dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 20 Февруари 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:131
  Новини:826
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3781
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Магарешки истории
  Публикуван от loreta_e на 15 Юли 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2352 пъти, рейтинг: 2.87

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с поощрителна награда
в Конкурса "Моето незабравимо лято"

    Първото, което те посреща в Бръшлян, е българското знаме, окичено само на метри от пътната табела на селото. Всъщност националният трибагреник се вее от почти всяка къща в обявеното за архитектурен резерват село.
   
    А вътре в домовете на местните на видно място е окачена българската национална носия. Жените от Бръшлян ги обличат при всеки малък или по-голям празник в селото.
   
    Оттук тръгва и първият зелен коридор в Странджа - "По пътя на Ясния месец". Името му идва от песента "Ясен месец веч изгрява", известна като странджанската Марсилеза. Екопътеката свързва селата Бръшлян и Стоилово, следвайки пътя на воеводите, участвали в Илинденско-Преображенското въстание преди 103 години.
   
    По щастлива случайност съм една от първите, които минават по новия маршрут. С нас е и младо английско семейство, което се е заселило в Малко Търново и не пропуска възможност да презентира забележителностите на Странджа пред сънародниците си.
   
    След като близо половин час сме се изкачвали по стръмните горски пътечки, стигаме до първата спирка от маршрута. Тук паметна плоча напомня за речта, произнесена от Лазар Маджаров на път за конгреса на Петрова нива, където е взето решението за избухване на Илинденско-Преображенското въстание.
   
    Встрани е действащият параклис "Свети Панталеймон". Подобни духовни светилища са пръснати из цялата планина. Строени са задължително до аязмо (лековит извор) и в близост до вековни дървета.
   
    От другата страна на параклиса еколози са поставили
   
    Птичи часовник
   
    Той показва времето, през което запяват различните видове птици. Най-ранобудно е славейчето, което извисява глас още в три сутринта и пее до късна вечер. По здрач пък се чуват само косовете.
   
    Цялата единайсеткилометрова отсечка между двете села попада в територията на Природен парк "Странджа" - най-голямата защитена местност в България.
   
    Пътеката криволичи сред вековни дъбови и букови гори, уникална понтийска растителност, спиращи дъха панорамни гледки.
   
    През природния парк минава и вторият по големина в Европа миграционен път на птиците "Виа Понтика". Това е причината в планината да се наблюдават повече от 260 вида птици, половината от тях - гнездящи.
   
    Продължаваме нагоре. Тъй като маршрутът не е от най-леките, почти не разговаряме помежду си. До следващото място за почивка, което най-неочаквано се оказва храст дива мушмула.
   
    "Има вкус на нашата круша!", възкликва англичанката Мариан, докато всички се надпреварват да опитат плода. Не закъснява и първата рецепта. Оказва се, че
   
    От мушмулата става превъзходна туршия
   
    На сто литра вода, вряла в продължение на три минути, се слагат четири килограма сол и се прибавят мушмулите. Лесно, ароматно и вкусно. Идеална е с ракия, добавят познавачи.
   
    Изминаваме още няколко километра и се изкачваме на билото. Пред погледа ни се открива впечатляваща гледка - Голямото градище, най-високото място в българската част на планината, от което при ясно време се вижда Черно море, Малкото градище, връх Макиада - най-високият в Странджа.
   
    За местните мястото е сакрално, за това не случайно са построили тук параклис - "Свети Георги". Спираме за по-дълга почивка. Тук ни очакват по чаша вино и ракия, приготвени от домакините странджански специалитети и много песни и танци. Дори натурализираният малкотърновец Пол не издържа и се хвана на хорото.
   
    Заредени, с пълни души и нови сили продължаваме напред.
   
    Преходът отново следва горските пътеки, но сега вече се спускаме надолу. Стръмно е. "Спазвайте метода на китайката, за да не паднете!", провиква се водачът ни Иван Камбуров. "Присвийте леко крака в коленете и вървете с бавни стъпки", продължава шеговито опитният планинар.
   
