dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 08 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  По пътеките на Витоша
  Публикуван от admin на 28 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 1650 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Едва ли има друга столица в Европа, която да е така плътно свързана с планината, както е София. Само на петнайсетина километра от центъра й се разстилат полите на Витоша, приютили в гънките си крайните квартали на града. А в околностите им започват безброй маркирани пътеки, които криволичат нагоре по осеяните с иглолистни гори и дъхави цветя склонове, отвеждайки туристите до истински оазиси на дивата природа, на „светлинни години” от съвременната цивилизация.
   
    За софиянци и гости на столицата Витоша е любимо място за отдих и развлечения. В края на седмицата, независимо от сезона или метеорологичните условия пред лифтовете, разположени в подстъпите на планината, се нижат върволици от туристи, нетърпеливи да се издигнат високо над потъналия в смог столичен град.
    И действително, много често, когато София тъне в мъгла и е скована в студ, на Витоша грее слънце и е по-топло, а през лятото разположените във високите й части вековни гори осигуряват така търсената прохлада. Тук въздухът е кристално чист, планинските възвишения са потънали в достолепие и тишина, нарушавани единствено от ромона на виещи се край слънчеви поляни потоци. Близо 90% от територията на масива попадат в рамките на Природен парк Витоша. В източния му дял се намира биосферният резерват „Бистришко бранище”, в който се съхраняват обширни смърчови гори. Специален маршрут отвежда до още един природен резерват - т. нар. „Торфено бранище”, в който са запазени над 300 хектара високопланински торфища. В планината гнездят над 100 вида птици, както и невероятно разнообразие от насекоми и диви животни. И още - на територията й виреят над 50 на сто от растителните видове, които се срещат в България. „Това е повече отколкото всички представители на флората, които ще видите във Великобритания или Холандия, например.”- обяснява Тома Белев - директор на природния парк. Цялото това природно богатство е застрашено от безспирния туристически поток - годишно около 3 милиона души буквално се „изсипват” в планината в търсене на отмора и забавление. Според Тома Белев обаче, Витоша разполага с достатъчно пешеходни алеи и места за отдих и развлечения, които да поемат огромния наплив от посетители. „През зимата най-оживен е северният дял на планината, където е разположен ски центърът Алеко, предоставящ чудесни условия за зимни спортове”, каза за Радио България Тома Белев и добави:
   
    „Всъщност планината е „родното място” на половината от спортовете, които се практикуват в България – като се започне от обикновения пешеходен туризъм, свързван с изкачването до х. Алеко и първенеца Черни връх (с 2290м. надморска височина), минем край първия ски център в страната близо до хижа Алеко, през туристическото и спортното ориентиране и стигнем до пещернячеството в най-дългата пещера на България - Духлата. Отвесните скали в местността „Комините” пък са традиционно място за скално катерене и алпинизъм.”
   
    За по-любознателните се предвидени образователни пътеки за опознаване на местната флора и фауна чрез съответните маркировки и информационни табла. В северните склонове на Витоша се намира музеят на мечката – този плашлив обитател на планината, който според Тома Белев е безобиден и рядко ще се изпречи на пътя ви. Природолюбителите се отбиват и в местността „Белите брези”. Там е разположен музеят на совите, които гнездят в изобилие по скалистите склонове на Витоша. Предстои откриването и на още един музей, посветен на едни от най-интересните представители на царството на насекомите – водните кончета, населяващи влажните зони на парка. Любопитното е, че някои видове от тези крехки животинки се срещат само на Витоша. Иначе човек може с дни да броди сред гънките на планината, по сенчести горски пътеки, които стигат до високите й части. Оттам се откриват великолепни гледки към близките върхове, увенчани до късна пролет с белоснежни шапки. Една от тези пътеки стига до красивия Боянски водопад, чиито пенливи води се спускат от 15 м. височина. Наблизо се намира Боянската църква от края на Х век, включена в списъка на ЮНЕСКО заради уникалните й стенописи от ХІІІ век. Характерни за Витоша са т.нар. морени, или каменни реки от огромни гранитни блокове, провиращи си път сред пищната планинска растителност. Най-внушителни са морените в района на Златните мостове в северните склонове на планината. В близкия туристически комплекс можете да отседнете за няколко дни. Там ще ви нагостят с вкусни ястия от националната ни кухня.
   
    „Основната част от нашите посетители – над 80 процента, идват в планината за отдих, туризъм и дълги пешеходни преходи - твърди Тома Белев. - За целта изграждаме специализирани места, където човек може да си направи пикник и да почива пълноценно сред природата. По маркираните туристически маршрути са изградени и спасителни заслони. Планинските пътеки отвеждат до живописни природни местности, както и до планинските хижи и почивни домове, предлагащи уют и спокойствие сред природата.”
   
    Автор: Венета Николова
    БНР

Торфено бранищеТорфено бранищеСнимка 2
Боянската църкваБоянската църква

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Планински туризъм | По пътеките на Витоша
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com