dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 28 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:67
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Туристи, поне за ден или... как да преоткрием красотата на родния край!
  Публикуван от nikoleta68 на 10 Ноември 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 6937 пъти, рейтинг: 4.81

  
Конкурс
 Пътепис, отличен с поощрителна награда
в Конкурса "Моят роден край"

    Хубаво е, когато на човек му стане тясно в големия град, да си има някъде свое място, което да се превръща в спасителен остров всеки път, щом се появи необходимост за бягство от напрежението и динамиката на делничния ден.
   
    От 4-5 години насам за семейството ми това "тихо" бягство се нарича "Природен парк Русенски Лом".
   
    За наша голяма радост сме имали въэможността да обиколим България във всичките посоки и сме били къде ли не! Така успешно прилагаме личната си философия, че преди чудесата на света, всеки трябва да познава родните забележителности. Та, как иначе, човек може да прецени дали Нотр д`ам му харесва повече, ако не е бил в "Ал. Невски", например?!
   
    Всеки път, обаче, когато се появи нужда от "изпускане на парата" - само поглед помежду ни е достатъчен и дестинацията вече е ясна: Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви, средновековен град Червен. Всички те са разположени по поречието на река Русенски Лом, а до всеки от обектите води асфалтов път.
   
    С настроение напускаме града и само на десет километра от Русе се озоваваме край първата ни туристическа спирка.
   
    Като хора, нуждаещи се непрекъснато от поддържане на високо национално самочувствие вярваме на твърдението, че скалният манастирски комплекс край с. Басарбово е единственият действащ на Балканите и тайно се надяваме, че това наистина е така. Според проучванията Басарбовски скален манастир води началото си някъде от към 12 век, но най-ранните исторически сведения, взети от османски данъчни регистри са от 15 век. Високите скали, погледнати отдолу, всеки път предизвикват нашата почуда и възхищение, както и дълбок размисъл що за човеци са били монасите-исихасти, предпочели тишината и уединението пред светската суета.
   
    В подножието на обителта - нищо, че вече е есен, грижовно поддържани цветни лехи пълнят очите ни с естествената си красота и багри.
   
    Наближава храмовият празник - Димитровден, когато тук идват миряни от близо и по-далече, за да почетат своя покровител, живял и починал на това място - Св. Димитър Басарбовски. Затова, освен строителни и ремонтни действия за подобряване и укрепване на манастира, тук тече и усилена падготовко за празника. Попили частица от спокойствието и величието на скалите, тръгваме с надеждата, че все някой път ще се озовем на това свято място точно на Димитровден.
   
    Продължаваме, според предварителния план, по пътя - все край реката, като не пропускаме удоволствието да се насладим на богатата растителност - гъста и зелена, лениво надвиснала над водата.
   
    Неотдавна, в началото на август, иначе спокойната в момента река Русенски Лом, показа силата си в опустошителни наводнения. Пътят вече е разчистен и не след дълго безпроблемно пътуване спираме в подножието на нашата цел - Ивановски скални църкви.
   
    Да! Същите скални църкви, за коитo сте чували, че са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
   
    Е, кажете, сега, как да не се гордеем, че един от българските обекти, включени в този списък, се намира в нашия русенски край?!!
   
    Ивановски скални манастири са важен религиозен център от началото на единадесети век. Комплексът се състои от множество скални църкви, пещери, отделни килии. Намира се на около 20 км от Русе.
   
    Всеки път, когато идваме, задължително се чува чуждоезична реч. Самите ние сме водили на това място наши приятели от чужбина. И всеки път оставаме очаровани! Изкачването по стръмната пътека нагоре отдавна не представлява трудност, дори за децата ни. Указателни табели насочват вниманието на всеки посетител към входа на църквата "Св. Богородица", изсечена на 38 метра височина и изографисана отдолу догоре с библейски сцени и образи на християнски светци. Времето и природните сили безпощадно са оставили своя разрушителен отпечатък върху уникалните стенописи, но ЮНЕСКО достойно превръща достигналите до наши дни в частица от световната култура.
   
