dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Старопланинските манастири – огнища на българското съзнание и духовност
  Публикуван от admin на 28 Април 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2095 пъти, рейтинг: 4.67

  

    До манастирите в Централен Балкан не се стига по общоизвестните широки пътища. С години можеш да профучаваш край тях, докато един ден случайността, любопитството, беглият поглед върху красив пейзаж или приятелска покана те отклоняват от баналните туристически обяви, за да попаднеш на тесен планински път, който те отвежда в други светове.
   
    За планинаря Владимир Стратиев непознатите кътчета от Родината, неизвестните пътища към светите места, преданията, огнищата на българското съзнание и духовност са се превърнали в негово хоби. Всяка минута от свободното си време той прекарва в търсене на легенди и исторически паметници. Наскоро той поведе приятелите си по живописен маршрут, който преминава през едни от най-красивите райони на Северна България – между морето от хълмове и гори на Предбалкана и Стара планина по протежение на Национален парк Централен Балкан. Основната цел, разказва Владимир Стратиев, са 7-те Старопланински манастири – Гложенският, Троянският, Новоселският, Батошевските манастири, Соколският и Дряновският манастир. Ако някога попаднете за първи път по тези места, допълва той, не бива да пропускате и Етнографския комплекс Етъра край Габрово, пещерата „Бачо Киро” и екопътеката над Дряновския манастир.
   
    Истинското начало на маршрута, продължава Стратиев, е гр. Ябланица, но не непременно заради вкусния локум и халвата. Оттам се тръгва по пътя за с. Малък извор, където е отклонението за първия обект - Гложенският манастир, който е разположен в северната част на Стара планина. Според преданието манастирът е построен през XIII век от украинския княз Георги Глож с благословията на цар Иван Асен II. В обителта многократно е намирал спасение Васил Левски, един от най-ярките ни национални герои в освободителните борби срещу Османската империя, а след Освобождението там е бил заточен известният български книжовник Васил Друмев. До манастира може да се стигне с автомобил и пеша. Нагоре по пътеката изкачването е доста трудно. Стратиев разказва за поверието, че успелите да се изкачат до там стават наполовина хаджии, но никой не казва, усмихва се той, дали ако се изкачиш до там два пъти, ще станеш изцяло хаджия. “Когато влезеш в самия манастир, споделя Владимир Стратиев, разбираш, че си на скалата. Поглеждайки към отсрещните скали, сякаш висиш във въздуха.”
   
    Голямата изненада на маршрута, продължава разказа си планинският водач, е търсенето на пътя към Новоселския манастир из малките улички на Априлци. Почти никой от групата от 40 човека не го е посещавал макар, че се намира в самия град.
   
    “Новоселският манастир е първият построен възрожденски манастир – обяснява Владимир Стратиев. - Голяма част от другите манастири разполагат с история от преди Възраждането. Новоселският манастир се намира в квартал Ново село на град Априлци и е строен през XIX век от местни първенци. Дъщерите на някои от тях са едни от първите монахини в него. Той има кратка история, но за сметка на това е една от най-тъжните. Той е бил в центъра на боевете по време на Априлското въстание срещу османското иго в края на XIX век. В продължение на девет дни там е била установена българска власт и създадена Новоселската република. Ново село било обкръжено от турските потери и започнали много тежки боеве. Накрая в манастира се скрили оцелелите. Там все още могат да се видят следите от куршуми, там се пазят и костите на покосените от турски ятагани монахини. Днес този манастир изглежда като едно райско кътче, на пръв поглед там няма и помен от кланетата. Един китен двор, чешма отпред, четири смърча, които сякаш израстват от стените на църквата и придават неповторим характер на гледката.”
   
    Над кв. “Острец” в края на Априлци пътят отново ни издига нагоре, за да ни изправи за момент лице в лице с първенеца на Стара планина връх Ботев (2376 м). По пътя спираме, за да си направим обща снимка на Лъвовия мост в с. Селище.
   
    След моста продължаваме към Батошевския мъжки манастир, който се намира на около 10 км в пазвите на планината. Манастирът е основан през XIII век от българския патриарх по времето на цар Михаил II Асен (1246-1256) . През Възраждането в него е било създадено едно от първите светски (килийни) училища. Има и девически Батошевски манастир, който се намира в самото село Батошево. Игуменката Анисия, щастлива от неочакваното посещение, бърза да прикове вниманието ни със затрогващата история на светата обител, за чудесата и на края за това как самата тя е успяла с цената на много търпение и вяра да съживи забравения в края на миналия век манастир.
   
    В късния следобед успявяме да стигнем до Соколския манастир над Етъра, на 15 км югоизточно от Габрово, в местността Соколова пещера. Местоположението му, както и неговият създател и първи игумен, Архимандрит Йосиф Соколски, дават името на манастира.
   
    “Когато влезете, първото нещо, което виждате, е красивият двор – обяснява Владимир Стратиев. - В средата му, на преден план е уникалната, почти кръгла чешма, изградена от майстор Колю Фичето. Тя има осем чучура с формата на соколи. Ще видите много монети, които посетителите хвърлят, за да се върнат отново. Дойдеш ли веднъж тук, ти се иска да се завръщаш още много пъти. За разлика от останалите манастири, тук има едно изключение по отношение на архитектурата и строителството – в средата на двора, вместо църква, се намира чешмата със соколите. Самата църква се намира по-надолу, на една по-ниска площадка. Тя е с много интересни външни и вътрешни стенописи, правени от местни майстори от с. Шипка преди век и половина. Има данни, че на това място, още по времето на Второто българско царство е имало скален манастир и не е случайно, че на същото място е създаден отново манастир.”
   
    Автор: Дарина Григорова
    Снимки: Дарина Григорова
    БНР

Соколският манастирСоколският манастир Църквата на Новоселския манастир, обградена от четири смърча Църквата на Новоселския манастир, обградена от четири смърча
Гложенският манастирГложенският манастир

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | Старопланинските манастири – огнища на българското съзнание и духовност
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com