стъпвах-аз летях!!
    Някакво чудно спокойствие и живителна ведрина лъхат от това място.Красотата опойва сетивата и усещаш вечната хармония на всемира, нейният пулс, който бие в синхрон с твоя. Трудно е да се опише! Трудно е да облечеш възхищението в дума и израз! Трудно е да поставиш чудесата на природата в словесна рамка! Но ще се постарая да го обрисувам..
    Северното подножие на Стара планина е сгушило в своята зелена прегръдка едно неповторимо кътче, което докосва сърцето на всеки посетител.Пенливите къдри на причудливи по форма водопади, омагьосват и нашепват тази приказка за магията на природата, и планината, и водата.
    . На 34 км. североизточно от Ловеч и на 8 км. южно от Летница се намира село Крушуна. "Маарата" е след селото и е на северния край на Деветашкото плато. Най-голямата в страната варовикова водна каскада. Тя е осеяна с много прагове, тераси и малки басейнчета. Главният водопад се спуска от височина 20 м. Разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада. Въздухът до водопада е влажен и наситен с водни капки.. Крушунският водопад е известен със своята живописност. Той е образуван от множество карстови тераси. Има пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. В района има още два по-малки водопада, и единият от тях се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери - Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера. Като географска забележителност включва в себе си огромен бигоров скален масив и разнообразна растителност. Речната вода образува феноменален карстов водопад с височина 15 метра.
    Изправяйки се пред величието на Крушунските водопади, в теб се оформят чувства и вълнения и сякаш мечтите ти и живота ти се плъзгат по кръстосаните движения на водата и сливането и с различните по вид камъни. В пъстроцвета на водата, в самочувствието на всяка една капка се забелязва някакъв особен блясък. Този блясък създава в теб иллюзия, че хиляди малки феи с трепкащи крила и вълшебни пръчици, докосват водата и тя блика с още по-голяма сила и мощ. Малки кристалчета докосват всяко едно сетиво на човешкото тяло и то започва да се слива с новото, различно измерение, в което е пренесен всеки един посетител.Всеки път, когато затвориш очи и вдишаш от перфектната атмосфера, дъхът ти сякаш замира. Има неща, които природата ни е дала и ни напомня за тях всеки път щом попаднем в такива ситуации. Обичам живота си и осъзнавам, че ние и природата сме неразривно свързани!!! Каква красота, каква еуфория се завихрят покрай красивите български кътчета!
    В книгата на моя живот има една страница, на която е записано събитие отвело моето скромно съществуване в невиждани светове. Записвах всички впечатления с химикалката на сърцето ми и не оставих бели листа в тетрадката на съзнанието ми. Това беше моят ден! Моят миг! Почувствах се жива, изпълнена с нови сили и стремеж за постигане на нови цели. Не съм и подозирала, че природата може да предаде толкова положителна енергия на нас-простосмъртните! Не искам да звучи клиширано, но аз наистина се пренесох в друг свят и присъствах на една истински вълшебна приказка с главни гирои ВОДАТА и СКАЛИТЕ! Не случайно някои определят България като земя, целуната от Бога! Сигурна съм, че тя е богато усеяна с неповторими по своята красота кътчета, но единственото място, на което може да се почувстваш като прероден е Крушунският водопад и неговото величие! Водата е магия, магията е сън, а сънят, от който не искам да се събудя е сънят на вълшебството, сънят на земния рай-КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ!!!!! В главата ми изпъква поезия, музика и лирична обстановка. Бих повторила моето пътешествие и гордо бих го нарекла ЕКЗОТИЧНО КЪТЧЕ. ТРЯБВА ДА ценим България, нейният климат и прекрасната и природа! Поклон пред сътворението на Бог и величавите райски кътчета на нашата родина!

Добави във Facebook   


Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
Margaritka
Margaritka
2010-01-02 10:24:59
  Красиво е наистина... малко претъпкано, но много красиво. Най-хубаво е когато не знаеш какво да очакваш, както беше при ен. Радвам се, че някой е посветил пътепис на това магично място. успех!!!

Mihaela_9304
2010-01-02 15:10:59
  Искрено Ви благодаря!! Наистина е така!! Невероятно кътче е и си заслужава да се види!!!

hektor
2010-01-02 17:58:47
  Михаела, вярвам, че мястото е божествено и много красиво. Но, повярвай ми, твоите чувства и размишления ми идват в повече.

teo2406
2010-01-03 17:22:03
  hektor или който там се крие зад този nickname - е как за теб не се намери добър материал?! Въпросът ми - то е ясно, е риторичен. За това не се напрягай да ми отговаряш - просто продължавай да подкрепяш себе си!!!

Mihaela_9304
2010-01-03 18:37:19
  Ами hektor честно да ти кажа все ми е тая какво мислиш и знам, че за много хора твоето мнение не е важно, а и все пак успех! Може да ти потрябва!

hektor
2010-01-03 19:37:35
  teo2406 - или който там се крие зад този nickname - мястото за коментари е за това, да се изказват мнения. А те може и да не се харесат на всички. Не разбирам в коалицията ви с Mihaela_9304 защо има толкова акумулирана злоба, излишни са и пожеланията ви за успех!

teo2406
2010-01-03 19:43:56
  Добре де, на всички са ни ясни напъните на определен автор да стане непременно пръв в този конкурс. Не предполагах, че има хора, за които първото място е толкова ценно! Все пак, успех! И дано напъните са си стрували!

teo2406
2010-01-03 19:47:11
  И не подозирай коалиция с когото и да било, hektor - просто злобата ти, ражда негативната реакция на останалите потребители, тук. Хайде - и със здраве, искрено ти желая първото местенце.

Mihaela_9304
2010-01-03 20:10:12
  Аз смятам, че победата е много трудна и не е непременна! И тук няма никакви коалиции или каквото и да било! Ние описваме чувства и мисли каквото е изискването!! Мисля, че е нормално да се подкрепяме и да си желаем успех, защото всеки иска да се оцени творчеството му! Дано и Вие мислите така!

lili_ivancheva
2010-01-03 20:17:26
  Пътеписът е страхотен и е изключително емоционален! От него изпъква страхотната душевност на автора! Браво... Заслужаваш победа.


Общо 26 коментара в 3 страници:
 1  2  3  следваща »
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екотуризъм | Крушунските водопади - една вълшебна приказка
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com