    На излизане, задължително обхождаме района около църквата. Няма как да се лишим от това удоволствие! Пътечка извежда към панорамната площадка, където свят да ти се завие от височина, от гледка... от всичко! Поглеждаме реката отвисоко - растителността ясно очертава каньона на Русенски Лом. Хвърляме поглед и в отсрещните скали, където се забелязват много скални ниши и отвори. Да, тук, човек може да почувства природата! И онова тихо бягство от света на монасите - отшелници...
   
    Съприкосновението с тази малка частица от националното и световно културно наследство ни зарежда с нова доза самочувствие и ентусиазъм да продължим напред - напред към Червен.
   
    Средновековен град Червен се намира на 30 км от Русе и е бил една от най-значимите крепости по време на Второто българско царство. Тук се намира единствената запазена средновековна кула в България, по чийто образец е възстановена Балдуиновата кула на Царевец.
   
    Високи отвесни скали ни посрещат досами паркинга, в подножието на крепостта. Отново дълги стръмни стълби ни водят нагоре. Нагоре- там, където всяко камъче е минало и история. И тук, хора щъкат напред - назад, вероятно също като нас, открили своето спасение от суетата на ежедневието.
   
    Връщаме се обратно в туристическия информационен център и след кратка почивка на чаша кафе, решаваме, че е време да потегляме обратно към големия град. Разходката свърши! Но със сигурност, всеки от нас ще запази спомен за приятните мигове от досега с миналото и природата на родния край.
   
    Заповядайте и вие, пътешественици... поне за ден!

Добави във Facebook   


Басарбовски скален манастирБасарбовски скален манастирИвановски скални църкви - стенописИвановски скални църкви - стенопис
Червен - към крепосттаЧервен - към крепосттаСредновековен град ЧервенСредновековен град Червен
Средновековен град Червен - руиниСредновековен град Червен - руиниСредновековен град Червен - кулатаСредновековен град Червен - кулата

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
galbata
2007-12-27 22:32:44
  Tozi patepis tolkova e dalak che ochite me zaboliaha ot chetene i zabravih veche v nachaloto za kakvo se razkazvashe. Kato cialo e sredna rabota ne moje da me razvalnuva s nishto.

flory_tinip
2007-12-27 22:50:37
  За това, че е дълъг не съм съгласна - по-скоро има много празни редове между абзаците. И все пак не са неизвестни места "туристическите обекти" за които е написано екскурзоводско изложение! Инак снимките са добри!

presi_kb
presi_kb
2008-01-06 15:12:09
  mnogo mi haresva patepisa snimkite sashto sa 4udni naistina tova e mnogo hubavo mqsto za koeto e napisala nikoleta68

marina_slavova
marina_slavova
2008-01-06 20:07:33
  Ще гласувам с оценка "Отличен". Незнам какво си мисли galbata или flory_tinip, но пътеписа си струва да го прочетеш!

Verona
Verona
2008-01-31 21:01:03
  Пътеписът е много добър! Заслужава си отлична оценка!

prize
prize
2008-02-27 21:59:37
  Факта да плюете пътеписът и потребителя му, показва НЕ уважение към всичко! Първо на първо,всички например като: galbata, flory_tinip в един смисъл, все едно искат същите коментари и на тях. Защото то народа е казал: "Не прави това, което и на теб не искаш да ти се случи!"

pink_fairy
pink_fairy
2008-05-17 23:08:27
  Аз когато първо прочетох вашите пътеписи си помислих да не би да сте учител по БГ език или учителка... Понеже пишете много хубави пътеписи! Просто още като прочетеш първото изречение от пътеписа и те облъхва красотата в него! Браво! Гласувам с отличен. УСПЕХ!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Екскурзии в България | Туристи, поне за ден или... как да преоткрием красотата на родния край!
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com