    С шеги и закачки неусетно стигаме до последния етап от маршрута. За да преодолеем оставащите два километра до село Стоилово, ни очакват... 12 магарета, две каруци и три велосипеда.
   
    "Първи англичанин жена!"- извиква изтощената Мариан и със сетни сили се втурва към първото магаре.
   
    На мен се пада Гошо - магаре с петгодишен опит в превозването на туристи.
   
    Всъщност магарешкият туризъм е най-добре разработен именно в това странджанско село. Местните се шегуват, че тук има най-много магарета на глава от населението - дългоухите наброяват 110, докато жителите на селото са се стопили до не повече от сто.
   
    Тази житейска несправедливост хората от Стоилово са превърнали в основен поминък. С
   
    магарешките сафарита
   
    те си докарват по някой лев към скромните пенсии.
   
    В последната част от прехода мой гид е директорът на Природен парк "Странджа" Стефан Златаров. Крачи редом с Гошо. Ерудираният еколог не пропуска нито една подробност от това, което ни заобикаля. С интерес го слушам как разказва за огромната карстова стена, опасваща Странджа. Характерно за тези скални образувания е, че фокусират слънчевата енергия. Затова тук снегът се стопява най-напред. Любопитно е да науча, че река Мечи дол, покрай която минаваме, дължи името си на многобройните мечки, обитавали планината. За съжаление последният екземпляр в Странджа е бил убит от бракониери преди повече от 250 години.
   
    Минаваме покрай заслон, изграден само от кал и преплетени пръти. Невероятно как тази на пръв поглед неугледна постройка е устояла на времето и атмосферните условия. Всъщност преди стотици години по този начин са били строени всички къщи в Странджа, а много от тях и до днес са запазени.
   
    Вляво от нас, в далечината се откроява паметникът на преображенци, построен на историческата местност Петрова нива.
   
    Стоилово също пази спомени от Илинденско-Преображенското въстание. В тракийската могила над селото, където са се помещавали турските казарми, е избухнала първата бомба във въстанието. Воеводата Дико Джелебов атакувал казармите, запалил ги, а турците прогонил чак в Малко Търново. Сега за това напомня паметен знак на бомбата одринка.
   
    Главите ни вече са натежали от впечатления. Време е да поемем обратно към Бръшлян, за да ги споделим в приятна компания край огъня.
   
    --------------------------------------------------------------------------------
   
    Първият в Странджа зелен коридор "По пътя на Ясния месец" е открит за туристи от април 2007 г. Освен пешеходен вариант е разработен и модул за любители на велотуризма. Последната част от близо четиричасовия маршрут може да се измине с магаре. Маршрутът е подходящ както за организирани групи, така и за индивидуални туристи. За да обслужват туристическите маршрути в Странджа, са обучени 16 планински водачи от местното население. Екомаршрутите се съчетават с възможност за нощуване в частни къщи.

Добави във Facebook   


Снимка 1Има вкус на нашата круша!Има вкус на нашата круша!", възкликва англичанката Мариан, докато всички се надпреварват да опитат от мушмулата
Хор на бабите-хазяйки от БръшлянХор на бабите-хазяйки от БръшлянДокато си поемем дъх, Мериам иска да й разказваме за Странджа Докато си поемем дъх, Мериам иска да й разказваме за Странджа
Напред към магаретатаНапред към магаретатаДори натурализираният малкотърновец Пол се хвана на хорото

Дори натурализираният малкотърновец Пол се хвана на хорото

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
presi_kb
presi_kb
2008-04-11 22:21:05
  Абе хора толкоз ли сте тъпи ни виждате ли че тая смотана Лора си е направила 100 регистрации и е написала 100 пътеписа...Така прави на конкурсите!Дори и на този конкурс!За да има по-голяма възможност да спечели наградата...Боже...Ти Лоро си направо...То рано или късно се разбира!Няма нужда да го прикриваш!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екотуризъм | Магарешки истории
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com