dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   България
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Плевенска епопея или пътуване през вековете
  Публикуван от todoznai на 05 Януари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 3017 пъти, рейтинг: 1.46

  

    Плевен се намира в самото сърце на Дунавската равнина, и през хилядолетната си история е населяван от различни племена и народи.
    Най-ранните данни за човешки живот и дейност се отнасят към края на петото хилядолетие пр. н. е., в края на новокаменната епоха. Много по-богати са находките от следващата историческа епоха – медно-каменната. Важно място заемат и останките свързани с материалната и духовната култура на тракийското племе – кробизи. Разкритият керамичен материал, погребални дарове от могилните погребения, върхове на копия, части от шлемове и щитове, криви тракийски ножове – махейри, конски юзди, ни дават някои от аспектите на тракийската култура по тези земи. За високите достижения на тази култура свидетелства и световно известното Вълчитрънско златно съкровище от XIII – XII в. пр. н. е. открито случайно през 1924 г. в с. Вълчитрън, Плевенско. Тези поселения не били изолирани, тъй като тук са намерени монети от различни селища в гръко-римския свят.
    През римската епоха тук се намирала крайпътната станция Сторгозия, разположена на кръстопътя Филипопол (Пловдив) – Ескус (при с. Гиген) и Никополис ад Иструм (с. Никюп) – Монтанезиум (Монтана). Селището се е намирало около днешния център на града, където са открити оброчни плочки и скулптори на Митра, Херкулес, Аполон и Дияна (II – III в.). През следващите векове има варварски нашествия, които налагат да се издигне крепост на една височина (в днешния парк “Кайлъка”) до старото селище. Тя функционира през IV – VI в. като административен, военен и религиозен център. И днес могат да се видят останките от раннохристиянската базилика, монументална по своите размери.
    Живота тук продължава и през Средновековието. При цар Михаил III Асен (1323 – 1330) укрепеното селище влиза в Ловешкото десподство и в състемата от крепости за отбрана на Търновград.
    През османския период една от махалите в града е формирана около църквата “Св. Николай” от XIII в. В тази махала Варош се оформя просветния център на града. Сегашния храм е строен през 1834 г. и е изграден по изискванията на турската власт, вкопана е на повече 1,50 м в земята. Иконите са изрисувани от Димитър Христов Зограф, брат на Захари Зограф и баща на Станислав Доспевски. Града има още два храма – “Св. Параскева” от 1879 г. и “Св. Тройца” от 1893 г.
    В Плевен има и възрожденски архитектурен комлекс състоящ се от четири къщи от първата половина на XIX в. Едната е реставрирана на място (на Ангел Мръвков), а останалите три (Дачевата, Първановата и Бакърджиевата) са пренесени от някогашната махала Варош. Къщите са близки до тези от Тетевен, Троян и Ловеч.
    В центъра на града се намира един от символите на Плевен – Мавзолея. Той е издигнат в памет на падналите руски и румънски войни в боевете при Плевен 1877-1878 г. Мавзолеят е и храм посветен на “Св. Георги”. Зад него се намира градската градина. Минавайки през нея се озоваваме пред Регионалния исторически музей, където може да си подпечатаме книжката със 100 НТО. В музея има поместени природонаучна, етнографска, археологическа и историческа сбирки. Цял един етаж от музея, който някога е бил казарма, е посветен на Освободителната война. Експозицията включва униформи, снаряжение, карти, уреди, вещи на участници във войната. Когато излезем от музея и тръгнем на горе непременно ще забележим Паметника на столетието – как Майка България разкъсва оковите на робството, зад която е входа на Скобелевият парк. Той заема най-високата част на града, където са и били едни от най-ожесточените сражения през 1877/8 г. По алеи се стига до паметника Братска могила – Костница в центъра на парка, изградена като куполна гробница покрита с камъни и зеленина от които се подават руски и турски оръдия, а на въха си има голям Георгиевски кръст за храброст. От входа на Костницата тръгва алея която води до другия символ на град Плевен – Панорамата. Отляво се намира Мъртвата долина в която на времето са пламтяли хиляди кървавочервени рози и божури в чест на загиналите тук воини. Панорама “Плевенска епопея – 1877 г.” има формата на пресечен конус носен от четири щика символизиращи оръжието на освободителите. Трите хоризонтални пръстена напомнят за трите щурма на Плевен. В централната панорамна зала е отразен момент от третия щурм за града – представен чрез реални окопи, които се вливат в художественото платното и светлината която дава усещане за дълбочина. Отразен е боят за редута Кованлък, точно преди да бъде превзет от скобелевци. Градът е показан в ниското със своите многобройни минарета (днес останало само едно), и се намира в същата посока в която е в действителност. На картината е показана още помощта на местното население. Във фоайето на сградата има заровена капсула с послание, което тръбва да бъде отворено сто години след построяването и (1977 г.). Тук е второто място от което може да се вземе печат.
    В центъра на града има още няколко неща кото трябва да се видят като Водната каскада и Бившата градска баня (Турската баня) в която се помещава постоянна изложба на Светлин Русев както и картини на Златю Бояджиев, Мърквичка и много други.
    В покрайнините на Плевен се намира парк “Кайлъка”. Той е разположен в дефилето на река Тученишка, в местноста Кайлъка. Там се намира пещерата Момина дупка за която се разказва, че излиза в съседното село Бохот. Името е типично за българските земи, където пещерите се свързват с женското начало и по-скоро с богинята – майка. Под нея е Бригадирската поляна, където през 1946 г. бил построен лагера на първата младежка бригада започнала строителството на парка. На отсрещната височина се намира крепоста с базиликата за която вече казахме. Базиликата е втората по-големина раннохристиянска, след царската базилика от Плиска. В местноста Кайлъка през средните векове имало манастир – “Свети Георги”, разрушен при феодалните размирици в кр. на XVIII – нач. на XIX в.
    На много места в Плевен ще видите оръдия, саби, щикове, снаряди които са били използвани във войната, а днес служат като заграждения на музеите и оформяне на парковете. Старите хората разказват, че едно време като завали и пороя започва да влаче от землищата над града камъни и пръст, заедно с тях донася и оловни куршуми от войната.
    А името на самия град може би идва от думата “плевел”. Когато славяните идват по тези земи намират късноантичното селище разграбено и буренясало. Като Плеун за пръв път се споменава през XIII в.
   
   

Добави във Facebook   


Етнографският комплексЕтнографският комплексПанораматаПанорамата
МавзолеятМавзолеятДетайл от музейДетайл от музей

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | България | Културен / фолклорен | Плевенска епопея или пътуване през вековете
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com