dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 28 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:67
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Манастира "Свети Георги" в Хаджидимово - Светилище
  Публикуван от МАЯ на 06 Януари 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 3898 пъти, рейтинг: 2.77

  

    Красота и магия. Това са думите,с които може да се опише атмосферата в гр.Хаджидиво /намиращ с ена 15 км. от Гоце Делчев/. Божествено присъствие сякаш има в манастира.
    Градът е легнал като на тепсия... равнина отвсякъде ,а в края на едно възвишение се издига Манастира. Високо –да е близо до Бога,но не и много високо-да е близо до хората.Току на края н аград адо последните къщи трагнеш по една стръмна пътека ,която води нагоре/към Бога,към доброто/Преданието разказва ,че на На овчаря дядо Атанас Лазаров (българин) на сън му се явил един млад мъж, възседнал бял кон. Той му казал да започне разкопаването на могилката, на чието място по късно бил построен храм. Тя цялата била обрасла с разни храсталаци. Дядо Атанас не обърнал внимание на този сън и не започнал да копае. На следващата вечер сънят се повторил и това накарало стареца да го разкаже на своята баба (съпруга). Тя също не го взела на сериозно и като се понасмяла казала, че това си е негово внушение и не му разрешила да копае. На третата вечер младият мъж пак се явил и настоявал още на сутринта да започне работа. Като се разсъмнало дядо Атанас оставил овцете на бабата и се заловил за лопатата. Турците, които имали имот около тази могила, го видели и започнали да уговарят да се откаже от начинанието си. Макар да не отстъпвал, старецът видял, че не може да се разбере с тях и си отишъл. Вечерта младежът му се явил и му казал да не се бои от хората, които му пречат, защото ще бъдат заставени да отстъпят. Така окуражен дядо Атанас отново отишъл и се заловил за работа. Турчинът, чиято нива, около 5-6 декара, била разположена от южната част на могилата, излязъл с воловете си да я изоре. Като видял, че на могилата се копае, отишъл да провери каква е работата. Щом разбрал, че тук ще става “вакъф” (църква, свещено място) така се разлютил, че по най-вулгарен начин изпъдил стареца, като си послужил дори с бой. Турчинът помислил, че е победил и се върнал спокойно на нивата си. През това време воловете му били легнали да почиват. Той ги подканил да станат, но те не помръдвали. Започнал да ги бие, пак не стават. Турците, които му се притекли на помощ, се заинтересували, каква е причината такива хубави волове да не могат да се изправят на крака. Като разбрали, че е изпъдил гяурина и дори го е бил, не одобрили постъпката му. “Защото, - казвали те – шом този човек е дошъл тук да копае без никой да му плаща, тук вече има ръка Аллах (Господ)”. Накарали го да викне стареца да продължи работата си. Когато дядо Атанас се върнал, турчинът отишъл при воловете и още при първото подканяне животните се изправили, готови за работа. Слисаният турчин ги закарал в дома с, а нивата дарил на манастира. Това е първата подарена на манастира нива, която днес е негово владение (намира се под оградата, южно от църквата).
    Повече никой не се опитал да попречи на разкопаването. Дошли дори помощниците и работата потръгнала След няколко дни дядо Атанас открил икона на св. Георги, която била напълно запазена.
    Красива гледка е всичко е сега.Гледаш надолу и белите къщи сякаш са се сгушили една в друга.Малки изглеждат сградите, а ти се чувстваш защитен.Вратичката на храме е толкова ниска,че и друбун човек н еможе да взеле без дълбоко да се поклони.Красиво е всичко наоколо.А казват,че в Манастира Свети Георги ходи нощем.Не се вижда ,но стъпките му с ечуват.Силни ,отмерени стъпки като на воин.Довеждат тук болни деца,връзват ги/защото са буйни/,а на сутринта ги намират отвързани и спокойни.
    Лечебна сила и красота има в тази местност.Лете тревата е добила цвета на слънцето-жълта,прегоряла трева.Небето синьо-чак прихлупено.На манастирската чешма тече ледена вода.Чак зъбите те заболяват от нея.Излезеш и погледнеш наоколо.Недалеч от Манастира е лозето.Подредени като под конец лозя.Грозде ,което всеки момент ще се пукне от сладост.Каруци по прашните улици и хем си в град,хем с ив село.Далечно село близо до границата.Гостоприемство...Хорат подават сърдечно напуканите си от труд ръце.Гледат към небето1чакат дъжд.Гледат към огромния бял Манастир и вярват.Гледаш и ти и се чудиш защо тук,под големия орехна сянка ,ставаш по-добър.Слънцето прежижа, а ти си мислиш за зимата.Казват,че зимата тук до Манастира идва вълк.Никого не закача,зло никому не сторва.Стои и гледа към къщите.Сняг е покрило всичко.Тук малко дни в годината има сняг,но като вали натрупва много.А вълкът все стои и гледа.Така разказват хората.Едни викат,че от Гръцко идва животинката,а други-че излиза от Манастира.А монаси има в Манастира,послушници има.Все някои трябва да го е видял,ако излиза от Манастира.Всички мълчат.И отчето мълчи.Той чете Божийте книги ,а там не пише нищо за вълк...вълк,който излиза от Манастира.Така разправят хората, а ти стоиш близо до ореха,там,където зимата идва вълка.Стоиш и гледаш в далечината вечнозаснежените върхове на Пирин.Аха ..още малко с поглед ще докоснеш и слънчева Гърция.Вечер оттам с евиждат светлините наоколо.Сгушените селца.....като звездици светят вечер.Звезди,слезли при нас.Звезди слезли само тук ..в красива България.

Добави във Facebook   


Изглед от МанастираИзглед от Манастира

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
anetaka@abv.bg
Нерегистриран
2011-04-20 10:40:44
  Чудесно написано - била съм и пак ще ходя!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | Манастира "Свети Георги" в Хаджидимово - Светилище
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com