dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 31 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Септембът морнинг
  Публикуван от SharenaSol на 21 Юли 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 2474 пъти, рейтинг: 2.60

  

    Септемврийски звезди обсипват небето. Нощният влак София - Варна леко ни полюшва докато се опитвам да събера сили за предстоящия ден. Върховете на дърветата се обагрят в златисто предвещавайки топлия ден. Скоро ще бъдем във Варна. Пътуваме към Тюленово.
    Искаме да видим морето и скалите, прословутите места за Джулай морнинг.
    От Каварна хващаме автобус за Шабла, тъй като се оказва че автобус до Камен бряг и Тюленово директен няма. Пред нас се ширва дружелюбното Добруджанско поле, а вятърните мелници меланхолично отмерват поривите на вятъра.
    Митко като горд млад инженер обяснява как действат вятърните мелници и че държавата плаща допълнително пари, за да се изкупува токa, произведен от тях. Раздрънкато бусче ни оставя в началото на малко селце и оттук ни предстоят десетина километра пеша до морският бряг и Тюленово.
    Вървим си ние, аз си пея, той ме имитира и ни е весело на душите. Небето ни се въси с меки топли облаци и леко ръми. Мирише на мокра прах, пръст от полето и морска сол.
    Решаваме да си спрем някоя кола, защото скоро ще се смрачи. Единствената кола, която се задава, ни спира и се оказва пълна с румънци катерачи, вегетарианци и растафари. Качват ни в колата и на развален английски предлагат грозде и обясняват, че са чули за скалите на Тюленово и Камен бряг от техни приятели катерачи. Живеят в дупки в самата скала в спалните си чували и вечер се приспиват от прибоя.
    Веселата групичка ни оставя досами брега, откъдето ни посочват тревистата пътечка по която да стигнем до Камен бряг. По-късно един пътешественик ни разказва как по тази пътечка е стигал неведнъж нос Калиакра и после минавал по Емине - Ком(наобратно Laughing).
    Стигам до ръба на скалата и дъхът ми спира. Далече долу вълните се разбиват в черноморската скала, и така докъдето погледът ти стигне. Няма как да слезеш до долу, толкова е могъщо и страховито.
    Тръгваме по пътеката, която се вие по линията на крайморската скала. На няколко места се виждат опънати палатки. Стигаме даже до най-голямото "находище" на петрол у нас - едно варелче от което едва прокапва черното злато. За да си го представите - вдясно - равно голо поле с треволяци тук-там и някое и друго оголено дръвче. Зад него - разкошен залез. Вляво - пропаст и кънтящо море някъде далече долу.
    По средата на пътеката точно между Тюленово и Камен бряг откриваме дупка в земята, от която се влиза в цял "апартамент" в скалата. И на други места срещаме такива скали, обитаеми от отшелници и авантюристи през лятото, но това тук си е цял уреден дом. Има си стълба, за да слезем до него, отделни дупки стигащи до няколко метра навътре в скалата и следи от огнища, остатъци от свещи по стените и чубрица и сол оставени за бъдещо ползване. И от четирите стени едната е морето. Гърмящо, упояващо, разкошно. Каква романтика и необичайно живеене предлага този скален дом!
    Завидях на хората живели тук.
    Почти се е стъмнило и звездите са безброй пъти повече отколкото в града. Като че някой е разпръснал пудра захар върху боровинков сироп. Една бабка ни приютява за през ноща срещу 24 лева плюс мекици за закуска. Чиста стая, пълна със спомени от детството на деца и внуци, не идвали насам от месеци. Рано ни е още да спим обаче. Отиваме до "огънчето" - от естествения природен газ, извиращ от земята, са прекарали тръба и се получава естествено огнище, което гори постоянно.
    Там срещаме и Пътешественика. Съжителства си там с Философа с палатки на разстояние на 50 метра една от друга и си е там вече половин лято. В началото ни гледа неодобрително, но после се разприказва. Разказва как обича да пътува, ама хипарски, на стоп, и е обиколил Европа и половин Азия. Може и да не е вярно, но ми дава якето си и прави боб пред очите ни. Разказва ни за живота си и си и готви сръчно и старателно. Носи си и си ди плеър и си слуша една странна музика, малко като индийско кънтри. Хубаво е. Идва и Философа (студент по философия в Софийския) и разправя как не му се прибира в София сред хората. Но, трябвало да се връща. Бил 40 дни тук вече, къпе се в морето, купува си продукти от селяните. И двамата ловят риби и раци с харпуни. Шашнах се. Работя по 8 часа на компютър на ден, живея в друг свят. Като че ли...
    Огънчето било преместено от ръба на скалата, където било преди, защото имало немалко смъртни случаи на подпийнали мераклии за барбекю. Надгробни плочи отбелязват и местата откъдето нещастни влюбени са се хвърлили. На едно място момичето пада без да иска, момчето се хвърля след нея няколко дни по-късно. Хапнахме от боба (много вкусен).
    В Камен Бряг има две кръчми и нито едната не ми хареса, някак, не бяха вкусни. Кашкавал пане и подобни. Странно... по нататък ни казаха, че има ферма за миди, но гастрономическите изживявания не ни бяха и цел.
    Сутринта ме боли навсякъде от пружиненото легло което делим с Митко. Кога станах толкова изнежена? Като дете нямах проблем да спя на пружинено легло, беше си като в лодка.
    От сутринта се усеща, че денят ще е горещ. Закусваме мекиците, вкусни и мазни. Градината на бабата пращи от тежки домати, а асмата се е надвесила над масата и ни примамва със сянката и гроздовете си.
    По-късно тръгваме пеш към резервата Яйлата, на километър пеш от селото. Километър, но тежко се диша под горещото слънце, близо обяд е. Асфалта се е нажежил и с пустото поле което ни заобикаля се чувствам като накрай света. Спира, да ни вземе младеж, летуващ на Албена, скучно му било там и решил да се поразтъпче. В колата му се чувствам като в българските филми от осемдесетте - моряшката му шапка, дрънкулките по огедалото за обратно виждане. Радвам се че се намери кой да ни вземе.
    Яйлата е резерват. Има си входна такса и картички. Има си древна римска крепост и винарна. Но най-важното - има невероятни гледки и нудистки плаж, скътан между скалите. За да стигнем до долу, се пързаляме и катерим по скали и камънаци. Няколко, печащи се долу, ни правят компания. Хората лежат по големи каменни плочи. Събличам се и аз, да се къпя, но ми се вижда твърде страховито да вляза във водата. Просто си седим с Митко на две малки скали, стърчащи над водата, боли ме от ръбовете им и си ме залива детинско удоволствие като ме застигне някоя вълна. Голо момиче се бореше с вълните и най-накрая успя да се изкатери по хлъзгавите скали. Докато се чудя как не я страх, виждам гмуркачите в далечината. Скачат от 5 метрова скала и плуват навътре. Завиждам им за смелостта, но съм и доволна съм от малката си скала.
    След плажа с мъка се отделих от красотата на брега. Купих си буркан мед и хапвайки от него, размишлявах. Чакаше ни дълъг път назад. Усещането че съм се докоснала към нещо огромно и различно дълго не ме напусна. Животът на хората от Тюленово и Камен бряг изглежда така нормален, и все пак отблясъците на морето се усещат навсякъде - и в дворовете, и по улиците и в лицата на старите хора. И все пак, искаше ми се вече да си ида вкъщи. Страшно място като от легенда.

Добави във Facebook   


Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екскурзии в България | Септембът морнинг
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com